Lovsang handler ikke om musik, men om vores livshistorier

Vores liv skal flettes sammen med de lovsange, vi synger – og omvendt. På den måde taler vi Guds sandhed ind i vores omstændigheder, mener Arvid Asmussen, der netop har udgivet en bog om de historier, der ligger bag ti af hans mest populære lovsange.

Arvid Asmussens nye bog hedder ’Historier og sange om det bedste og det værste’, og formålet er, at folk må komme i kontakt med deres egne historier og vidnesbyrd. Og med deres egne længsler og frustrationer over Gud.

Derfor er der også sidst i hvert kapitel lagt op til læserens egen refleksion med spørgsmål og små øvelser.

– Jeg skrev bogen, fordi jeg har mere på hjerte, end det jeg kan putte i en sangtekst, siger Arvid og forklarer, at skriveprocessen udviklede sig fra at have fokus på sangene til at handle mere om historierne bag sangene.

Ambitioner måtte vige

Som nyudklækket student drømte Arvid om at blive en dygtig musiker. Derfor rejste han til USA for at være en del af et musik- og missionsarbejde, hvor han sammen med en gruppe unge skulle rejse rundt og spille lovsange for teenagere.

Håbet var at blive en dygtig trommeslager for derefter at vende hjem og starte på musikkonservatoriet. Men Arvids forventninger blev udfordret, han syntes, det musikalske niveau i gruppen var alt for lavt.

– Men jeg oplevede, at Gud sagde, at det handlede om de mennesker, vi skulle møde der. Hvis jeg skulle blive derovre, så skulle det være for at være noget for dem, og så måtte jeg lægge mine egne musikalske ambitioner til side for en tid, fortæller Arvid.

– Dengang så jeg det ikke som et stort forkromet kald til at være lovsangsleder, men jeg tror, at Gud plantede noget i mig der. Det kom til at handle meget mere om mennesker end om musik.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Præst fremfor artist

Fokus på mennesker har været en grundpille i Arvids tjeneste lige siden. Hans rolle er ikke at være artist, men at være en slags præst.

– En god lovsangsleder er optaget af, hvad Gud gør i menigheden. Han har kærlighed til de mennesker, han/hun står overfor, og sætter alt ind på at hjælpe dem med at få et møde med Gud.

– Det gør man bl.a. ved at kende sin menighed og være opmærksom på, at hver enkelt bærer på sine egne referencer, erfaringer og følelser omkring sangene. Tjenesten er vigtig, for de sange, der synges til en gudstjeneste, kan være det, der huskes bedst bagefter.

Arvid opfordrer alle til, at man forholder sig til de lovsange, man synger i forhold til ens eget liv.
– Det er ikke så interessant at synge sangen ’Vi vil give dig det bedste vi har’ på et abstrakt niveau.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men hvis vi forbinder den sang med de bedste og de værste ting i vores liv, så tror jeg, at vores lovsang bliver dybere og meget mere ægte.

Som et profetisk ord
’Historier & Sange’ udkom den 24. oktober.

Arvid har skrevet omkring 250 sange, hvoraf ca. 50 er udgivet. De fleste er på dansk, og det er ikke et tilfælde. Han begyndte at skrive sange, fordi han savnede måder at udtrykke sig på i lovsangen, som lå nærmere hans hjerte- og bønnesprog – altså dansk.

Netop fordi lovsang er så tæt forbundet til vores tanker, følelser, bibellæsning og bønsliv, er der også behov for at kunne udtrykke sig på dansk i lovsang.

Når Arvid skriver en sang, starter det næsten altid med en inspiration fra Gud. Det kan være en enkelt sætning, et skriftsted, noget han hører i en prædiken, en god ide eller et profetisk ord. Derefter går han i ’værkstedet’, hvor det nogle gange udvikler sig til en sang.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det er jo ikke uåndeligt at arbejde med det sådan mere håndværksmæssigt, siger Arvid og henviser til, at den første person i Bibelen, som blev fyldt med Guds Ånd, var en håndværker, som skulle bygge Guds tempel.

– Det er jo ikke sådan, at jeg bare downloader melodi og tekst fra Gud, tilføjer han.

Når Arvid har skrevet en sang, afprøver han den for en mindre gruppe. Han sammenligner det med at få et profetisk ord fra Gud, som skal prøves og vurderes af andre.

Lovsang er teologisk poesi

Selvom de personlige historier er vigtige for Arvid, handler lovsangen først og fremmest om noget større.

– Lovsang handler om, at vi må tage det valg at kigge hen på Gud – og det betyder, at vi skal kigge lidt mindre på os selv. Det er noget, vi må vælge at gøre. At tage det valg og sige: Gud jeg er her for din skyld, ikke for min egen skyld.

Og jeg vil insistere på at tale sandt om dig og synge til dig. Det prøver jeg at gå forrest i som lovsangsleder.

Som lovsangsskriver har Arvid også fokus på Guds historie:

– Når vi skriver nye lovsange, så er vi i gang med, på en eller anden måde, at tegne et billede af, hvem Gud er. Og det er jo egentlig et teologisk og poetisk arbejde, som vi ikke kan tænke for stort om.

Lovsangsskrivningen skal afspejle, at Gud altid er større, og at vi ikke bliver færdige med at tegne et billede af ham. Det er vigtigt at være nysgerrig på, hvem Gud er, at finde egne og nye ord, toner og udtryk, som beskriver Gud, mener Arvid.

– Lovsang handler om, at vi må tage det valg at kigge hen på Gud – og det betyder, at vi skal kigge lidt mindre på os selv.

Det har han forsøgt at give videre til de i alt 130 lovsangere fra hele landet, der har deltaget på den lovsangsskole, som han igennem 7 år har ledt i Aarhus Valgmenighed. Selv har Arvid tilbage i 2013 deltaget på lovsangsskolen 10.000 fathers. Den ledes af den kendte Aron Keyes, som også er Arvids mentor.

Arvids egen smerte

De sange, som er kommet ud af Arvids værste personlige erfaringer i livet, handler ikke om hans egen smerte, men derimod om længslen efter Guds godhed.

– Det er få sange, hvor jeg prøver at sætte ord på det værste. Oftest så handler det om at stå i det værste og stadig bevare troen på Guds godhed og trofasthed midt i det hele.

Og der bliver lovsangen en form for livline til Gud, hvor han møder os i det, som er svært, siger Arvid.

Arvid kendes af de fleste som en glad lovsangsleder, men han har også oplevet dyb smerte igennem sit 37-årige liv. For et par år siden mistede Arvid og konen Elise et barn kort før termin.

På sygehuset havde de en andagtsstund, hvor de tog afsked med deres dødfødte søn. Her begyndte præsten forsigtigt at synge Arvids sang ’Ud af mørket’, og lidt efter stemte de andre i. Sangen er skrevet som en festsang, men i det øjeblik fik den en helt anden tone.

– Sangen sætter ikke nødvendigvis ord på det værste. Men den hjælper mig til at holde fast i håbet midt i det værste, siger Arvid.

Arvid har været ansat som lovsangsleder i Aarhus Valgmenighed i 11 år. I den tid har han bl.a. udgivet tre cd’er, en LP og lovsangshæftet Foran Tronen. Han starter i en ny stilling som lovsangsleder i Silkeborg Oasekirke fra d. 18. nov.