IPSICC

Danskerne indta’r Jerusalem sammen med resten af verden

Danmark var godt repræsenteret, da 4000-5000 folk fra 95 lande deltog i Jerusalem-marchen den 17. oktober.


Dannebrog ser ud til at øge sin styrke i den årlige Jerusalem-march. Glade danskere vajede med det nationale flag og bar et banner med teksten «Israel, I er ikke alene».

Den samme erklæring kom nok også fra de tusindvis af andre kristne, som deltog i Jerusalem-marchen. Avisen Jerusalem Post anslog på forsiden, at omkring 5000 kristne zionister deltog i marchen.

Hedningerne i Jerusalem

– Vi har 4000–5000 mennesker fra 95 lande, som er tilmeldt til løvhyttefesten. Jeg vil derfor antage, at der er kristne deltagere fra over hundrede lande, siger vicepræsident og international talsmand David Parsons fra Den Internationale Kristne Ambassade i Jerusalem (ICEJ), som i år fejrede 40-års jubilæum.

– Efter 40 år ser det ud, som om traditionen med at hedningerne kommer op til Jerusalem på denne unikke højtid, er blevet fornyet. Også hedningerne er inviteret til sammen med folket i Jerusalem at deltage i festen og tilbede ”Hashem” (Navnet, dvs. Gud, red. anm.), sagde Parsons.

Nordmænd iklædt ”bunad” vækker altid begejstring.
Foto: Heljä Norberg
Nordiske deltagere

Det er ikke bare ICEJ, som har kristne pilgrimme og zionister med i Jerusalem-marchen.
Den kendte norske prædikant Steinar Harila var også i år til stede med sin gruppe, som gik under banneret «Harila-gruppen fra Norge gleder seg sammen med Israel».

Sameland eller Sápmi fra det, som Bibelen måske kalder for det yderste Norden, var også repræsenteret i marchen, ligesom de var det sidste år. Men de er ikke så mange. I år var også Grønland repræsenteret.

Nogle nordmænd kom iført deres nationale festtøj, de smukke bunader. Det vækker altid begejstring.

Finland havde som altid en stor deltagergruppe. De går samlet i optoget og viser styrke på deres egen stille måde.

Mange brasilianere

Der er mange brasilianere med på marchen, og det kan høres på lydniveauet.
– Der er store grupper fra Brasilien, Vest-Afrika, 250 fra Taiwan og folk fra Cook-øerne, sagde David Parsons.

”Nu kommer jøderne fra alle jordens fire hjørner til Israel”. Sådan lyder et af de udtryk, som blev brugt i forbindelse med, at ICEJ også markerede, at de har hjulpet 150.000 jødiske immigranter til Israel, siden Sovjetunionen faldt.

Egypten med i marchen

Det vakte opsigt, da 15–16 egyptere under plakaten «Egypt» kom gående i Jerusalem-marchen. De har sandsynligvis rejst via et tredje land til Israel for ikke at vække opsigt.

– Den egyptiske deltagelse er historisk. Vi har tidligere besøgt Egypten. Vi behøvede ikke at overbevise egypterne om, at de skulle komme til løvhyttefesten i Jerusalem.

Egyptere fra Kairo til Alexandria og Aswan prøvede at overbevise os, om de skulle have lov til at komme til løvhyttefesten, fortalte præsident Jürgen Bühler fra ICEJ på en pressekonference efter Jerusalem-marchen.

Zakarias’ profeti

Den store interesse skyldes blandt andet profetien i Zakarias 14 om, at folkeslagene i tusindårsriget skal komme op til Jerusalem på løvhyttefesten for at tilbede Gud. Det eneste land, som er nævnt ved navn, er Egypten:

”Men de overlevende fra de nationer, der angreb Jerusalem, skal nu hvert år tage derhen for at tilbede Kongen, den almægtige Herre, og fejre løvhyttefesten.

Hvis nogen nægter at komme til Jerusalem for at tilbede Kongen, den almægtige Herre, vil de blive nægtet regn i deres land.

Og hvis Egypten nægter at komme, vil Gud straffe landet med en ny plage.” (Zak. 14, 16–18)

Velsignelse over Egypten

– Vi havde egypterne fremme på platformen, hvor de læste velsignelsen på arabisk. Da fik de en melding om, at ”nu regner det i Egypten!” Vi følte det som et guddommeligt kys og en velsignelse, sagde Bühler.

Men Zakarias er ikke den eneste bibelske profeti, som har skabt begejstring blandt evangeliske kristne i Egypten. ICEJs vicepræsident og internationale talsmand fortalte, at fredsprofetien fra Esajas 19, 23–25 også har skabt begejstring, fordi Egypten er nævnt der:

«Til den tid skal der gå en lige vej fra Egypten til Assyrien, og de to folk skal indgå forbund og tilbede Herren sammen.

Da skal Israel sammen med Egypten og Assyrien blive til velsignelse på jorden. Herren vil velsigne dem med følgende ord:

»Velsignet være mit folk Egypten. Velsignet være Assyrien, som jeg har skabt. Velsignet være Israel, min ejendom.«

– Det er underlig at se, at evangeliske kristne får kærlighed til Israel. De opdager deres jødiske rødder som kristne. I år fejrede næsten 2000 evangeliske kristne i Egypten den jødiske påske. Dette er uhørt i Egypten.

De egyptere, som har deltaget her i år, siger, at endnu flere vil deltage i næste års løvhyttefest. Dette er en meget historisk og spændende udvikling, siger Jürgen Bühler.

Ny koptisk pave gør en forskel

En anden årsag til at flere egyptere viser interesse for Israel, er ifølge David Parsons, at den koptisk-ortodokse kirke har fået ny pave.

Den tidligere pave viste uvilje mod pilgrimsrejser til Israel, mens den nye pave, Tawadros II, opfordrer til pilgrimsrejser; og interessen er stor. Dette fører også til, at evangeliske kristne bliver interesserede i Israel.

Jürgen Bühler konstaterer, at evangeliske kristne i den arabiske verden ofte er tilhængere af erstatningsteologien, som hævder, at Guds løfter til Israel ikke længere er gyldige.
Bühler fortalte også, at der nu er større åbenhed blandt de kristne i Saudi-Arabien.