En flot film men en lidt tynd historie

Anden film i serien ’Fantastiske Skabninger’ leverer flotte scener, masser af action og lidt humor. Men historien virker lidt for tynd og tjener mest som optakt til den tredje film i serien.

Johnny Depp har rollen som den onde troldmand Gellert Grindelwald.

Harry Potter-universet udvides nu yderligere. Filmserien om de fantastiske væsener spiller nu i landets biografer på anden runde.

Og den må man naturligvis se, hvis man fascineres af dette eventyrlige univers, også selvom man kan mistænke folkene bag serien for, at det primært er et spørgsmål om at tjene penge, når historien falder i fem dele. Det er en flot film, med masser af effekter, flotte kulisser og tilsat action og lidt humor, men historien, må man indrømme, er lidt tynd, og den får let karakter af prolog forud for det ventede opgør i den tredje film.

Hændelserne foregår 70 år før vi lærer Harry Potter at kende. Gellert Grindelwald er den onde troldmand, som skal fanges. Albus Dumbledore, i en yngre version, er den eneste ligebyrdige modstander til det onde geni. Men han undslår sig i første omgang fra at gå efter Grindelwald og sender i stedet magizoologen Newt Scamander. Dumbledore har, som fans vil vide, været meget gode venner med Grindelwald, da de var purunge, og en blodspagt forhindrer ham i at tage kampen op.

»Dumbledore blev forelsket i Grindelwald, og det gjorde det endnu værre, da Grindelwald viste sit sande jeg. Kan vi til en vis grad sige, at det undskyldte Dumbledore en smule, siden kærlighed gør blind? Men han mødte nogen, der var lige så genial som ham selv, og lidt ligesom Bellatrix blev han meget tiltrukket af denne geniale person og frygtelig, forfærdelig skuffet over ham. Ja, det er sådan, jeg altid har set Dumbledore«. J.K. Rowling 2007 (forfatteren)

Den lidt nørdede zoolog Newt Scamander, spillet af Eddie Redmayne, bliver en uberegnelig modstander for filmens skurk – den ondskabsfulde Grindelwald. Fotos: Still fra filmen/Warner Bros.
En historie om fordrejet kærlighed

»De forelskede sig i hinandens idéer og ideologi og hinanden«, sådan beskriver forfatteren J.K. Rowling forholdet mellem Dumbledore og Grindelwald i deres pure ungdom. Og det er et gennemgående tema, hvordan svigt og skuffet kærlighed fører til had, mistro og ondskabsfuldhed. Grindelwald, som spilles af Johnny Depp, spiller et psykologisk spil, der i høj grad appellerer til sårede følelser og mennesker, der oplever sig svigtet. Disse drages til ham, ikke i magtsyge, men i kraft af en fordrejet form for kærlighed.

Men ligesom mørkets kræfter fylder meget i den universelle kamp mellem det onde og det gode, både i filmen og virkelighedens verden, så bryder lysstrålerne igennem mørket med en overraskende kraft.

Eddie Redmayne, i hovedrollen som Newt, levendegør figuren som den lidt kiksede, nørdede zoolog i magiske dyr. Og hans frygtløse kærlighed til selv de mest skræmmende bæster af gigantiske skabninger, gør ham til en uberegnelig modstander for den ondskabsfulde Grindelwald. På et tidspunkt siger en af de andre personer noget meget rammende om Newt: ”Du har aldrig mødt et væsen, som du ikke kunne elske”. Denne centrale pointe, at kærligheden overvinder, kan godt holde til at blive gentaget.

Fantastiske Skabninger:
Grindelwalds forbrydelser
Genre: Fantasy.
134 min.
Aldersgrænse: 11 år
Premiere: 15.11.2018
Warner Bros.


Artiklen fortsætter efter annoncen: