IPSICC

Gør hellere, som de siger…

”Sluk venligst for mobilen eller sæt den på flytilstand”, lød det i flyets højttaler, da vi skulle til USA.

Ja ja, tænkte jeg. Det skal de nu ikke bestemme.

Jeg nægtede at tro på den skrøne, at det skulle kunne påvirke flyets instrumenter, at min lille mobil var tændt.

”Husk nu at slukke for din mobil,” gentog min kone, som kender min glemsomme – eller oprørske – tankegang.

”Ja, ja,” mumlede jeg og satte den på lydløs. Ganske vist ville jeg ikke bruge telefonen til at ringe fra, mens vi fløj i de mange timer over Atlanten og det amerikanske kontinent. Jeg ville måske bare læse de seneste mails og beskeder. Måske høre lidt musik.

Fra min barndom har det ligget dybt i mig og min familie, at vi ikke bryder os om autoriteter. Vi er anti-autoritære. Allerede i skolens små klasser fortalte jeg vores inspektør, at intet behøvede at være sandt, bare fordi det stod i en bog. Til min overraskelse blev jeg rost af inspektøren, som var venstreorienteret og kulturradikal. Så lige på det punkt var vi altså enige.

Ved min konfirmation holdt min far en tale, hvori han beklagede, at hænderne sad forkert på mig, så jeg ikke kunne blive en ordentlig landmand eller på anden måde gøre gavn med en skovl.

”Men du kan måske blive præst,” sagde han humoristisk, og hele min anti-autoritære familie morede sig. For vi havde absolut ingen respekt for hverken præster eller degne eller akademisk hovmod.

Min far ville sikkert vende sig i sin grav – hvis han da stadig lå der og ikke var ophøjet til Himlen – hvis han vidste, at hans praktisk uduelige søn nu også er blevet en akademisk doktor.

Min mor havde en særlig måde at lade luft sive ud gennem læberne, når hun bemærkede at nogen troede, de var noget.

”Pøh!” sagde hun bare.

Så jeg har altså denne anti-autoritære holdning med hjemmefra. Og det er slet ikke nogen ulempe for en journalist at tvivle på autoriteterne, men det har også ulemper. Som nu i flyet.

Da vi mellemlandede i Chicago, kom der en underlig meddelelse op på mobilen: Du har brugt 450 kr. i mobildata og din dataforbindelse vil snart blive spærret. Vil du forhøje grænsen for dit forbrug?

Dét forstod jeg ikke, for jeg bestilte forud netop en rejsepakke med 1 GB for 300 kr. pr. pakke. Og jeg havde jo overhovedet ikke brugt mobilen endnu.

Jeg forhøjede nødtvungent loftet til 900 kr. og spurgte senere YouSee, hvad de havde gang i. De har nu svaret meget venligt, at der faktisk står ved tilmeldingen: ”Bemærk at rejsepakken ikke dækker maritime og satellitnetværk”.

Mens vi fløj henover Atlanten har min mobil åbenbart tappet data fra satelitterne.

Så næste gang tror jeg nok, jeg gør, som de siger. Selv om de jo ikke skal bestemme…