Oceaner af kærlighed til alle

“Jeg har ingen, der elsker mig, og som jeg kan få lov til at elske tilbage”. Sådan skriver en kvinde i et indlæg i Kristeligt Dagblad. Hun gør opmærksom på, hvor hårdt det er at læse, hvordan det ene kloge menneske efter det andet giver udtryk for, at det bærende og livgivende er at være elsket.

Følelsen af ikke at være elsket er kvinden ikke ene om. Videnskabsjournalisten Lone Frank har sit eget program på Radio24syv med titlen “Ingen elsker Lone Frank”. Da hendes kæreste døde for et år siden opdagede hun, at der ikke længere var nogen, som elskede hende. Hun havde hverken kæreste, børn, nær familie eller tætte venner.

Det er hjerteskærende at høre et menneske fortælle, at der ikke er nogen, der elsker dem. Samtidig siger følelsen ikke bare noget om det enkeltes menneskes livssituation, men også om vores samfunds opfattelse af kærlighed.

I et gennemsekulariseret samfund, dvs. et samfund hvor der ikke hersker nogen fælles tro på Gud, bliver kærligheden mellem mennesker naturligvis den højeste form for kærlighed. Det gælder især parforholdet, som aldrig har været sværere at få til at vare livet igennem, og som samtidig aldrig har været så idylliseret. Vi har tårnhøje forventninger til partneren om, at han/hun skal se os og opfylde alle behov. Det er en overbelastning, fordi alle mennesker er fejlbarlige og kommer til at svigte enten i det små eller det store, før eller siden.

Det er skam heller ikke nogen selvfølge, at man er elsket, fordi man har en familie omkring sig.

Hvor mange har ikke fået deres liv ødelagt på grund af manglende kærlighed mellem dem og deres forældre? Mange søskende kan ikke holde hinanden ud og ses ikke. Familier er årsag til mange sår i hjertet og følelsen af ikke at være elsket.

Hvis vi skal føle os elsket fuldtud, må vi søge en højere form for kærlighed, som er den guddommelige. Det er fra den, al kærlighed udgår, og ikke fra os mennesker. Hvis man føler, at ingen elsker en, kan man altid give sig til at elske Gud. Besvare hans kærlighed.

Nogle af de mennesker, som oplever den største kærlighedsfylde, er mennesker, der ikke lever i traditionelle familier eller med ægtefæller, nemlig munke og nonner. I Biblen finder man også brudemystikken, hvor Gud som en brudgom søger sin brud, der er menneskets sjæl.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Enhver af os er elsket for evigt. Der er oceaner af kærlighed til alle.