’Kurven kan knækkes, hvis man vil’

En ny undersøgelse viser, at Danmark er eneste land i Norden, hvor antallet af hjemløse stiger. Men undersøgelsen viser også, at udviklingen kan vendes, påpeger Blå Kors’ generalsekretær Christian Bjerre, som har fire konkrete forslag.

Det er tænketanken Kraka, som står bag den nye undersøgelse. Den viser, at Danmark både er det eneste land i Norden, hvor antallet af hjemløse stiger, og at Danmark er det nordiske land med den mest udbredte hjemløshed blandt unge.

”Sammenligningen med de andre nordiske lande viser, at hvis man vil, kan man faktisk godt knække kurven. Men det kræver, at de gode intentioner, som kommer fra beslutningstagerne, også bliver til praktisk virkelighed i hverdagen,” siger Christian Bjerre.

Generalsekretæren påpeger, at det er en udvikling, man har set igennem længere tid.

”Den nye undersøgelse stemmer helt overens med tidligere undersøgelser og med de oplevelser, vi har på vores botilbud og væresteder.

Der er nu for alvor brug for en helhedsorienteret indsats mod hjemløshed,” siger Christian Bjerre.

Generalsekretær i Blå Kors Danmark, Christian Bjerre.
Forslag til forbedringer

Blå Kors Danmark nævner fire punkter, hvor man foreslår, at der sættes særligt ind.

Flere billige boliger: Hvis et værelse koster ca. 4.000 kr. og man får ca. 5.000 i SU, og man ikke har en familie, der kan hjælpe, eller ikke selv har overskud til at have et arbejde ved siden af studiet, kan man ikke få det til at løbe rundt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Helhedsorienteret indsats: Mange bliver hjemløse på grund af andre problematikker end bare mangel på boliger. Den rette hjælp kræver derfor en oprigtig helhedsorienteret indsats.

Lettere adgang til hjælp for unge og udsatte: Det skal være nemt og simpelt at få hjælp og finde ud af, hvor man skal henvende sig. Alt for mange oplever at blive sendt rundt mellem mange forskellige afdelinger og mennesker i deres søgen efter hjælp. Mange opgiver undervejs.

Målrettet indsats mod unges hashmisbrug: Antallet af unge hashmisbrugere er stærkt stigende. Og mange unge hjemløse har et hashmisbrug, understreger Blå Kors, som har stor erfaring med at hjælpe misbrugerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I 2016 fik ikke færre end 5.250 danskere en psykose på grund af hashmisbrug.