Stand-up gjorde ham bedre til at stå op for Jesus

Frikirkepræst og lærer Tomas Lindholm elsker kombinationen humor, glæde og tro - når det er passende.

– Jeg vil helst ikke præsenteres som en sjov præst. Men jeg er en præst, der nok ind imellem er sjov, indleder Tomas Lindholm, der både er uddannet frikirkepræst og skolelærer.

Som helt ung satsede han ellers i første omgang på en karriere inden for stand-up comedy, men efter nogle år droppede han komikken som levevej.

– Det er vigtigt at tage ansvar for en situation. Hvis børn ikke forstår, hvad man som lærer siger, så har man ikke gjort det godt nok. Det er det samme med stand-up … hvis folk ikke griner nok, siger Tomas Lindholm.

Præst i Humlebæk

I dag er han præst i Strandvejskirken i Humlebæk – og betragter erfaringerne som komiker som en fordel.

– Det er en stor magt, man har, når man står foran folk og ved, at lige om lidt siger jeg noget, så de ikke kan lade være med at grine. Ligesom når en tryllekunster overrasker med at hive noget usædvanligt op af hatten. Det giver et fantastisk kick, og dét drev mig meget, da jeg var ung. Men når det ikke sker, når folk ikke begejstres, er det modsat. Så leder man desperat efter ting, der kan få dem til at grine.

– Stand-up har været en proces, der har været med til at lære mig at mærke efter. Det har jeg også brug for i mit arbejde som præst – og det er jeg blevet bedre til med årene, fortæller han.

Det første år, han var præst, læste han nærmest bare et manuskript op.

– Med tiden blev min prædiken mere fri, og jeg blev bedre til samtidig også at mærke dem, der var til stede i rummet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Så er det lettere at tilføje passende stænk af humor, hvis en gunstig situation opstår, forklarer han.

Det er vigtigt for Tomas Lindholm at kunne kombinere det at være sjov med det at tro på Gud.
– Jeg ser ikke mig selv som en vældig sjov person, men humor er vigtig for mig! pointerer præsten.

Gennem årene har han deltaget i kristne stævner, hvor han nogle gange er blevet bedt om at undervise i seriøse emner som præst om dagen og så underholde og være sjov om aftenen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det kan godt være lidt anstrengende at kombinere seriøs og krævende undervisning med stand-up senere samme dag, erkender præsten – og tilføjer:

– Jeg trives nok bedst i en atmosfære, hvor der ikke er en konkret forventning om, at jeg skal præstere som henholdsvis ”sjov” eller ”seriøs”.

Han er et menneske, der sætter pris på at få lov til ”bare” at være autentisk.

Kristen opvækst

Tomas Lindholm, som er født i 1976, er gift med Kamilla, der arbejder som socialpædagog. Parret har fire børn og bor i Frederiksværk, hvor han er vokset op.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han blev ansat i Strandvejskirken i 2016.

– Jeg er vokset op med kristendom, frikirkefolk og familie i Missionsforbundet, og jeg gik på en kristen friskole: Johannesskolen i Hillerød.

– Da jeg kom i gymnasiet, sloges jeg meget med at få det kristne til at hænge sammen med et helt almindeligt liv. I de år var jeg meget mere interesseret i stand-up comedy og andre ting end kirke og tro, fortæller Tomas Lindholm, der fik sin debut som komiker i gymnasiesammenhæng.

Efter studentereksamen tog han en læreruddannelse og blev ansat på en efterskole. Han arbejdede i mange år på efterskolerne Øresund og Lindenborg. Samtidig tog Tomas Lindholm også en teologisk uddannelse på SALT.

Skolepræst

Da han i 2006 blev spurgt: ”Hvad med halv tid som præst og halv tid som skolelærer?” sprang han til og blev ansat i en frikirke i Frederiksværk – sammen med præsten Gunni Bjørsted. Efter 10 år væk fra barndomsbyen flyttede han tilbage.

Som han siger: ”Livet handler jo meget om relationer”. Om hvem og hvad man møder. Pudsigt nok var det i øvrigt en tidligere muslim, der i ungdomsårene for alvor fik ham til at vende tilbage til kirken på et tidspunkt, hvor han ellers havde valgt den fra.

– Jeg fik en nær ven, som var opvokset som muslim, men valgte kristendommen i stedet. Han blev fravalgt af sin familie af den årsag. Vores samtaler fik mig tilbage på sporet. Mindede mig om, hvor vigtig og rigtig den kristne tro er for mig. Den relation blev meget vigtig for mig, og han er stadig min ven, fortæller Tomas Lindholm.

Gudsnærvær som barn

På sommerlejre oplevede han allerede som barn Guds nærvær.

– Ofte begyndte jeg at græde, når jeg mærkede Gud. Jeg var ellers ikke et særlig følsomt barn, siger Tomas Lindholm.

Som syv-årig valgte han Gud til – for at undgå fortabelse:

– Jeg er jo vokset op i en sammenhæng, hvor vi blev undervist i det valg. Og jeg har aldrig fortrudt, at jeg valgte Gud til, men måden … Jeg synes jo ikke, man skal vælge noget med det primære fokus at undgå noget andet!

Kaldsoplevelse

Som ung havde Tomas Lindholm en åndelig oplevelse, der fik stor betydning for hans selvværd og tro på fremtiden, fordi han følte sig spejlet og mødt på en god måde. I dag kalder han det en kalds-oplevelse:

– En sommer, da jeg var i begyndelsen af tyverne, var der en evangelist på besøg til et stævne – Richard Lundgren, som nogle opfattede som en lidt skæv type. Hans historie og humor fangede mig på grund af den måde, han fremlagde den på. Derfor gik jeg til forbøn bagefter, forklarer Tomas Lindholm.

I ordene, han modtog profetisk til forbønnen, blev han både overbevist om at være på rette kurs i sit liv og om, at han ikke var overset af Gud. Der blev bl.a. sagt noget i retning af:

”Jeg tror, du ofte har følt dig som nummer to – og måske også er det i en søskendeflok”.

– Det var sandt. Udover at jeg er nr. to i en søskendeflok, så gik jeg også rundt med en oplevelse af ikke helt at være god nok – og at andre, der ofte var bedre til ting end jeg, blev valgt først.

– Det var en særlig oplevelse, fordi jeg følte mig genkendt. Ordene var så forløsende – også nogle af dem, jeg fik om mit kald.

– Jeg var vokset op med klassisk typetænkning, så det var så fint bl.a. at høre, at man for eksempel ikke nødvendigvis behøver at have en bestemt bagage for at kunne bruges.

Det er ikke et krav at være læge eller sygeplejerske for at blive missionær. Det fik mig til at tro på, at mine erfaringer og uddannelse også sagtens kunne bruges i en god sammenhæng, tilføjer Tomas Lindholm.

Allerede som barn havde Tomas Lindholm åndelige oplevelser. For eksempel oplevede han med jævne mellemrum, at han skulle sige noget til andre. Eller at andre troende sagde noget til ham – som passede lige ind i en gældende situation.

Kombinationen præst, lærer og komiker – i den rækkefølge i dag – fungerer fint for Tomas Lindholm.