Riller i hjerne-vindingerne

Af Poul Henning Krog Læge og forfatter

Matematiklæreren kom frustreret ud fra eksamenslokalet og sagde til mig: ”Jeg kunne ikke hjælpe dig, du får kun 7.”

Til matematisk studentereksamen blev der skrevet om vores klasses gennemsnit i magisterbladet. Det var nemlig yderst sjældent, at der til studentereksamen i 70’erne fremkom et gennemsnit for en klasse på 9,6 i skriftlig matematik. Vores matematiklærer var ekstremt dygtig. Jeg havde ydermere den fordel, at min kommende svigermor bad intenst for mig, så jeg fik 13 i skriftlig matematik. Havde jeg fået 11, havde mit gennemsnit ikke været højt nok til at komme ind på medicinstudiet.

”Jeg kunne ikke hjælpe dig.” En tankevækkende sætning, som har fulgt mig. Jeg var så overbevist om, at problemløsningen, jeg anvendte til den mundtlige eksamen, var den rigtige. Men det var den ikke. Min lærer kæmpede for at få mig op af den forkerte rille, men desværre forgæves.
Når jeg kører bil, og Susanne og jeg er midt i en god snak, sker det let, at jeg ikke får drejet af i tide.

Når jeg underviser på parkurser, er en af mine gode og sandfærdige historier om den far, der sendes afsted for at handle og hente sønnen i børnehaven. Han kommer hjem med de mange varer, men har glemt sønnen. Kvinder fatter ikke, at det kan lade sig gøre.

Afkørsler og eksamener er, hvad det er, men hvad nu hvis ens grundantagelser er forkerte? Nietzsche skrev, at Gud var død. Nu er Nietzsche død, men Gud er ikke.

Alle kan blive fastlåst i deres grundantagelser og verdenssyn særligt med alderen. Farisæerne på Jesu tid levede udelukkende ud fra det Gamle Testamente. Selv for Jesus var de svære at få op af rillen.

Mine professorer på Fuller University i L.A. i USA havde læst teologi på mange forskellige universiteter i USA. Nogle af dem havde bl.a. lært, at onde ånder og dæmonbesatte mennesker var noget gammeldags sludder.

Det gode ved Fuller- konceptet var, at de efter den meget lærdom skulle være missionærer i seks år, før de kunne ansættes. I Afrika måtte disse lærde folk revurdere deres teorier, for der fandtes faktisk onde ånder og mennesker, der var dæmonbesatte. De erfarede også, at ved påkaldelse af Jesu navn flygtede disse dæmoner ud af de dæmonbesatte mennesker.

De fastlåste grundantagelser kan være selvopfyldende profetier. Mon ikke man lettest ser det, man vil se, og ofte kun søger det, der bekræfter ens grundantagelser? Feedback kan i første omgang være foruroligende, men i næste omgang vaskeægte virkelighed og befrielse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Tak Gud, at du rækker din hånd til os, og vi kan bede bønnen: Hjælp! For det er de fastlåste billeder og de blinde felter, der er de sværeste for os at forandre.