Ildsjæl ’reddede missionshistorien’

Jørgen Nørgaard Pedersen blev sidste weekend kåret som Årets Ildsjæl i Danmission. Sammen med en stor gruppe af frivillige har han samlet fotos fra 200 års missionshistorie i et stort online fotoarkiv.

En bevæget Jørgen Nørgaard Pedersen takkede på repræsentantskabsmødet den folkekirkelige organisation for prisen:

“Ildsjæle, det har vi været hele tiden. Det har været et bøvl engang imellem! Men vi har fået et flot resultat. Tak til alle dem, der har været med – tak til alle Danmissions venner. Det har været en glæde og en velsignelse igennem alle disse år. Tak!”.

Seks års arbejde

De seneste seks år har 78-årige Jørgen Nørgaard Pedersen næsten hver eneste onsdag været at finde på Danmissions loft på sekretariatet i Hellerup. Her har han, omgivet af kassevis af fotos, computerudstyr og ihærdige frivillige, stået i spidsen for at sortere, tekste, arkivere og digitalisere næsten 40.000 billeder fra 16 lande.

20.000 af disse billeder ligger nu i et stort online fotoarkiv – en international database, der kan bruges af folk fra hele verden.

Danmissions formand, biskop Peter Fischer-Møller, sagde under prisoverrækkelsen:

“Med ildhu, vedholdenhed og udholdenhed har dette års ildsjæl med stor hjælp fra flere end 120 frivillige – der tæller historikere, datateknikkerne, fotoeksperter, missionærer, missionærbørn, bibliotekarer, boghandlerekspedienter, en inder og en kineser – hevet et kæmpestort stykke af dansk og international missionshistorie ud af de støvede kasser på Danmissions loft og ind i den digitale tidsalder,” lød det i begrundelsestalen.

Del af missionshistorien

Netop Jørgen Nørgaard Pedersen er selv en del af dansk missionshistorie. Som blot 21-årig blev han ansat af Det Danske Missionsselskab (i dag Danmission) som selskabets yngste missionær nogensinde og udsendt til at lede en boghandel i Yemen på den arabiske halvø.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Han gik på efterløn i 2002 efter et langt arbejdsliv i missionens tjeneste. Så han kender om nogen til det missionsarbejde, som Det Danske Missionsselskab og Dansk Santalmission, der i 2000 blev til Danmission, har stået bag i over 200 år.

Fotos i tusindvis

Jørgen Nørgaard Pedersen lod sig ikke sådan blæse omkuld af, at der lå næsten 40.000 billeder i store kasser på Danmissions loft – hvoraf omkring 3000 var så gamle, at de var på glasplader.

Alt skulle gennemgås og sorteres. Hele 723 arkivkasser med dokumenter er blevet afleveret til Rigsarkivet, gamle film er lagt på YouTube, og hvert eneste foto er registreret. Derudover er der skrevet biografier på de i alt 841 missionærer, der har været udsendt gennem tiden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Flere frivillige hjalp Jørgen Nørgaard Pedersen med den store opgave.

Årets Ildsjæl 2018 modtog prisen fra Danmissions formand, biskop Peter Fischer-Møller. Til højre ses nogle af de frivillige, der har været med til at digitalisere 200 års mission. Fotos: Sille Arendt
Fondsmidler

Årets Ildsjæl 2018 har også gjort meget for at søge fondsmidler til arbejdet. Flere hundrede tusinde er det lykkedes Jørgen Nørgaard Pedersen at få sponsoreret fra fonde, så arbejdet med at scanne billederne kunne gøres af et professionelt firma.

”Billeder kan sige mere end tusind ord. Kirkens opgave er mission, og at så mange som muligt får kendskab til det kristne budskab. Her kan billeder være et af de allerbedste midler”, siger Jørgen Nørgaard Pedersen.

Nu er han kåret som Årets Ildsjæl 2018, manden der har sørget for at lukke et stykke vigtigt dansk og international missionshistorie ud af de støvede kasser på loftet og ind i den digitale tidsalder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Hædersprisen overrækkes årligt til den eller de i Danmissions bagland, der har ydet en særlig frivillig indsats i det forgangne år.

Udvalget, der bedømmer indstillingerne til prisen, bestod i år af: Hanne Holm (modtager af prisen sidste år); Lone Primdahl (medlem af bestyrelsen); Tom Bangslund Hansen (frivilligkonsulent) og Jørgen Skov Sørensen (generalsekretær)

Danmission er en folkekirkelig organisation, der arbejder med kirkeudvikling, dialog og fattigdomsbekæmpelse i Asien, Afrika og Mellemøsten.