En duft fra Bibelen

Poul Joachim Stender. Alene navnet er nok til at få de fleste til at reagere. Han kan være kontroversiel, men kedelig? Det er han aldrig!

Heller ikke i denne ny-udgivelse, der er en inciterende og sanselig rundgang i Bibelens univers af dufte og deres historisk og religiøst afgørende betydning. Efter sigende kan mennesket registrere helt op mod 40.000 lugte, så her ligger virkelig en opdagelsesrejse forude!

Forfatteren tager os i hånden til et møde med den alvorligt syge parfumeur, Ketura, som han møder i Vest-Jerusalem; de har en fælles passion for dufte. Hun har et klagemål og håber, han ikke vil tage hende det ilde op:

”Men hvorfor er I lutherske præster så tilbageholdende med at forkynde med dufte? Tror du ikke, du kunne udlægge Højsangen bedre med dufte end med ord? Tror du ikke, børnene i din søndagsskole ville huske beretningen om vismændene resten af deres liv, hvis de ikke bare fik den serveret gennem ord og billeder, men også fik lov til at lugte til myrra, frankincense og det mystiske tredje duftstof, som de selv kunne komponere af duftstoffer, du stillede til rådighed for dem?” (s. 84).

Over 6 aftener bevæger de to duft-elskere sig rundt i alle Bibelens dufte og diskuterer spørgsmål som, hvorfor de tre vise mænd havde dufte med til det lille Jesus-barn, hvilke duft-komponenter en bøn til Gud kan tænkes at bestå af, og om det er muligt at skabe en parfume, som bringer mennesket helt tæt på Gud.

Fascinerende og tankevækkende læsning fra ende til anden. Pointerne er som altid præcist leverede; det hele garneret med stor formidlingsglæde; en sand fornøjelse, skulle jeg hilse og sige. En duft af ….. nej, jeg véd ikke, hvad. Lad Stender selv forklare det!

Poul Joachim Stender:
”Guds sved. Kvinden, der
kunne lugte Gud.”
152 sider • 180 kr.
Bibelselskabets Forlag