Hvorfor er Trump så forhadt?

Siden USA’s præsident Trump indtog det ovale værelse, har livet i og omkring Det Hvide Hus i Washington udviklet sig til noget, der efterhånden ligner et højspændt drama, skåret efter en Hollywood drejebog. I onsdags skrev en anonym amerikansk topembedsmand i en kronik i New York Times: Trump, er så “impulsiv, konfronterende, smålig og ineffektiv”, at hans egne embedsmænd i Det Hvide Hus aktivt modarbejder ham.

“Dilemmaet, som præsident Trump ikke forstår til fulde, er, at mange af de højtstående embedsmænd i hans administration arbejder hårdt på at hæmme hans dagsorden og værste tilbøjeligheder. Jeg ved det, fordi jeg er en af dem”, skriver embedsmanden i kronikken, der har titlen ’Jeg er en del af modstandsbevægelsen i Trump-regeringen’. I kronikken hævder den anonyme embedsmand, at der også blandt topfolk i regeringen har været talt om at udløse en særlig paragraf i forfatningen, der betyder, at en præsident kan afsættes af sine ministre, hvis han skønnes uegnet til at varetage sit embede. Trump har svaret med at tweete: “Landsforræderi?”

Det er ingen nyhed, at Trump skaber meget voldsomme reaktioner hos sine modstandere. Det gjorde han allerede i valgkampen, men modstanden og hadet imod ham er uden sammenligning i forhold til samtlige af hans forgængere på præsidentposten. Ingen embedsmænd har nogensinde før åbenlyst trodset demokratiske principper for at få en præsident væltet. Embedsmændenes job er at arbejde for, at den leder, som folket har valgt, får alt mulig hjælp til at føre sin politik ud i livet, ikke at modarbejde ham. Det er fuldkommen uhørt.

Men hvorfor dette flammende had imod Trump? Måske fordi hadet ikke bare er udtryk for politisk uenighed, men fordi det er orkestreret af åndelige kræfter på den mørke side. Det forklarer voldsomheden. Trump er imod abort, han kæmper for ægteskabet mellem mand og kvinde. Han har sat hårdt ind overfor islamismen i modsætning til Obama, har sagt fra overfor Irans atomprogram og sået tvivl om USAs støtte til NATO. Trump arbejder for at kristne værdier stadigt væk skal forme vestlig kultur.

Det bliver straffet ualmindeligt hårdt i en tid som vores, hvor politiske kræfter på både venstre- og højrefløjen arbejder for at knuse den sidste rest af den kristne kultur i Vesten. Af samme grund støtter mange kristne ledere i USA Trump. Politik er ikke bare politik. Det er også en kamp mellem lysets og mørkets kræfter.