Godt nyt Herrens År

Af Bodil Lanting

Klimatosse blev kåret som årets ord 2019 af Dansk Sprognævn. Ordet er blevet anvendt og omdefineret flere gange, siden Folketingets formand introducerede det. Nu skal det så definere året, som gik. Men hvad er dit og mit personlige årets ord for 2019? Og hvad mon det bliver nu i 2020?

For nogle blev sidste år præget af personlige glæder som et nyt barn i familien, et bryllup eller gode ferieminder. For andre fylder det svære som tab eller helbredsproblemer.

Sprognævnet oplyser, at danskerne i slutningen af 2019 skulle vælge årets ord mellem en række forskellige ord fra fire kategorier, nemlig Klima, Krænkelseskultur, Mad og drikke samt Andet.

Den sidste kategori var nærmest en ”rodekasse”, hvor man blandt andet fandt ordet ”snublesten”. Egentlig underligt, at der ikke var en kategori med ord som million- eller milliardsvindel. For det har vi jo også set en del af i årets løb.

Det er mærkeligt at tænke på, at om et år sidder vi her igen og ser tilbage på et nyt år. Hvad vil 2020 mon bringe?

For os i det Syd- og Sønderjyske er der en masse festligheder at se frem til. Vi skal nemlig fejre 100-året for Genforeningen, hvor Kong Kristian 10. den 10.juli 1920 red over grænsen nord for Christiansfeld på sin hvide hest. Han fortsatte til Tyrstrup Kirke, hvor han knælede ned i bøn og tak til Gud.

Kongen var vendt tilbage til sit land og sit folk.

Lige siden Jesus blev født, har hvert eneste år været et Herrens År. Ligesom ”klimatosse” har ”Herrens År” i tidens løb fået flere betydninger og anvendelser. Frygten for klimaforandringer fylder nok for meget hos nogle og for lidt hos andre. Men uanset hvordan vi ser på klimaet – og hvordan det hele udvikler sig – vil også 2020 være Herrens År.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Engang vil vor Herre, Jesus Kristus, komme som ”Kongen, der vender tilbage”. Oven i købet på en hvid hest. Da gælder det om, at vi hører til i Hans rige.

Herren kommer tilbage for at genoprette alt. Det perspektiv må vi have på vores liv og vores jord – uanset hvad, der sker.

Tænk, vi måtte forlade året 2019 med juleglæden i hjertet. Glæden i troen på Herren, som kom, og som kommer tilbage, spilder over ind i det nye år med håb og fortrøstning.
Rigtig godt nytår!


Artiklen fortsætter efter annoncen:Godt Herrens År 2020!