’Det endelige opgør’ afslutter Avengers-serien

Marvels 11 år lange superhelte-fortælling afsluttes i ’Endgame’, hvor de hårdtprøvede helte atter samler deres kræfter, i forsøget på at overvinde den onde Thanos.

En imponerende række af Avengers er samlet i den afsluttende film i Marvels superheltehistorie, bl.a. Black Panther, Iron Man, Captain America, og Antman. Foto: Endgames, Marvel Studios

” Knækket og med dårlige odds må de resterende helte samles en gang for alle til et endeligt og episk opgør” BT-anmeldelse 24.4.2019.

Scenen er sat. Halvdelen af Jordens befolkning er forsvundet i bogstavelig forstand med et knips med fingrene. Tanker glider hen mod den bibelske bortrykkelse, blot i en helt modløs udgave, hvor de forsvundne blot ophører med at eksistere med det resultat, at Jorden efterlades til de efterladte, som skal forsøge at samle stumperne sammen og komme videre.

Handlingen starter, hvor Avengers: Infinity War sluttede. Thanos brugte Evighedsstenene, og med et fingerknips udryddede han halvdelen af alt liv i universet. Det store spørgsmål bliver nu:

Kan dette omgøres? Findes der en vej tilbage, til genoprettelse, og hvilken pris vil det koste? Det er samtidig filmens episke brændstof, at nogen må ofre sig for at genoprette det tabte. Filmen bliver på den måde et emotionelt fyrværkeri af store følelser, endnu større ofre, grin, gråd, drama og bragende action.

Filmens trailere er de mest sete filmtrailers på YouTube nogensinde, hvilket sikkert skyldes at forgængeren, ’Avengers: Infinity War’, endte med en gigantisk cliffhanger. Er man superhelte-fan og har set alle ’Avengers’-film, eller samtlige Marvel-film, så kan man glæde sig til referencer til 11 års superheltehistorie og et gensyn med mange bidder af filmene, som lige får et twist af noget andet.

22 Marvelfilm er det blevet til siden den første Iron man udkom i 2008. Endgame fortsætter, hvor forgængeren ”Infinity War” sluttede, og har man ikke set de resterende 21 Marvel-film, kan man godt nøjes med disse to for at få historien til at give mening.
På rollelisten som heltene finder vi bl.a. fra venstre: Brie Larsson (Captain Marvel), Scarlett Johansson (Black Widow), Chadwick Boseman (Black Pather), Chris Hemsworth (Thor) og Chris Evans (Captain America). Bradly Cooper lægger stemme til Rocket Raccoon (Guardians of the Galaxy).
Foto: Endgames, Marvel Studios
Lidt for meget af det gode

Alligevel er den stjernespækkede rolleliste lidt for meget af det gode. Hver superhelt for sig har jo en historie og nogle særlige evner, men når de alle skal have plads, er en helaftensfilm alligevel ikke tilstrækkelig til, at den enkelte handlingstråd virker overbevisende. Der er simpelthen for mange samlet i én film. I episk forstand er der ikke meget kød på ellers mægtige Thor, og selv de mere historiebærende figurer er kun meningsfulde, når man tager de tidligere film med i betragtning.

Captain Marvel, superhelten fra tidligere på året, dukker op på nogle utroligt belejligede tidspunkter, og der bliver lige plads til alle heltene, men mange af dem med et par replikker og en perifer rolle.
Alligevel er det et imponerende punktum på serien.

Avengers: Endgames
(Det endelige opgør)
Land: USA
Genre: Action/Adventure
Premiere: 24.04.19
Spilletid: 181 minutter
Aldersgrænse: Tilladt for børn over 11 år


Artiklen fortsætter efter annoncen: