IPSICC

Kampen mod blasfemi-anklager fortsætter

Et missionsselskab i Norge støtter en pakistansk organisation, som beskytter minoriteter mod misbrug af landets blasfemilov.

Direktør og grundlægger af
CLAAS, Joseph Francis (til venstre) har fulgt Asia Bibis sag helt fra starten og var selv med på møder med det lokale politi. Her er han sammen med Åslaug Ihle Thingnæs og Anne Karin Kristensen fra NMS i Pakistan. Foto: NMS Info

Af Ingunn Marie Ruud, KPK

Asia Bibis frikendelse for blasfemianklagen, som førte til hendes ni år i fængsel og dødsdom i Pakistan, blev stadfæstet, da retten afviste anken i januar. Men menneskerettighedsorganisationen CLAAS, som har støttet og fulgt Asia Bibi siden familiens første henvendelse i 2009, kæmper fortsat hårdt mod misbrug af landets strenge blasfemilov.

Centre for Legal Aid, Assistance and Settlement (CLAAS) driver et omfattende arbejde for at støtte folk, som udsættes for falske anklager om blasfemi i Pakistan. De tilbyder blandt andet juridisk hjælp, krisecentre, rehabilitering og trygge ”safe houses” for anklagede personer og deres familier. Især piger, kvinder og minoriteter er udsatte for at blive anklaget for blasfemi.

– Asia Bibi er ikke den eneste, som har været udsat for misbrug af blasfemiparagraffen. Der findes flere tilsvarende sager, hvor den bruges til at ramme folk i personlige hævnaktioner. Folk bliver lynchet og brændt på brutal vis, fortæller Åslaug Ihle Thingnæs, som er rådgiver for Det Norske Misjonsselskaps arbejde i Pakistan og Mellemøsten.

NMS har nu fået støtte fra Norad til at udvide samarbejdet med CLAAS. Fra venstre Nasir Saeed fra CLAAS UK, Åslaug Ihle Thingnæs (NMS) samt Joseph Francis og Eiga Kenny fra CLAAS Pakistan. Foto: NMS Info
Norsk støtte

NMS er en af de ret få partnere, CLAAS har udenfor Pakistan.

– Vi har længe støttet Nasir Saeed, som arbejder for CLAAS UK i London, og nu udvider vi samarbejdet til også at omfatte moderorganisationen i Pakistan med omkring 25 ansatte, siger Åslaug Thingnæs.

Hun fortæller, at CLAAS i udgangspunktet er en kristen organisation, men at de også hjælper andre minoriteter, som oplever forfølgelse.

– De fleste er kristne, men de støtter også muslimer, sikher og hinduer.
Ifølge NMS har CLAAS i løbet af de sidste 20 år bidraget til 122 frifindelser i falske blasfemisager.

– De er specielt dygtige til hurtigt at få fat i al tilgængelig information i sagerne og snakke med mulige øjenvidner. Af og til kan dette arbejde i sig selv føre til en konklusion om, at anklagen ikke er det, den udgiver sig for, fortæller Åslaug Thingnæs.

Afgørende for Asia Bibis sag

Kort tid efter at Asia Bibi blev arresteret, blev CLAAS kontaktet af hendes ægtemand, Ashiq Masih, med en forespørgsel om CLAAS kunne følge op på sagen. Ifølge NMS har de første rapporter fra CLAAS’ informationsindsamling været afgørende i sagen.

Joseph Francis, direktør og grundlægger af CLAAS, fortæller, at han personligt var til stede under alle de møder, som familien havde med det lokale politi. Han var også den eneste, som måtte besøge Asia Bibi i fængslet sammen med provinsguvernør Salman Tasser, der senere blev dræbt af sin egen livvagt for at have støttet frifindelsen af den kristne kvinde.

NMS har ingen udsendinge i Pakistan, men støtter projekter i kirken Church of Pakistan i tillæg til CLAAS.

Strategisk imod misbrug

Nu har NMS fået godkendt Norad-støtte til et nyt projekt med CLAAS, som starter op i år.

Projektet går hovedsageligt ud på at give øget støtte til det arbejde, CLAAS allerede driver, så de kan udvide og hjælpe flere.

NMS-rådgiver Dag Rune Sameien fortæller, at CLAAS i tillæg til juridisk, økonomisk og praktisk støtte til ofrene også er i gang med undervisning, holdningsskabende arbejde og en større lobbyvirksomhed.

– Tidligere var målet først og fremmest at afskaffe blasfemiparagraffen, men de sidste år har man fundet det mere strategisk at arbejde imod misbrug af loven. Dette handler både om egen sikkerhed og muligheden for konstruktiv dialog, siger han.

Sameien fortæller, at denne tilgang også finder genklang hos mange muslimer i Pakistan.

– Der er mange muslimer, som også oplever at blive anklaget og mister job og familie, men som alligevel mener, at det bør være ulovligt fx at fornærme Muhammed, siger han.

CLAAS har for tiden seks højprofilerede blasfemi-sager kørende, hvoraf de fire omhandler kristne og de sidste to muslimer.

– Nasir Saeed går så langt, at han siger, at han aldrig har set blasfemiparagraffen brugt på den rigtige måde, siger Åslaug Thingnæs.

Livsfarligt job

I april besøger repræsentanter for CLAAS i Pakistan Norge for at holde samtaler med NMS.

– Der skal være møder både i Stavanger og Oslo, hvor de også skal møde Digni, som har ansvar for vore NORAD-projekter, siger Åslaug Thingnæs.

Men det at kæmpe offentligt for kristne i Pakistan kan være livsfarligt.

– De arbejder med livet som indsats. Alle kristne i Pakistan lever med truslen over sig og får ikke lov at gå ud over egne rækker eller have med evangelisering at gøre. Jeg er imponeret over, hvor meget de alligevel holder fast, slutter Åslaug Thingnæs.

Pakistans blasfemilov
Oprettet omkring 1860 for at værne muslimer, som boede blandt hinduer.

Pakistan tog loven med, da de skilte sig fra kolonien Indien i 1947. Nedsættende ord om muslimer kan give fængsel på indtil 3 år.

Vanære af Koranen kan give fængsel på livstid. Blasfemi mod profeten Muhammed gi’r fængsel på livstid eller dødsstraf.

En beskyldning er nok til at fængsle folk uden kaution og har også ført til lynchning og drab uden for systemet.
Kilde: NMS