Kristne på flugt efter Tyrkiets offensiv i Syrien
Både religiøse og etniske mindretal er flygtet siden tyrkiske tropper gik ind i Syrien.
Tusinder af kristne, kurdere og yazidier flygter fra de kurdiskkontrollerede dele af Syrien, mens Tyrkiets hær rykker ind og bliver mødt af en modoffensiv fra den syriske hær.
NGO’en In Defense of Christians, som hjælper Mellemsøstens kristne med juridisk bistand, er ”dybt bekymrede” for de kristne og yazidierne i det nordøstlige Syrien, hvis Republikken Tyrkiet bevæger sig ind i regionen.
”Der er over 40.000 kristne i Nordøst [Syrien], hvilket er en dramatisk nedgang fra de 130.000 kristne, som boede i dette område før ISIS og ”den syriske krise” satte sit præg på det,” udtaler NGO’en.
Kurdisk politiker dræbt
Den kommende generalsekretær for det politiske parti Syrienspartiet, den 35-årige civilingeniør Hevrin Khalef, blev dræbt af pro-tyrkiske Ahrar al-Sharqiya-militser nær M4-motorvejen i det nordlige Syrien.
Hevrin Khalef, der arbejdede for at forene kristne, arabere og kurdere i området, blev angiveligt trukket ud af sin bil og dræbt af skud.
Angrebet mod politikeren skete under den tyrkiske militæroperation mod syriske tropper i Rojava forrige lørdag.
I et tweet skriver en udlandskorrespondent fra NBC:
“Tyrkisk støttede medier roser en ”succesfuld operation” med at ”neutralisere” en ubevæbnet 35-årig kvinde, der arbejdede for at forene arabere, kristne og kurdere i det nordøstlige Syrien.
Ms. Hevrin Khalef blev angiveligt trukket ud af en bil og dræbt af skud.
Det er en krigsforbrydelse,” fastslog Brett McGurk fra NBC og MSNBC på Twitter.
Også ni andre civile blev dræbt syd for byen Tal Abyad af den samme gruppe, som likviderede Hevrin Khalef.
”Det er et tydeligt bevis på, at den tyrkiske stat fortsætter sin kriminelle politik mod ubevæbnede borgere,” fastslog det kurdisk-støttede SDF (Syriske Demokratiske Styrker).
Nyt folkemord
En katolsk ærkebiskop i Erbil, Irak, har tidligere advaret om, hvad der ville ske, hvis USA trak sine tropper ud af området. Resultatet vil være mere vold mod kristne, skriver Catholic News Agency.
”Vi er dybt bekymrede over den nylige tilbagetrækning af USAs tilstedeværelse i Irak,” udtalte ærkebiskoppen.
”Efter at have oplevet folkemord under ISIS, har vore ødelagte samfund fundet umådeligt stort håb i det løfte om amerikansk støtte til Iraks minoriteter, som kom gennem vicepræsidenten.”
Ærkebiskoppen hentydede til det løfte, som vicepræsident Mike Pence gav i 2017, om at USA ville beskytte de forfulgte kristne og andre minoriteter.
”USA vil fra i dag arbejde hånd i hånd med trosbaserede grupper og private organisationer for at hjælpe dem, der bliver forfulgt for deres tro.
Nu er tiden inde til at Amerika vil hjælpe disse mennesker i deres nød,” sagde Pence.
Under den nuværende konflikt søger kristne soldater i SDF, ifølge CBN News, til kirkerne for at bede og kysse en bibel, før de skal i kamp.
Mike Pence har under et besøg i Tyrkiet i denne uge forsøgt at overtale landets præsident til at indgå våbenhvile.
Men hverken trusler om alvorlige sanktioner fra USA eller en appel fra Ruslands præsident har fået Recep Tayyip Erdogan til at genoverveje offensiven.