Gennem en drengs øjne

Roman af Hans Jørn Østerby fortæller om julenat gennem drengen Boaz.

”Det er, som hører jeg en fjern og voldsom rumlen af torden ved de ord. En brølen et sted langt borte fra. Jeg kigger op, og mit blod fryser til is. En stor ildrød drage med mange hoveder og endnu flere horn vralter hen over stjernehimlen og fejer mange stjerner væk med sin mægtige og hæslige hale …”

Hans Jørn Østerby er nok mest kendt som sanger, men har over de seneste år også skrevet en række bøger, herunder en roman, og med ”Af alle nætter” bliver det til to romaner.

I romanen følger vi primært Boaz, som er en stor dreng eller ung mand, som må flygte fra sit hjem, efter at begge forældre dør. Boaz havner hos Marias familie. Altså den unge Maria, som bliver mor til ham som skal kaldes Imanuel (Gud med os), bedre kendt som Jesus.

Det er en jeg-fortæller, som igennem Boaz – som står på sidelinjen- fortæller en historie om noget mystisk, som hændte. Dermed er det ikke juleevangeliet i fri gengivelse, men snarere forfatterens fortælling om, hvad der skete bag forhænget.

Boaz’ karakter formes af tragedie og prøvelse, men samtidig af en række mirakuløse indgreb, som gør ham til et redskab for Guds vilje. Sammen med pigen Ester, som er udstyret med en række nådegaver, der er af essentiel betydning for missionens succes, kommer Boaz til at bane en vej for frelseren.

Bogens klimaks er julenat, hvor de to unge mennesker ser ind i den himmelske virkelighed. De ser kampen mellem dyret, Satan og han faldne engle, og på den anden side Guds engle og midt i det hele barnet, som er svøbt … Østerby giver herved Juleevangeliet og Johannes Åbenbaringen et fælles perspektiv, som ellers let kan forsvinde i det romantiske billede af krybbespil og julefred.

Kendt historie i nyt perspektiv

Af alle nætter er skrevet i genren historisk roman, og at dømme ud fra hovedpersonen nok også, hvad man må betragte som en ungdomsroman. En genre, som blandt andre, nu afdøde, Poul Hoffmann har skrevet nogle pragtfulde beretninger i.

Østerbys historie tager også afsæt i en af Det Nye Testamentes helt centrale beretninger, men kan desværre ikke måle sig med Hoffmann. Romanen mangler historisk akkuratesse. Fx er Tiberiassøen først en betegnelse, der kommer på Genesaret Sø på et senere tidspunkt, end historien foregår. Og er man historisk interesseret, bliver man ikke meget klogere af romanen, hvilket ellers burde være tilfældet for bøger i genren.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Alligevel er forfatterens mod på at sætte en historie, som er fortalt til hudløshed, i et nyt perspektiv, både interessant og relevant. Den kræver bare, at læseren også kender sin Bibel, ellers bliver det en noget rodet fortælling; men med dette kendskab i bagagen er antydningerne spændende spor, som læseren kan tænke videre ad.

Hans Jørn Østerby:
Af alle nætter
Indbundet. 240 sider. 199,95 kr.
Forlaget Lohse