Verdensledere samlet for at mindes Holocaust

– Antisemitisme har ingen plads i verden eller i Danmark. Jødiske samfund skal – som alle andre – kunne leve trygt og sikkert i Danmark, sagde Mette Frederiksen. Hun ses her i samtale med Israels stantsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Kobi Gideon GPO

Ledere fra 49 nationer deltog i åbningen af Verdens 5. holocaust-forum den 23. januar. Konferencen markerede, at det er 75 år siden befrielsen af koncentrationslejren Auschwitz. Samtidig skulle konferencen styrke kampen mod antisemitisme, som det fremgik at temaet ”Til minde om holocaust, kamp mod antisemitisme”.

Politiet

Politiet var til stede med 10.000 politifolk for at varetage sikkerheden for de mange udenlandske ledere. Blandt dem var Norges kronprins Haakon, Finlands præsident Sauli Niinistö, Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Onsdag aften viste lystavlerne på busholdepladserne, at der ville være omkørsler og måske lidt ventetid, når statslederne skulle køre hjem efter middagen i præsidentens residens, Beit Hanasi i Jerusalem.

En helikopter svirrede over nattehimmelen, men der var orden og fred over byen. Politiets talsmand, Micky Rosenfeld, sagde, at dette var det største sikkerhedsarrangement i årevis.

Torsdag ankom USAs vicepræsident Mike Pence og Ruslands præsident Vladimir Putin.

Historisk samling

– Dette er en historisk samling. Ikke bare for Israel og det jødiske folk, men for hele menneskeheden. Mens vi denne aften mindes ofrene for Holocaust og Anden Verdenskrig, markerer vi også sejren for frihed og menneskelig værdighed. Vi vil samles på Yad Vashem for at mindes og love ”aldrig mere igen”, sagde Israels præsident Reuven Rivlin til de fremmødte gæster onsdag aften.

Præsidenten fortalte under middagen om torsdagens arrangement på Yad Vashem. Det er et ledende forsknings- og uddannelsescenter for Holocaust og ledes af historikere. Han sagde, at historiske undersøgelser bør overlades til historikere, mens politikernes rolle er at skabe fremtiden.

– I en tid hvor stadig flere overlevende forlader os, er denne historiske samling et udtryk for vor fælles forpligtelse til at viderebringe de historiske fakta og lærdommen fra ”shoa” (holocaust), sagde Rivlin.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Et lys i mørket

Både præsident Rivlin og israelske politikere er optaget af, at man må bekæmpe antisemitismen i dag. Under middagen blev der vist en holocaust-film med 44 af verdens ledere, som opfordrede til at mindes og kæmpe imod antisemitismen. En af dem, som er med i filmen, er den danske dronning Margrethe II.

– Redningen af de danske jøder gav en lysstråle af håb i mørket, lød dronningens budskab på filmen.
Repræsentanter for andre lande bragte følgende korte hilsener:

– Hadets frø, som førte til fremvæksten af holocaust, er fortsat til stede, sagde Norges statsminister Erna Solberg.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Forfølgelsen af jøder sker stadig. Her og nu, sagde Sveriges statsminister Stefan Löfven.

– Uddannelse af høj kvalitet er en nøgle til at forhindre antisemitisme, sagde Finlands præsident Sauli Niinistö.

– Vi må ikke være uenige om eller tvivle på holocausts grusomhed, sagde Islands præsident Guðni Th. Jóhannesson.

Tysklands præsident Frank-Walter Steinmeier holdt tale på Yad Vashem torsdag.
– Jeg er meget taknemlig for at kunne tale på verdens holocaust-forum. Det er en stor ære, men det er ikke let at tale som tysk præsident, udtalte han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Antisemitisme har ingen plads i Danmark

– De nazistiske udryddelseslejre repræsenterer et særligt tragisk og umenneskeligt vidnesbyrd om, hvor brutalt og livstruende det var at være af jødisk oprindelse. Befrielsen af Auschwitz står centralt i erindringen.

Vi og kommende generationer må blive ved med at lytte, lære og mindes, så de historiske grusomheder ikke gentager sig, sagde Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

– Antisemitisme har ingen plads i verden eller i Danmark. Jødiske samfund skal – som alle andre – kunne leve trygt og sikkert i Danmark. Det står regeringen vagt om og yder den beskyttelse, der desværre er brug for.

– Forholdet mellem Israel og Danmark hviler på en solid historisk bund. Præsident Rivlin besøgte i 2018 Danmark for at markere 75-året for redningen af de danske jøder i 1943, udtalte Mette Frederiksen.

Ikke atomvåben

Statsminister Benjamin Netanyahu talte med verdenslederne om Israels bekymring over, at Iran forsøger at skaffe sig atomvåben og langtrækkende raketter.

– I den nuværende kontekst er Frankrig fast bestemt på, at Iran aldrig må få kernevåben, samt at vi vil undgå en militær optrapning i regionen, sagde Frankrigs præsident Emmanuel Macron efter mødet med Netanyahu.

Hans besøg blev dog overskygget af, at han verbalt gik løs på israelsk politi, som holdt vagt ved St. Anna-kirken i Jerusalem. Han råbte, at israelsk politi, som beskyttede ham, ikke måtte gå ind i kirken, fordi kirken ses som fransk territorium.

– Alle kender reglerne… Vær så venlige at gå ud, råbte Macron.

Ifølge israelsk politi beklagede Macron sagen, men præsidentens kontor sagde, at Macron ikke havde beklaget sagen overfor politiet.

Macron besøgte også Abu Mazen i Ramallah. Denne bad Frankrig anerkende en palæstinensisk stat.

Det har vakt opsigt, at Polens præsident Andrzej Duda ikke deltog i konferencen, eftersom kz-lejren Auschwitz-Birkenau lå i det tyskokkuperede Polen. Årsagen til, at Duda ikke kom, er at han ikke fik taletid under arrangementet på Yad Vashem, mens Vladimir Putin fik denne ære.

Fra Rusland ankom over 200 mennesker i fem fly torsdag morgen.