God Jul i Øst for 1. og 25. gang
Julepakker gør godt både for børn og voksne i udsatte familier.
Børnene Adrian, Nicolae, Dorina og Ion i Moldova har for første gang fået en oplevelse af, hvad jul er, takket være et 25-årigt norsk projekt.
For mange fattige familier i landsbyerne i Øst-Europa er det ingen selvfølge at fejre jul.
Det gælder også Adrian, Nicolae, Dorina og Ion, som bor i Moldova.
Her lever de som mange andre meget enkelt og i stor fattigdom. Hverken tøj eller mad er en selvfølge. Forældrene er arbejdsløse og har ikke penge nok til at forsørge familien, som de gerne ville.
25 år med God Jul i Øst
Når organisationen Mission Uden Grænser gennem God Jul i Øst, som i år arrangeres for 25. gang, leverer en julepakke til den moldoviske familie, er det første gang børnene hører om jul, skriver informationsmedarbejder Marte Ermesjø Holm på MUGs hjemmeside.
– For en familie, som dårligt nok har råd til brød og smør i hverdagen, har det ikke været muligt at markere højtiden. Børnene har aldrig hørt mor og far fortælle om jul, Jesus, englene eller hyrderne, fortæller hun.
Familien får nu hjælp gennem hele året, men pakken til jul er noget helt særligt for børnene.
– Se, chokolade, stråler Dorina og løfter en plade chokolade, mens hun smiler stort.
– Wow, vi kan få grød til frokost i morgen, siger storebror Adrian.
Svær tid
Kommunikationsleder i MUG, Roar Åkre, fortæller, at julen er en ekstra sårbar tid for de fattige familier, de støtter i Albanien, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien, Rumænien, Moldova og Ukraine.
– I landsbyerne i Øst-Europa er situationen for de fattige ikke blevet ret meget bedre siden jerntæppets fald, siger han.
God Jul i Øst-aktionen startede for 25 år siden, i den allerværste periode efter Berlinmurens fald.
– Aktionen fungerede godt, der hvor både givere og modtagere så værdien af den. Selv om den bare er en lille del af et større arbejde, er det blevet en vigtig del, som har kunnet tåle tidens tand, siger Åkre.
Sidste år uddelte MUG omkring 30.000 julepakker, og målet er at uddele omtrent lige så mange i år.
Lokalt samarbejde
Alt indholdet i julepakkerne købes og pakkes lokalt for penge, som sendes fra Norge.
– Nogle steder har vi større lagre, hvor pakningen foregår på samlebånd, mens der andre steder pakkes i mindre skala af frivillige i lokale menigheder.
Det tætte samarbejde med lokale menigheder er noget, Åkre lægger stor vægt på.
– Alt vort arbejde foregår i samarbejde med lokale menigheder. Vi følger familier og børn over flere år og arbejder langsigtet med at hjælpe familier ud af fattigdom. God Jul i Øst hjælper dem, som allerede er i fadderprogrammet.
Desuden får vi gennem de lokale frivillige kontakt med nye familier, som har brug for støtte, siger han.
Ikke bare materiel hjælp
Pakkerne indeholder mad, lidt slik, små gaver og kristen litteratur til dem, som ønsker det. Men det er ikke bare det fysiske indhold i pakkerne, som betyder noget, fortæller Roar Åkre.
– For mange betyder besøget næsten lige så meget. Samtalerne og relationerne, som knyttes, er meget vigtige, fortæller han.
Også i Øst havner de langtidsarbejdsløse let på kanten af samfundet.
– Det at få besøg af nogen, som har omsorg for en, er med til at give folk en følelse af værdi. Vi er optaget af, at alle har lige værdi og skal ses, siger Åkre.
I et område, hvor mange arbejdsløse rejser vestpå i EU for at finde arbejde, bliver de gamle og børnene ladt alene tilbage. Derfor arbejder MUG også for at holde familierne samlet.
– Det er forståeligt, at folk rejser væk, når mulighederne hjemme er så få, men det hindrer dem desværre i at opbygge landet og samfundet indefra, forklarer Roar Åkre.