Efterskoler håber krav om gymnasie-prøve droppes

Jacob Hørning fra Rudehøj Efterskole håber, at eleverne på FRONT ikke skal spilde en masse ressourcer på adgangsprøver til gymnasiet. Foto: Jesper Rais

Et krav om adgangsprøver til gymnasierne ramte sidste år elever på FRONT, Euroclass og Alterna. De tre kristne 10.-klasses-tilbud er kendetegnet ved et fokus på tro, discipelskab, og at eleverne rejser ud til 3.-verdenslande på outreach. De benytter samtidig muligheden for at være eksamensfri.

Den nye undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har varslet ændringer i reglerne for de eksamensfri 10. klasser, som har betydet store udfordringer for skoler, elever og forældre, blandt andet fordi eleverne skulle rejse på kryds og tværs af landet for at komme hjem til hjemkommunen og holde prøve.

– Det tyder på, at de i fremtiden ikke har prøven hængende over hovedet. Men også fordi vi ser frem til at undgå administrationen og logistikken, der rykker dem ud af skolegangen, fortæller Jacob Hørning, forstander på Rudehøj Efterskole, der driver FRONT.

– Vi havde 30 elever, som skulle til optagelsesprøve. Derudover skulle de til optagelsesamtale en anden dag. Så de skulle hjem to gange inden for en uge. Alle elever bestod, men det virkede som spild af ressourcer.

Tilsammen med Efterskolen Alterna i Hillerød og EuroClass, der er en del af Efterskolen Kildevæld i Kolding, havde de op mod 70 elever, der skulle til optagelsesprøve.

Han håber på, at adgangsprøven helt bliver afskaffet, og at man vil kigge på elevernes karakterer ved udgangen af 9. klasse, samt om de er vurderet uddannelsesparate.

Vil spare på ressourcer

Alligevel forbereder han elever og forældre på, at optagelsesprøven stadig er en realitet, men forhåbentlig fremover i en mere ressourcevenlig form.

– Vi skal nok forvente, at de også skal til prøve i indeværende skoleår. Vi overvejer at gøre brug af muligheden for at afholde optagelsesprøverne samlet her hos os på skolen. Vi håber dog på, at der kommer en melding inden længe om, at de har adgang uden adgangsprøve, siger Jacob Hørning.


Artiklen fortsætter efter annoncen: