Kristne og jøder fejrede en ’meget varm relation’

Kristne og jødiske ledere var for første gang samlet i den israelske ambassadørs residens til en reception, der fejrede relationen mellem danske kristne og Israel.

Den israelske ambassadør og hans hustru, Benny og Irit Dagan, bød hjertelig velkommen i deres hjem.
Han udtrykte ønsket om, at receptionen ville skabe bånd mellem de kristne og jødiske gæster.

Efter sikkerhedstjekket gik jeg gennem den tunge jernport ind til den israelske ambassadørs residens. Ambassadørens hjem dannede denne tirsdag eftermiddag rammen om en reception, der fejrer relationen mellem Israel og kristne i Danmark.

I døren bød den israelske ambassadør, Benny Dagan, og hans hustru, Irit Dagan, mig velkommen i deres hjem, som rummede præster fra folkekirken og frikirkerne, israelske organisationer og jødiske ledere i Danmark.

Bag indbydelsen stod ambassadøren og hans hustru samt Christina Elisabeth Leinum, der er leder i den danske afdeling af Den Internationale Kristne Ambassade i Jerusalem.

Snakken gik livligt mellem gæsterne, der blandede sig på tværs af kulturer, da Benny og Irit Dagan bød velkommen i de fyldte stuer og sagde, at ”det er dejligt at have venner i vores hjem.”

Ambassadøren anerkendte blandt andet tilstedeværelsen af Henri Goldstein, som er formand for Det Jødiske Samfund, tidligere overrabbiner, Bent Lexner, formand for Dansk Zionistforbund, Max Meyer, Tove Videbæk, tidl. MF, samt ambassadørens team fra ambassaden.

Christina Leinum, som sammen med ambassadørparret arrangerede dagen, håber, at endnu flere præster og ledere vil samles næste år for at tale om kirkens forhold til Israel.
Til ære for Israel og jøderne

Det er første gang, at kristne og jødiske ledere samles til denne reception, og efter gæsternes sult var blevet stillet med israelske retter og dansk kage, talte Christina Leinum om, hvorfor det er vigtigt, at lederne mødes.

”Vi samles i dag, kristne og jødiske ledere, for at fejre vores bånd med Israel sammen med den jødiske ambassade. Dette specielle event handler om frihed og venskab. Denne pastorernes reception er en god mulighed for os som kristne ledere og præster til at ære det jødiske folk og staten Israel.

Hvorfor er der et kald for præster og ledere til at ære Israel? Det er kun ved Guds nåde, at hedninger bliver indgraveret i oliventræet, som er Guds pagtfolk, Israel,” sagde Christina Leinum.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hun fortsatte sin begrundelse i Romerbrevet 9,4-5, hvor hun ser Paulus beskrive sin kærlighed til jøderne.

”Vi kristne ledere må forstå og omfavne kærligheden til det israelske folk, som vi læser her. I for mange generationer har forholdet mellem kirken og det jødiske folk været ødelagt, og kirken har selv været i front for antisemitisme, som kulminerede i Holocaust.
Men vi ser også en anden historie, da Danmarks biskopper i foråret 1943 udsendte et hyrdebrev, der protesterede imod planerne mod de danske jøder.
Det er den danske historie, som vi kristne ledere og præster står på i støtten til Israel og jøderne. Lad os stå sammen for Israel, vise sund fornuft og kærlighed til det jødiske folk og staten Israel,” opfordrede Christina Leinum.

Jarle Tangstad var en af receptionens talere. Her snakker han med bedemand Gert Unterschlag, som er tilknyttet synagogen i Krystalgade.
Umuligt at boykotte Israel

Den næste taletid gik til to repræsentanter for præsterne, som var målgruppen for dagens reception. Jarle Tangstad er ledende frikirkepræst i Kirken i Kulturcenteret, og han nævnte tre niveauer, hvorpå han ser på Israel og jøderne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Det første er, at jeg er et demokratisk menneske, og hadet mod Israel er ikke fair. Som pastor er det min rolle at prædike Jesus Kristus, og det bliver til velsignelse for Israel, for jo flere, der tror på Jesus, des flere vil opdage Hans velsignelse over Israel og jøderne.

Og som kristen tror jeg på Guds Ord og Hans løfter til Israel og det jødiske folk. Jeg tror på, at Israel har en plads i Guds hus, at de er udvalgt af Gud til at være en velsignelse for nationerne, og jeg er beæret over at være en del af oliventræet,” sagde Jarle Tangstad.

Bagefter talte Paul Joachim Stender, som er folkekirkepræst i Kirke Saaby. Han kommenterede på de danskere, der ønsker at boykotte israelske varer. Præsten mente, at det er umuligt at boykotte Israel, blandt andet fordi landet har udviklet afgørende komponenter, der bruges på hospitalernes operationsstuer, i medicin, computere og mobiltelefoner.

”Og hvis du vil boykotte Israel, skal du boykotte dansk kultur, for vores rødder er sammensmeltet med Israels rødder. Det er ikke danske partier, der har formet vores velfærdssystem; det er jøden Jesus og Hans historie om Den barmhjertige samaritaner; Danmarks ønske om at hjælpe syge og svage i samfundet har oprindelse i Israel.
Mange af vores love om ikke at slå ihjel eller stjæle er fra Moselov, og når vi fejrer vores helligdage eller ser på Dannebrogs hvide kors, kommer det alt sammen fra Israel. Nej, vi kan ikke boykotte Israel, for vi er og vil altid være en del af Israel,” lød konklusionen fra Paul Joachim Stender.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En meget varm relation

I sin tale lagde den israelske ambassadør vægt på, at især i denne tid er det meget vigtigt, at jøder og kristne står sammen mod den stigende antisemitisme.

”Vi ved, at Israel spiller en meget vigtig rolle i jeres tro, i jeres handlinger, i jeres liv, og det beundrer vi, og det respekterer vi. Vi skal have en fælles agenda, når det kommer til at styrke Israel, for det handler ikke kun om Israel og jøder; det handler om frihed og om det åbne samfunds værdier.

Det er godt, at vi nu har mulighed for at takke jer i dag. Det er dejligt, at vide, at vi har venner, vi kan regne med, og det er meget værdifuldt for os,” sagde Benny Dagan.

Senere spurgte jeg ambassadøren, hvordan han ser forholdet mellem kristne i Danmark og det jødiske folk samt staten Israel.

”Det er en meget varm relation. Når jeg besøger kristne venner, er der stor støtte til Israel, og relationen vokser, hvilket er godt, for vi har brug for støtten nu mere end nogensinde. Der er en giftig kombination af had fra Vesten, ISIS og sunnier. Vi kan forsvare os, men det er virkelig godt at have støtte fra danske kristne,” sagde Benny Dagan.

Bøn og handling

Ifølge ambassadøren er de kristnes følelsesmæssige tilknytning til Israel og kærligheden til det jødiske folk en af styrkerne i relationen mellem danske kristne og Israel. Han nævnte også redningen af jøderne i 1943 som en styrke.

”En anden styrke er, at vi har fælles interesser og værdier. Måden vi ser på fremtiden, og hvordan vi opererer: at det ikke kommer af had imod andre, men at vi vil gøre godt for andre. Vi kan også relatere til hinanden ud fra fælles håb og bekymringer; bekymringer over undertrykkelsen af kristne samfund og antisemitismen,” fortalte Benny Dagan.

Da jeg spurgte ambassadøren om, hvad kristne kan bede for, svarede han, at de værdsætter bønnerne, men at det også er vigtigt, at bønnerne går hånd i hånd med handling.

”Stå op for Israel, og tal for Israel. Skriv for eksempel til avisen, hvis du ser artikler, der er anti-Israel. Følg med på ambassadens sociale medier, for vi spreder god information, som mennesker kan bruge. Når du handler, giver det dig også kraft,” lød opfordringen fra Benny Dagan.

Christina Leinum mener også, at alle kristne kan være med til at forbedre relationen til Israel.
”Det kan vi ved at kende det bibelske materiale, der taler om Israel; det hjælper os til at forstå Israel. Det kan vi ved at tale sandt om Israel og at tale i kærlighed, respekt og ære for, hvad vi har fået fra det jødiske folk,” opmuntrede Christina Leinum, mens de sidste gæster sagde farvel til værterne.