Mission Øst sender mad til 10.000 børn i Nordkorea

Generalsekretær Kim Hartzner har besøgt Nordkorea otte gange.
Arkivfoto: Mission Øst.

Der er ingen politisk løsning på Nordkoreas fødevareproblem foreløbig. Nu vil Mission Øst hjælpe mindst 10.000 børn.

De politiske forhandlinger mellem USA og Nordkorea er brudt sammen, og sanktionerne fortsætter. 25 millioner nordkoreanere mangler lige nu mindst 1,4 millioner tons mad. Hele 40 procent af befolkningen – 10 mio. mennesker – er kronisk underernærede. Endnu en alvorlig fødevarekrise truer, og børn risikerer at dø af sult.

Derfor har Mission Øst besluttet hurtigst muligt at gå ind med mad til omkring 10.000 børn i daginstitutioner.

Hjælp under krisen i 2012

Generalsekretær Kim Hartzner frygter en gentagelse af den store fødevarekrise, som han så ved selvsyn i Nordkorea i 2012:

– Her så jeg børn så underernærede, at de vaklede apatiske rundt. Nogle var så afkræftede, at de ikke kunne rejse sig fra betongulvet. De havde udspilede maver af mangel på protein, deres ben var så tynde som stylter, håret var delvis faldet af. Deres normale sorte hår var blevet misfarvet og var delvis gråt eller hvidt. De havde parasitter og øjenbetændelser. Det var en gru at se på.

Dengang fløj Mission Øst ind med majs og kosttilskud med proteiner, vitaminer og mineraler til omkring 48.000 børn. Nu er hjælpeorganisationen klar til at gøre noget lignende igen.

Tømmer nødhjælpspuljen

– Vi tømmer vores nødhjælpspulje og inviterer gavmilde danskere til at være med. For 80 kroner kan vi give et næringsrigt måltid pr. barn hver dag i tre måneder. Vi kan hjælpe 6.300 børn på stående fod, men vi vil hjælpe mange flere. Kommer vi op på 1,5 million kr., kan vi hjælpe 20.000 børn, og så fremdeles. Det afhænger af, hvor mange danskere, som vil være med, siger Kim Hartzner.

Lige nu arbejder Mission Øst på højtryk for at få logistikken på plads. I løbet af få uger kan en konvoj af lastbiler køre ind med nødforsyninger. Mission Øst uddeler fødevarerne i vuggestuer og børnehaver i samarbejde med de nordkoreanske myndigheder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hjælpeorganisationen har arbejdet med nødhjælp, genopbygning efter oversvømmelser og udvikling af bæredygtigt landbrug i Nordkorea siden 2011. Generalsekretæren besøgte Nordkorea i august 2018, hvor han ved selvsyn konstaterede den fejlslagne høst og forudsagde en kommende fødevarekrise. Men først den 23. februar 2019 bad Nordkorea FN om hjælp. Det er den anmodning, Mission Øst nu reagerer på i samarbejde med FN.