Fordomme, frihed og fantasi

Christina E. Ebbesen er forfatteren bag et helt nyt fantasyunivers. Et univers befolket med velkendte genrespecifikke figurer som elver, orker, mennesker – adelige, borgere, onde og gode.

For fantasyelskere er der masser af genkendelse, når man rejser igennem eventyrlige landskaber til fods eller til hest, med eller uden sværd, overnatter i naturen eller på den lokale kro … scenerne kunne meget vel være hentet ud af Ringenes Herre triologien, og så alligevel ikke.

Et væld af variationer

Ebbesen bygger sit eget univers, hvor raceskel, klasseskel, seksuelle skel, ja skel i et væld af variationer driver historien frem og hæver den over den trivielle genrereproduktion. For når der er udtænkt en religionsdyrkelse, som refererer til en århundrede gammel historie, og når hovedpersonernes karakteristikker og indbyrdes relationer bliver dybe, interessante og udfordrende, så bliver fortællingen fascinerende og fængende.

’Sumpbaronens rejse’ er således en klassisk fantasyroman i genremæssig forstand.

Dannelsesrejsen følger alle de mest almindelige træk: den fattige, men værdige ridder drager ud på en farlig færd for at redde sin familie og ære, og muligvis for at vinde prinsessen. Han får følgeskab af en meget uventet art, gennemgår en række prøver og …. Ja så når vi ikke meget længere i bind et.

Historien kort fortalt

Kort fortalt følger vi den fattige Gavin, som godt nok har titel af baron, men ikke ejer stort mere end en selvejerbonde. Han deltager i en konkurrence, hvis slutmål er at blive gift med prinsessen Isolde.

Det er nu slet ikke Gavins ambitionsniveau, han deltager i et desperat forsøg på at redde familiens ære, len og status, og skabe alliancer, således at hans giftemodne søstre kan blive ordentligt afsat.

Pengene rækker ganske enkelt ikke til at gennemføre hele rejsen og alle prøverne. Men alt ændrer sig, og ad forunderlige veje ender han med at få elveren Ruben/Rubin som væbner, hvilket viser sig at være både meget besværligt, udfordrende, men også helt uventet hjælpsomt og godt. Selvfølgelig er der modstandere, skurke, som de skal overvinde alt imens de bliver fortrolige med hinanden. Handlingens trin kan genfindes i mængder af eventyr og fantasyfortællinger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mytologien

Men mytologien er skabt af forfatteren. Selvfølgelig er der mængder af referencer til blodriter, træets mytologiske betydning, præsteskab, liturgiske handlinger osv., men det er altså et gennemført mytisk univers med en original religion, hvilket i sig selv er både kreativt og interessant, fordi det bliver et spejl i forhold til vores verden.

Dermed ikke sagt, at romanen lader sig tolke i en klar teologisk ramme, men romanen sætter tanker i gang hos læseren. Tanker om hvordan og hvor lidt vi forholder os til syndefaldet i vores kultur. Tanker om skel mellem mennesker, som stadig opdeler verden i dem og os, som stadig gør det muligt at foragte og ringeagte andre mennesker på grund af deres etnicitet, religion, seksualitet, status eller hvad der i øvrigt måtte være afsættet for at hævde sig på andres bekostning.

Forfatterens budskab

Christina E. Ebbesen er foruden forfatter illustrator, blogger, en masse andet … og præst. En af de præster, som har udtalt sig meget klart til fordel for homoseksualiteten, men som hun siger: ”Men budskabet for mine bøger er egentlig ikke det seksuelle. Det er, at man skal elske sig selv, som den man er. Kan man det, kan man også være noget for andre.”(Ekstrabladet 10.2.2019)


Artiklen fortsætter efter annoncen:Når man har læst de knap 500 sider, som udgør dette første bind, må man da også sige, at der er noget mere på spil end blot en pro et contra homo-diskussion.

Romanen er således et spændende første afsnit i et nyt univers, som man kan leve sig ind i og som med et gaderobeskab – fra en anden fantasyroman – bevæge sig ind og ud i tankerne mellem denne verdens særpræg og kontroverser og vores egen virkelighed, som vandspejl, der viser tingene lidt anderledes end vi er vant til at se dem.

Christina E. Ebbesen:
Sumpbaronens rejse
503 sider. 349 kr.
Forlaget Ulven og Uglen