Gud er guld for skuespilleren Kenneth Carmohn

– En dag, hvor jeg var alene hjemme og sorgfuld over skilsmissen, fik jeg en følelse af, at jeg skulle lægge mig på knæ og bede om tilgivelse, fortæller han. Så begyndte der at ske noget...

Da Kenneth Carmohn inderligt bad Gud om tilgivelse, fik han inspiration til at åbne en ny dør.

En personlig krise i starten af 2017 var med til at få skuespiller og coach Kenneth Carmohn til at åbne en ny dør.

Han var på det tidspunkt netop blevet skilt fra sangerinden Pernille Pettersson Carmohn, og sorgen over deres brud skabte grobund for en forandring, der ledte ham til Jesus:

– En dag, hvor jeg var alene hjemme og sorgfuld over skilsmissen, fik jeg en følelse af, at jeg skulle lægge mig på knæ. Jeg foldede mine hænder og bad om tilgivelse for alt muligt … for alt, hvor jeg har været med til at skabe noget dårligt. Det var en stærk følelse i kroppen, der drev mig til bønnen.

– Bagefter oplevede jeg fred på en helt forunderlig måde. Og netop i det øjeblik kom jeg til at tænke på noget, som en veninde, jeg kun ser nogle gange om året, havde fortalt mig tre måneder tidligere… Om en kæreste, som var kristen og kom i en kirke på Drejervej. Pludselig kunne jeg kun tænke på dét.

– Jeg gik ind til min computer og fandt kirkens hjemmeside. Da jeg havde kigget lidt på nogle af deres videoer, besluttede jeg mig for at tage dertil om søndagen, fortæller skuespilleren.

God kontakt

Da Kenneth Carmohn et par dage senere sad på første række i Kirken i Kulturcenteret, henvendte en fjortenårig pige sig til ham:

”Du er ny her, og jeg fik en følelse af, at jeg skulle gå over til dig. Jeg tror, du skal tale med min far,” sagde pigen, der er præstedatter.

Skuespilleren var temmelig overrasket over at blive ”genkendt” som ny i så stor en kirke.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han fik hurtigt en nær relation til både pigens far – præsten – og til hendes mor.

– Jeg begyndte at komme fast i kirken – og var snart med i et serviceteam. I starten var jeg nogle gange nærmest lidt overvældet af det hele, forklarer han.

Afstikker til islam

Den åndelige åbenhed og krise, han dengang befandt sig i, gjorde ham meget modtagelig for påvirkninger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:To måneder senere konverterede han til muslim:

– En muslimsk ven overbeviste mig om, at Jesus også er vigtig i Koranen. På det tidspunkt syntes jeg, at det han sagde gav mening, så jeg blev muslim i to-tre måneder. I en periode bad jeg bønner fem gange om dagen og kom ind i hele det muslimske samfund. Men snart kunne jeg mærke, at jeg slet ikke passede ind i den kultur.

– Jeg skyndte mig derfor tilbage til frikirken og kom med i præsten Mikkel Kaastrup Mathews gruppe. Da jeg fortalte, at jeg gerne ville tilbage til Jesus, sagde han til mig, at ”bare tanken om, at du vil det, fortæller Jesus det,” siger Kenneth Carmohn.

Dåb og ekstrem kærlighed

Præsten anbefalede skuespilleren at blive døbt. Og det blev han i kirkens store bassin den 25. februar 2018.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Da jeg blev døbt, følte jeg en ekstrem kærlighed!

– Jeg har altid ønsket at bidrage med kærlighed til andre mennesker. Men mit ego har nogle gange stået i vejen. Ego kan smadre alt. Når jeg i dag møder dem, der opererer fra egoet, lokkes jeg stadig enkelte gange tilbage til den form.

– Men i dag har jeg fået meget bedre adgang til kærlighed – og inspiration. Andre bemærker det. Ofte får det dem til at spørge: ”Hvor kommer de ting fra?”.

”Fra Gud, Jesus og Helligånden”, svarer jeg.

– Jeg føler, Gud elsker og accepterer mig, som jeg er. Uden at dømme mig for noget, understreger han.

– Hvis vi svinger rent, så svinger alting rent omkring os. Hvis vi er egodrama og har skjulte dagsordener, stopper energien naturligt, fornemmer skuespilleren.

Mærker troen

– I dag er jeg for alvor blevet rigtig kristen. Et halvt år efter min krise begyndte Gud at åbenbare sig for mig i tanker og følelser, når jeg arbejdede. Det har haft stor effekt på mig og min virksomhed. Folk omkring mig er ofte unormalt kærlige.

– Det har været enormt spændende – og er det stadigvæk. Når man vedkender sig sin tro og får Helligånden som vejleder, bliver Han nærværende på en stærk måde, forklarer skuespilleren.

Noget af det, han har oplevet undervejs, har dog enkelte gange også været en anelse skræmmende, erkender han.

Af og til kan fx andres og vores egen modstand mod forandring komplicere tingene.

– Jeg har måtte lære at lade stå til og lægge alt i Hans hænder. Det handler meget om at lytte og slippe kontrollen. Noget jeg ikke altid har været god til. Før nu.

– I øjeblikket er jeg i gang med at ændre min retning. For at gøre det må jeg nogle gange løbe stærkere … for at vende livet rundt. Derfor lever jeg i en lidt ambivalent tid lige nu. Mange gange lever vi jo efter 40, 40, 40 reglen – arbejder 40 timer om ugen i 40 år… og derefter skal vi leve for kun 40 procent af det, vi ikke kunne få til at løbe rundt, fra vi var 25 til 65 år. Det vil jeg gerne lave om på, forklarer skuespilleren.

Frie rammer

For ham er det vigtigt, at troen er levende og fri. Han vil ikke sættes i system eller bås med hensyn til, hvordan man som troende skal leve livet.

– I de menneskelige fortolkninger af tro kan jeg opleve at komme i tvivl, når nogen fortæller mig, at jeg er forkert eller har gjort noget forkert. Jeg følger min egen vej igennem det her.

– Men jeg beder til Gud næsten hele tiden. Også om natten, hvis jeg vågner. Og når jeg spiser.

Eller hvis der sker nogle ting, som ikke er så gode.

– Grundlæggende er jeg først og fremmest taknemmelig. Også midt i rod og ragelse, der kan opstå. Tidligere blev jeg lettere bange, når der skete uventede og mærkelige ting, men nu har jeg en følelse af, at jeg nok skal klare mig. Det er jeg meget taknemmelig for.

– Da jeg sagde ja til Jesus, åbnede Han sine døre for mig … for alting. Han var nok ikke glad for min skilsmisse, men jeg ville ud. Vi sad fast, og der var slukket for kontakten. Ingen af os kunne komme videre med de ting, vi ville, fortæller Kenneth Carmohn.

Skeptisk kæreste

Han nuværende kæreste, Marie, mødte han kort tid efter, at han havde mødt Gud.

– Jeg er ellers ikke datingtypen og kiggede ikke efter andre damer, mens jeg var gift, fortæller han. Men et kort besøg på datingsiden Tinder – inspireret af en nær ven, resulterede i en henvendelse fra Marie.

– Da hun besøgte mig første gang og opdagede min bibel, havde hun i starten lidt modstand mod, at jeg er kristen … især på grund af en dårlig oplevelse med Jehovas Vidner. Der blev et kæmpedrama, da hun ”generede mit tætteste familiemedlem”. Heldigvis endte det med, at hun tog med i kirke og selv blev kristen, siger skuespilleren.

I den periode mistede han lokalerne til sin skole: Det Danske Filmskuespillerakademi, hvor han arbejder som coach for fagfæller. Og af og til også for erhvervsfolk.

– Der opstod nogle problemer, og jeg opsagde derfor mine gamle lokaler. Heldigvis løste problemerne sig, men så kunne jeg ikke finde et nyt sted.

– Da jeg gik til forbøn i kirken, fik jeg at vide, lokalerne ville komme i sidste øjeblik, fortæller Kenneth Carmohn.

Det kom til at holde stik:

36 timer før han skulle flytte ud fra det opsagte lejemål, fik han de bedste nye lokaler og omstændigheder, han kunne ønske sig. Og kunne flytte direkte til Østerbro – blot en uge inden, han skulle starte et nyt hold med skuespillere.

I dag lægger Kenneth Carmohn sig ofte på knæ for at placere små og store ting i Guds hænder: ”Gud, vis mig vejen … hvilken vej skal jeg gå med det her?…”

På skuespillerens hjemmeside citerer han i øvrigt sin kollega Mads Mikkelsen for at have sagt: ”Gå efter guldet, sølvet kan være lige meget”.

– Jeg er enig … så længe du samtidig har en kærlig tilgang til andre mennesker! tilføjer Kenneth Carmohn, der har fundet ud af, at Gud er guld.

Kenneth Carmohn
Født 1965.

Uddannet på Statens Teaterskole i 1999.

Har været ansat ved flere teatre i København, medvirket i en del film og arbejdet flittigt som coach for især skuespillere.

Har for nylig købt hus i Tikøb.

Har to voksne døtre med sin tidligere hustru.