’Lidelse er noget som kan skabe mennesker’

- Jesus lod sig ikke diktere af sin lidelse. Men lidelse er en pris, man må betale for at nå sine mål, mener direktør Morten Studsgaard.

– Jeg er opdraget til, at man ikke skal pive, før det gør ondt, og sådan forsøger jeg også at opdrage mine egne børn, selvom de måske ikke ved det, siger Morten Studsgaard, der er direktør i firmaet BHS Logistics.

Et godt ekko i Ekkodalen er: ”Hvad giver ægte prinsesser smerter?” Svaret er selvfølgelig ærter! For hvis man er en ægte eventyrprinsesse, kender man slet ikke til smerte, og derfor vil selv en lille ært føles som en hård sten gennem tyve madrasser og tyve edderdunsdyner oven i.

Men for os andre er lidelse en del af livet. Smerter hærder, siger man. Og spørger man transportfirmaet BHS Logistics’ administrerende direktør Morten Studsgaard, er der også noget om ordsproget, der siger, at ”alt, hvad der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere”.

En del af tilværelsen

”Lidelse er en del af tilværelsen. Når man er ung og naiv, er det ikke en del af ordforrådet, hvis man ellers lever en ubekymret barndom. Og når man hører ordet lidelse, lyder det også hårdt og forfærdeligt, men når man bliver ældre, opdager man, at man hverken kan eller skal gå gennem livet uden lidelse.
Lidelse er noget af det, som skaber mennesker. Det er en læreproces. Det gør ondt, mens det står på, men bagefter er man blevet klogere og stærkere. Så lidelse er ofte – set i bagspejlet – meningsfuld”, siger han og understreger, at der dog er meget stor forskel på, hvad lidelse er.

”Det kan være helt forfærdeligt, men også bare lidt hårdt. Det kan føles hårdt nok at komme op om morgenen, men selvfølgelig findes der også ganske forfærdelig lidelse. Jeg skal ikke sammenligne mit eget gode liv med dem, der står i seriøs lidelse under misbrug, alvorlig sygdom eller hungersnød. For i det lys er al den lidelse, jeg selv har oplevet, kun en mild form for lidelse. Men min egen erfaring med lidelse er alligevel, at lidelse i moderat form er en naturlig del af livet, og at det kræver lidelse, hvis man skal nå sine mål, smiler den erfarne forretningsmand, der hverken drikker kaffe eller te, men gerne byder sine kunder og besøgende en varm kop fra kaffeautomaten med de mange valgmuligheder.

Finanskrise og fyringer

På sit smagfulde kontor på havnen med kig til vandet forklarer han, at det ikke altid har ligget i kortene, at han skulle drive familievirksomheden videre på tredje led.

Men sådan blev det alligevel, for interessen for foretagenet voksede, og muligheden opstod. Men at skulle gå fra at være studerende på CBS til at være forretningsmand i et virkeligt firma har været en hård og lang læreproces, fortæller han:

”En ting er at forstå transport og logistik og tage sig af kunder. En anden ting er at have overblikket over de øvrige afdelinger, som ikke ligger på Bornholm. Da jeg overtog virksomheden, var der finanskrise, og jeg måtte som så mange andre foretage fyringer. Så det var en stejl læringskurve, jeg stod overfor. Der var mange ting, jeg skulle lære”.

Jesus bærer

– Ser du Jesus som en lidelsesfælle?
”Ja, det gør jeg. Det er rart at tænke på, at han har gennemgået alting og vil følge med os overalt. Jesus er jo også det ultimative billede på en, der ikke lader sig diktere af lidelse.
Jesus gik smertens vej, og han holdt ud, selvom smerten virkede meningsløs. Han gik med os hele vejen ind i døden og viste os vejen ud af lidelsen. Og jeg tror også på, at Jesus går med, selvom vi ikke selv kan mærke det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der er en historie om en kristen mand, der vandrer sammen med Jesus på en strand hele livet. Til sidst vender de sig om og ser deres fodspor i sandet. Manden peger på et sted, hvor der kun er et sæt fodspor. Og han siger til Jesus: ”Det var lige der, jeg havde det allersværest. Hvorfor var du der ikke for mig der?” Jesus vender sig mod manden og smiler, idet han svarer: ”Jamen, det var jo der, jeg bar dig!”

Sådan tror Morten Studsgaard også godt, at det kan være, når vi har det svært og ikke kan mærke Gud. For Jesus er med hele vejen. Og man bliver båret gennem de ting, der er ekstra hårdt, hvis man vælger at tro på det, mener vognmanden.

”Og selvom mine lidelseserfaringer blegner sammenlignet med listruende sygdom, misbrug eller hungersnød, så kan jeg i dag se, at det har været en del af min dannelsesrejse. Jeg er en anden person i dag, end jeg var, da jeg afleverede min bachelor på CBS for 17 år siden og var blevet forælder for første gang”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sport medfører lidelse

Siden dengang er den erfarne erhvervsmand blevet far til tre børn, som han forsøger at opdrage til at være ’fightere’:

”Jeg er opdraget til, at man ikke skal pive, før det gør ondt, og sådan forsøger jeg også at opdrage mine egne børn, selvom de måske ikke ved det. De dyrker alle sammen sport, der jo også sender os ud i en form for lidelse, fordi sport ikke kun er sjovt, hvis man skal udvikle sig. Det kræver også en form for lidelse at nå sine mål. Jeg dyrker selv cykling ligesom min ene søn. Jeg begyndte selv at cykle med et klart mål om at tabe mig, og når man ser de gamle billeder af Tour de France-billeder fra 1950’erne, hvor rytterne cyklede 12 timer i træk om dagen, er cykling nærmest indbegrebet af lidelse. For rigtige sportsfolk presser sig selv for at nå deres mål”, siger han og smiler:

”Sådan har min anden søn også lige slået sine egne rekorder i svømning til et stævne, og det har også krævet hårdt arbejde, hvor han er stået op klokken 5 om morgenen for at svømme klokken 6 om morgenen for at blive god nok. Det var sejt gået, og sådan er det også i livet. Det kræver hårdt arbejde at blive bedre til noget, og sommetider kræver det også lidelse”.

Er der en mening med det?

– Men tror du, at der er en mening med al lidelse?


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Nej, men hvis man ser bort fra den ekstreme lidelse og sorg, kan lidelse være med til at danne et menneske. Hvis man udholder lidelse, opbygger man karakter og udholdenhed. Man lærer, at livet ikke bare er en motorvej. Men der findes også forhindringer og modgang. Og selvom jeg ikke er så gammel endnu, selvom jeg får at vide af børnene, at jeg er gammel, så synes jeg, at jeg har lært, at lidelse kan være sundt. Det hele skal ikke være sjov og ballade. Det er måske svært at forklare, men det er ligesom, når det er weekend, så er det dejligt, mens det er hårdt i hverdagen nogle gange. Men det hører med til at blive voksen, at det ikke skal være sjovt altid. Livet er også hårdt, og lidelse er også en pris, man må betale for at nå sine mål”.

Bibelord om lidelse

”Det er ingen ros, at I tåler mishandling, når I fejler. Men hvis I tåler lidelser, når I gør det gode, så er det tak værd for Gud. Det blev I kaldet til, for også Kristus led for jeres skyld og efterlod jer et eksempel, for at I skal følge i hans fodspor. Og der fandtes ikke svig i hans mund, han svarede ikke med skældsord, da han blev skældt ud, under sine lidelser truede han ikke, men overgav sin sag til Ham, der dømmer retfærdigt,” (1. Peters brev, kapitel 2, vers 20-23).

Blev vugget i ”Elim”

– Hvorfor blev du troende?
For mig har det været en del af tilværelsen altid. Jeg er vokset op i en kristen familie, hvor det var naturligt at tro på noget andet end det, vi kan se. Jeg er blevet vugget på kirkebænken i pinsekirken, der engang hed ”Elim”, og siden har det også været naturligt for mig selv at tro på Gud.

– Hvad er kernen i din tro?
At vide hvorfor man er til. At vide, at vores eksistens ikke bare er et tilfælde, men er skabt af en kærlig Gud, der har ønsket og villet os fra begyndelsen.

– Hvorfor kommer du i pinsekirken?
Jeg synes, at der er en sund balance i tingene. Det er et sted, hvor der er plads til folk, og hvor der både er plads til praktiske og åndelige ting.