Økonomer: ’Tro giver mere brød på bordet’

Økonomer beskæftiger sig normalt ikke med folks tro. Men nu har forskerne bag et eksperiment med 6.000 husstande fortalt om deres overraskende konklusioner i en udsendelse på Freakonomics Radio, skriver Salem Web Network.

Studievært Stephen J. Dubner talte med de tre forskere bag et videnskabeligt eksperiment på Filippinerne: James Choi, økonomiprofessor på Yale University; Dean Karlan, akademisk økonom, leder og grundlægger af Innovations for Poverty Action (IPA) samt David Sutherland, formand for Board of International Care Ministries (ICM).

Hjælper troen de fattige?

Choi og Karlan, som er kolleger i IPA, fortalte Freakonomics, at de ville undersøge et kristent arbejde for at finde ud af, om tro skaber succes i menneskers liv, eller om det sker tilfældigt.

Det var svært for forskerne at finde en kristen organisation, som ville være med i eksperimentet. For organisationerne skulle samtidig acceptere ikke at prædike troen for en kontrolgruppe. Kun på denne måde kunne forskerne have noget at sammenligne med.

Men David Sutherlands organisation, ICM, accepterede betingelserne, fordi de gerne ville vide, om deres indsats virker. Hvis ikke, ville ICM ændre deres indsats for bedre at hjælpe fattige, fortalte David Sutherland i udsendelsen.

For en god ordens skyld oplyste Choi fra starten, at han er en troende, evangelisk protestant. Det samme er Sutherland, hvorimod Karlan er agnostisker.

Selve eksperimentet blev gennemført strengt videnskabeligt.

Transform-programmet

Sutherland fortalte, hvordan ICM arbejder for at afskaffe ekstrem fattigdom på Filippinerne gennem programmet ’Transform’. Både lokale præster og ICMs medarbejdere underviser i dette program. Normalt mødes deltagerne i Transform en halv time hver uge for at lære noget om bibelsk tro og værdier, økonomi og sundhed.

Sutherland og ICM’erne var overbevist om, at undervisningen hjalp de fattigste filippinere.

Men virker det, fordi de trosmæssige værdier er en del af pakken? spørger studieværten.

Det store spørgsmål var nemlig: ”Kan religion i sig selv forbedre din økonomi?”

Eksperimentets fire ”pakker”

Økonom Dean Karlan er agnostiker og undrer sig over troens rolle.

Eksperimentet foregik over seks måneder.

ICM sendte 160 lokale filipinske pastorer ud to og to for at finde to landsbyer, hvor de ikke tidligere havde arbejdet. I hver af landsbyerne ville den enkelte præst vælge 30 familier blandt de fattigste af indbyggerne.

Landsbyerne fik nu helt tilfældigt tildelt en af fire forskellige grader af Transform-programmet.

Den første gruppe landsbyer fik ”hele pakken” ifølge Freakonomics. Det var programmets ”standard-pensum”.

Den anden gruppe lærte kun om tro og værdier hos den lokale præst.
Den tredje gruppe modtog kun træning i økonomi og sundhed og fik altså ikke kirkelig undervisning. Denne gruppe mødtes ikke engang i kirken ligesom de øvrige grupper.

Den fjerde gruppe, kontrolgruppen, modtog overhovedet ingen træning. De levede deres liv, som de altid havde gjort det.

Vi ville studere effekten af religion på økonomisk udbytte, forklarede Choi i Freakonomics.

”Til sidst arbejdede vi med 6.000 husstande,” tilføjede Karlan.

Resultaterne

Seks måneder senere vendte Choi, Karland og Sutherland tilbage for at se, om noget var blevet ændret for familierne og landsbyerne i eksperimentet.

Havde trosoplæringen gjort folk mere troende? Læste de mere i Bibelen og gik de mere i kirke?
Svaret var ja!

Betød den øgede tro noget for den enkeltes liv, fx. for privatøkonomien?
Også her var svaret positivt:

Bare det at deltage i det religiøse pensum øgede indkomsten med 9% sammenlignet med kontrolgruppen, fortalte Choi.

”Det er faktisk meget bemærkelsesværdigt – det er mad på bordet,” kommenterede Karland.

Hvorfor giver trosoplæring større indkomst?

Freakonomics er en verdslig radiokanal, men programvært Dubner lod Choi, Karland og Sutherland fortælle, hvorfor de mener, at troen gør en forskel for eksperimentet.

Sutherland og Choi talte om, hvordan troen på Gud giver mennesker mere håb og optimisme og styrker arbejdsmoralen. De talte om, at Guds kærlighed får mennesker til at elske andre og forvandler deres liv.

Agnostikeren Karland kunne ikke forklare, hvorfor eksperimentet viste, hvad det gjorde, men han sagde til Freakonomics: “Jeg er meget interesseret i at forstå mere om det med håb og stræbsomhed.”

I udsendelsen kan man også høre den presbyterianske præst Tim Keller tale om forholdet mellem tro og arbejdsmoral. Keller og Stephen Dubner diskuterer holdningerne hos teologerne Martin Luther og John Calvin og spørgsmålet om, hvordan man ved, at man er frelst. De kommer også ind på andre spørgsmål om forholdet mellem evangelisk tro og succes.

Det var afgjort ikke en typisk økonomisk podcast episode, konkluderer Salem Web Network.