Ord til eftertanke i hverdagen

Sognepræsterne Tine Illum og Inge Lindhardt Mikkelsen giver et bud på en moderne andagtsbog i ”Ordforråd”, som har en overskrift for hver af årets 52 uger og et ord til eftertanke for hver dag.

”Ordforråd” bærer tydeligt præg af at være skrevet af præster, som arbejder med at formidle et budskab til moderne mennesker. Og tak for det!

Som teologer kan forfatterne trække på et stort overblik over de bibelske beretninger. De sætter hverdagssituationer i perspektiv med eksempler fra Bibelen, historien, verdenslitteraturen og filosofien, og hver dags betragtninger slutter med en kort bøn. Alt sammen letlæst og anvendeligt med bibelcitater i nye oversættelser og med ord, der passer til årstiden, som fx ”Kulde” i uge 7.

I uge 8 handler det om ”Kald”, og overskrifterne for de enkelte dage er blandt andet Pligt, Arbejdsglæde og Evner.

Under overskriften ”Halvgjort” finder vi betragtninger over alt det, vi ikke får gjort godt nok, om ”vores rodede stuer, hjem og liv”.

Vi må lære, at vi ikke skal leve op til helt urealistiske forventninger, skriver forfatterne.

De henviser til Tænkeren, den nye oversættelse af Prædikerens Bog, hvor det hedder i kapitel 9 vers 7:

”Så nyd din mad og drik din vin med glæde, for Gud har allerede accepteret, hvad du gør”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Afsnittet slutter med bønnen:

”Jesus / papirkurven er fuld af spildt arbejde / ubesvarede mails fylder Outlook / halvgjort gerning og for lidt umage / ligger i en utilfreds bunke / Jesus / det blev som det blev / Vil du bære det, som tynger mig? / Vil du lade mig falde til ro i / at det ikke blev bedre i dag? Amen.//”

Åndelig fastfood?

Jeg sætter stor pris på, at forfatterne formidler bibelske budskaber med enkle danske ord ind i hverdagens små og store problemstillinger. Men jeg sidder hele tiden med en følelse af at have fået fastfood.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge reklamerne er et burgermåltid bygget op af helt almindelige, sunde råvarer. Og det kan vel være sandt nok. Men forarbejdningen gør, at slutresultatet ikke er helt sundt – i det mindste ikke, hvis man kun lever af fastfood.

Ordforråd er baseret på sunde råvarer fra Bibelen. Det er hurtige ord til eftertanke, som for en tid kan fylde lidt i en sulten sjæl. Det faktum at hver dags tanker slutter med en bøn til Gud, sætter hverdagens problemer i det rigtige perspektiv.

Sognepræsterne er dygtige formidlere til travle danskere. Men som åndelig føde kan Ordforråd være lidt ensidig kost. Den kan ikke stå alene. Den sundeste hverdagskost er en stille stund med Jesus, hvor man læser Bibelen som selve kilden – eller den sunde råvare.

Inge Lindhardt Mikkelsen og Tine Illum: Ordforråd.
425 sider. 298 kr. Eksistensen


Artiklen fortsætter efter annoncen: