Kan politikere løse de sociale problemer?
Op i mod halvdelen af alle danskere har ikke tiltro til, at partilederne kan reducere antallet af alkoholmisbrugere, unge hashmisbrugere eller unge hjemløse. Generalsekretæren i Blå Kors Danmark mener, at politikerne har svigtet på området.
Antallet af hjemløse i Danmark er støt stigende, især blandt de unge, men danskerne tror ikke på, at politikerne kan løse problemet, viser undersøgelsen.
Hverken Lars Løkke Rasmussen, Mette Frederiksen eller de andre partiledere evner at reducere antallet af folk med alkoholmisbrug, unge hashmisbrugere eller unge hjemløse, mener knap halvdelen af danskerne ifølge en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Voxmeter for Blå Kors Danmark.
Resultatet overrasker ikke valgforsker fra Københavns Universitet Kasper Møller Hansen:
”Det afspejler den mistillid, folk generelt har til politikere. Men det er også nogle svære emner, for der er ikke nogen quick fixes. Jo mere specialiserede områder, det drejer sig om, jo flere vil svare ”det evner de ikke,” siger Kasper Møller Hansen.
”Politikerne har svigtet”
Hos Blå Kors mener man, at resultatet er et udtryk for, at vælgerne ikke tror, at partilederne vil prioritere løsning af misbrug og hjemløshed særlig højt, forklarer generalsekretær Christian Bjerre:
”Derfor er der ekstra god grund til at sætte temaerne på dagsordenen i valgkampen, der nu er skudt i gang,” siger han og fortsætter: ”Hvis man skal være lidt fræk, kan man sige, at undersøgelsen svarer godt til virkeligheden, fordi politikerne simpelthen har svigtet på de her områder.”
Han nævner alkoholområdet:
”Alkoholmisbrug og -overforbrug er to kæmpe problemer i vores land med store konsekvenser for mange mennesker. Det er trist, at politikerne ikke har villet tage ansvar og for eksempel lave en national handleplan,” siger han.
Hvor er socialpolitiken?
De første dages debatter i valgkampen har vist et tydeligt mønster i forhold til emner, der er på dagsordenen, mener kommunikationschef i Blå Kors Danmark Thomas Røddik:
”Indtil nu er der blevet snakket om klima, pension og i særdeleshed indvandrere, men hvor er socialpolitikken henne i denne valgkamp?” spørger han.
Han mener, at socialpolitiken skal fylde meget mere:
”Det er simpelthen for dårligt, at den del ikke bliver vægtet højere i en valgkamp. Det koster, ifølge en undersøgelse fra VIVE, hvert år det danske samfund 41 milliarder kroner at hjælpe 282.000 udsatte borgere,” siger han.
Pengene går ikke kun til sociale indsatser, men også til udsatte, der bliver syge, begår kriminalitet eller på anden måde kommer i berøring med systemet:
”Det er rigtig mange penge – men spørgsmålet er, om pengene måske kunne bruges mere fornuftigt, hvis samfundet var bedre til at tilbyde den enkelte en bedre hjælp, der var mere skræddersyet. Den debat bør være en del af valgkampen,” siger han.
Han er derfor ude med en klar opfordring til både politikere og journalister:
”Vi skal simpelthen ændre fokus – og det vil jeg opfordre både politikere og journalister til,” slutter kommunikationschefen.