Opbyggende og oplysende

Hovedvægten i denne bog er det opbyggende: Den folder ud, hvad det tilfører vores liv at tro og ”slå følge med Jesus og bringe vores liv sammen med hans”. Fokus er ikke så meget på at komme til tro, men på, hvad der kommer ud af at tro.

Samtidig er den opmuntrende, fordi den understreger, at det liv, Gud kalder os til at leve, er et godt liv: ”Hvorfor går vi i kirke? For at møde vores skaber og lade ham – som også er vores hyrde – gøre godt mod os.”

Det kristne liv er et ”liv med evighedskvalitet”, og det betyder, at ”man lever og forvalter dette liv frimodigt, glad og uden frygt og desperation, på trods af mørke, død og ødelæggelse.”

Og endelig indeholder bogen historiske og andre faktaoplysninger om kirkeårets faser og højtider. Ikke som tør teori, for oplysningerne bruges til at forklare, hvad kirkeårets struktur og begreber kan lære os om Gud og vores liv og relation til ham.

Relevant for alle kirkesamfund

Selvom bogen umiddelbart er mest relevant for dem, der kommer i folkekirken eller i valg- eller frimenigheder, der bruger de samme tekstlæsninger som i folkekirken, vil jeg sige, at den også er relevant for andre.

Alle kirkesamfund fejrer jo advent, jul, fastelavn og påske. Og det, bogen forklarer, er, hvad der er det centrale budskab fra Gud til os i de forskellige højtider og i tiden op til og efter højtiderne.
Kirkeåret er heller ikke en folkekirkelig opfindelse. Flemming Baatz Kristensen oplyser, at dens grundstruktur blev udviklet i løbet af kirkens første 3-400 år.

Både bibel- og livsklog

Bogen indleder med at gøre rede for, hvordan kirkeåret er blevet til. Den begynder hver ny periode i kirkeåret – adventstiden, julen, helligtrekonger, faste- og påsketiden – med en kort introduktion om, hvilke sider af kristenlivet netop denne periode vil have os til at være opmærksomme på.

For hver søn- og helligdag bliver de tekster fra Bibelen, som læses højt til de folkekirkelige gudstjenester, gennemgået med henblik på, hvad der er deres fælles temaer og vigtige budskaber. Hele tiden med sigte på, hvad det har at sige ind i vores liv. Flemming Baatz Kristensen omsætter sin bibelklogskab til brugbar livsklogskab.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Stort overblik over Bibel og salmebog

Flemming Baatz Kristensen har et stort overblik over Bibelen og salmebogen. Han kommer med mange bibelhenvisninger og henviser til mange salmer, der belyser kirkeårets tekster.

Man kan sagtens læse hans tekstforklaringer uden at følge de mange henvisninger, men det giver mulighed for at gå videre på egen hånd. Det tager selvfølgelig tid at gøre det, men bogen er heller ikke tænkt til at læses ud i en køre, men til at forberede sig på de enkelte søn- og helligdage hen over året.

Flemming Baatz Kristensen: På pilgrimsrejse i kirkeåret I. Fra første søndag i advent til langfredag.
414 sider. 299,95 kr. Lohse.


Artiklen fortsætter efter annoncen: