IPSICC

Dansk mission hjælper krigens flygtningebørn

Mission Øst støtter to social- og undervisningscentre i Libanon. Centrene giver psykisk førstehjælp til traumatiserede flygtninge fra Syrien.

Mission Øst går nu ind i Libanon med psykisk førstehjælp til traumatiserede børn og familier, der er flygtet fra krigen i Syrien.

Filmen kører konstant inde i hovedet. Billeder og bevægelser flimrer forbi det indre blik. Røg. Blod. Legemsdele. Desperate mennesker på flugt. Efterhånden kommer lyden til. Braget. Skrigene. Sirener af ambulancer.

Krigsflygtninges minder fra krigen farer hid og did som granatsplinter. De er mærket for livet og har brug for hjælp.

Lige nu oplever Syrien den værste flygtningesituation i de ni år, den syriske krig har stået på. I nabolandet Libanon har de modtaget 1,5 millioner syriske flygtninge fra det krigshærgede land, så hver femte indbygger i landet nu er syrisk flygtning. Det kan Libanon ikke bære hverken økonomisk eller humanitært, hvilket går ud over både libaneserne og de syriske flygtninge.

Derfor går Mission Øst nu ind med hjælp til syriske flygtninge i Libanon, som den eneste hjælpeorganisation i byerne Aley og Batroun. Hjælpeorganisationen sætter ind med hjælp til de 60.000 syrere – børn, kvinder og mænd – så de kan overvinde traumer og få en hverdag til at fungere igen. Det sker gennem projekter, der både skal styrke de syriske flygtninge og lokalbefolkningen, hvilket man kan læse mere om i Mission Østs magasin.

Fortrænger dårlige minder

En undersøgelse om psykisk helbred hos syriske flygtninge i Libanon afslører, at ca. 58 procent af de adspurgte flygtninge lider af bl.a. angst og depression. Flygtningebørnene – især de uledsagede – er hårdest ramt af psykiske traumer.

Også selv om de har fortrængt de voldsomme minder for at overleve.

Det fortæller Mission Østs programkoordinator Rebecca Zorn i Mission Østs seneste magasin, der i denne uge lander i danske postkasser landet over. Hun har netop besøgt de to social- og undervisningscentre, som Mission Øst støtter, og fortæller bl.a. om drengen Mahmoud på 10 år, som ikke kan holde ud at tænke på Syrien.

– Mahmoud flygtede med sine forældre som femårig. Og det eneste, han ved om Syrien, er, at det er utrygt, ødelagt og at hans familie aldrig vil vende tilbage, da de kun har dårlige minder.

Spøger i underbevidstheden

Men selv om Syrien er fortrængt fra børnenes minder, ligger traumerne fra krig og ødelæggelse stadig og lurer, fortæller Varty, der er socialarbejder i børnekrisecentret:

– Selvom børnene siger, at de ikke kan huske Syrien, ligger krigen alligevel i deres underbevidsthed. Lyde som fyrværkeri, ambulancer og andre høje lyde kan være en trigger for dem, fortæller hun.

Sådan var det også for flygtninge i Danmark efter krigen i eks-Jugoslavien, fortæller Lykke Kruse, der er der er klinisk psykolog, specialist og supervisor i psykoterapi og psykotraumatologi herhjemme.

– Mennesker med traumer har påtrængende erindringsfilm, der kører igen og igen. Når de så fortæller om oplevelserne – eller tegner og fortæller dem – får de efterhånden lidt mere kontrol over situationen. Nu kan de lidt bedre selv styre, om de vil ”se filmen” og tegne oplevelsen, så en anden kan se den.

Og dermed peger Lykke Kruse på netop den terapiform, som Mission Øst gennem samarbejdspartneren Tabitha arbejder med i social- og undervisningscentrene.

På missionens social- og sundhedscentre får børnene opgraderet deres skolekundskaber.

Mismodige børn bliver selvsikre

En af medarbejderne, Mona, er selv syrisk flygtning og kender derfor børnenes indre verden. Hun opfordrer syriske børn til at male deres minder om hjemmet og blive inspireret af det, de husker. Det er blevet til en del smukke malerier, som fortæller hver sin historie om en flygtnings oplevelser.

– For nogle kan det tage måneder, før de er villige til at tale om deres minder og følelser. Men når de åbner og tør komme ud med deres traumer, oplever vi, at mismodige og generte børn bliver mere selvsikre, siger socialarbejder Varty.

Hun fortæller om et lille barn, der har mistet nogle af sine fingre i krigen i Syrien:

– Når han kom ind i klasseværelset, holdt han hånden bag ryggen, fordi han var skamfuld og ikke ville vise sin hånd til sine kammerater. Men ved afslutningen af vores forløb med ham, brugte han saks og andre værktøjer med sin beskadigede hånd og følte sig fortrolig med sit handicap.

I Mission Østs læsegrupper lærer kvinder også om sundhed og menneskerettigheder.

Kvinder lærer at læse og skrive

I år vil Mission Øst sponsorere et kursus for syriske børn og unge, hvor tegning, maleri og lektioner i andre færdigheder skal hjælpe dem til at blive hele mennesker igen.

For der er mange brikker, der skal falde på plads, for at flygtninge kan stykke deres liv sammen igen – helt fra mad, hygiejneartikler og brændstof til kurser, der skal øge flygtningenes kompetencer og dermed mulighed for at arbejde og forsørge sig selv.

– Flere af kvinderne er analfabeter, så vi giver et kursus i grundlæggende læse- og skrivefærdigheder. Men også kurser i kvinders rettigheder, menneskerettigheder og seksuel og reproduktiv sundhed, fortæller Rebecca Zorn.

Flygtninge får selvtillid

Og resultaterne er allerede positive:

– Det giver for eksempel et stort ”selvtillids-boost” til både de syriske flygtningebørn og deres forældre, at de modtager undervisning i fransk og engelsk. Det gør, at børnene kan følge med i skolen, og forældrene kan hjælpe dem med lektierne.

Derudover er det sociale vigtigt:

– Mange syrere sidder derhjemme i mørke, uopvarmede lejligheder med begrænset social kontakt. Centret er et sted, hvor de får venner og kan tale om deres oplevelser, fortæller Rebecca Zorn.

Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner opfordrer til at støtte de syriske flygtningebørn, så de kan komme fri af deres traumer fra krigen og tage fremtiden i besiddelse:

– Børnene er fremtiden. Med den rette indsats kan vi påvirke en hel familie, et helt land, ja hele den plagede region i den rigtige retning, siger han.

Mission Øst driver i forvejen fire børnekrisecentre i Irak og har erfaring med læsegrupper for kvinder i Nepal og Afghanistan.

Mission Østs magasin fortæller detaljeret om arbejdet og kan læses online på www.missioneast.org/publications