Statspromoveret hedenskab

I den seneste episode af DR- programmet “Langt fra Borgen” havde vært Ask Rostrup inviteret Folketingets formand Pia Kjærsgaard og tidligere klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen til at tage stilling til, om kirke og stat bør adskilles. Programmet endte dog med at blive en promovering af det hedenskab, som danerne dyrkede, før de blev kristne.

Efter et besøg i Københavns Domkirke trak Ask Rostrup de to gæster med til et sted, som han mente, var forankret i den gode gamle danske muld, nemlig en vikingelandsby. En asatroende kvinde tog imod og inviterede Kjærsgaard og Helveg Petersen til at deltage i at blote, et hedensk ritual hvor man hylder afdøde. Ideen med at sætte scenen hos den asatroende var at diskutere, om det er rimeligt, at andre trossamfund betaler til folkekirken over skatten, men det fremstod nu mere som en stærk markering af, at Danmark har andre guder, der er ældre end den kristne tro – og at troen på dem lever.

På Moesgaard Museum ved Aarhus er det hedenske også i centrum, hvor man her i julemåneden kan møde 10 af julens mørke væsener. Tanken er at vise den oprindelige jul, der er langt ældre end vores kendskab til Jesusbarnet, som der står på museets hjemmeside. Man lover, at de besøgende aldrig mere vil se på julebukken, luciabruden og julemanden på samme måde igen, når man kommer til at kende den rigtige historie bag deres karakterer og karakterbrist. Og det lyder da også til at være hele formålet med udstillingen – nemlig at få trængt den kristne jul i baggrunden til fordel for en mere hedensk betonet jul.

Nationalmuseet er med på samme bølge, hvor man for tiden kan se den stærkt omdiskuterede vikingeudstilling, som den asatroende modeskaber og realitystjerne Jim Lyngvild står bag. Han har omtalt udstillingen som en hyldest til guden Odin. Tidligere har han også sagt til BT, at kristendommen er det værste, der er sket for Danmark. Med hans egne ord har den skabt en ”nation af ynkelige, selvudslettende dovenmikler”. I stedet for at vende den anden kind til bør man gøre op med blødsødenheden, kæmpe for alt, hvad man har kært og leve ærefuldt, mener han.

Interessen for de nordiske guder blev vakt, da DR sendte julekalenderen “Jul i Valhal” i 2005.

Den er ikke blevet mindre. Alt tyder på, at den statstøttede promovering af hedenskab på DR og landets museer fortsætter for fuld skrue. Derfor er der al mulig grund til at stå fast på, at kirke og stat ikke bør adskilles i Danmark.