Hvor blev pengene af?

Af Karin Jensen. Projektchef i Destination Nordvestkysten

”Hvor blev pengene af?” spurgte min datter på 19, som går på samfundsfaglig linje på gymnasiet og interesserer sig for at forstå de dynamikker, der sker mellem os mennesker.

Ja, Danmark blev lukket ned, Europa blev lukket ned, verden blev lukket ned. Og pludselig er der meldinger om, at hele verden mangler penge nærmest fra den ene uge til den anden. Men pengene kan da ikke bare forsvinde? Hvor blev de af?

Det, synes jeg da, var et ret godt spørgsmål, og et spørgsmål, der kan lede os til, hvordan vi kommer ud på den anden side af krisen. Når aktiemarkedet styrtdykker – er det så, fordi virksomhederne mister reel værdi fra mandag til onsdag? På en måde er det jo ikke. Men hvad er det egentlig, der fastsætter værdien på aktier?

Ja, det er troen på, hvad en aktie er værd. Der kan være de samme maskiner, de samme mennesker, de samme bygninger. Men når omstændighederne for handel ændrer sig, så ænder folks tro på aktien sig. Hvad tror vi på, denne virksomheds aktier er værd i fremtiden? Er det noget, vi vil sætte vores penge på?

Virksomheder ser ud til at være tvunget i knæ – og reelt er de det også er for tiden. De må lukke deres aktiviteter ned og fyre mange mennesker for at have en chance for at komme igennem det.

Men er pengene så helt væk? Hvordan kommer vi igennem det og ud på den anden side?
Jo bedre vi er til at holde afstand og sørge for håndhygiejne, jo hurtigere kan vi få sat tandhjulene og maskinerne i vores samfund i gang igen.

Og så snart troen og håbet er tilbage, vil aktierne begynde at stige igen. Det er troen, der vil flytte Coronabjergets lammende tyngde ind over vores land og vores jord lige nu.

Vi bliver i denne tid mindet om, at det er ikke os mennesker, der dybest set er i kontrol over verdens gang. David Wilkerson, som skrev Korset og springkniven i 1962, formidlede i 1986 denne profeti: – Jeg ser en pandemi komme over verden, og barerne, kirkerne og regeringen vil lukke ned. Denne pandemi vil ramme New York og ryste den, som den aldrig er blevet rystet før.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Pandemien vil presse ikke-bedende troende til at bede radikalt og til at læse deres bibler, og fra prædikestolen vil budskabet om omvendelse blive råbt ud. Og ud af det vil der komme en tredje stor vækkelse, der vil feje ind over Amerika og verden.

Gud har set det, der sker, på forhånd. Hans ressourcer er stadig uendeligt store. Vi skal lade Ham fylde os med tro ved at søge ind i Hans nærvær.

Så vis dit samfundssind ved at købe lidt ekstra, når du har muligheden for det. Og skal det være dobbelt velsignelse, så køb en gave til en anden, som har brug for det. Sådan får vi gang i hjulene igen, og så kommer der igen penge i omløb.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Så bliver da tro, håb og kærlighed, men størst af dem er kærligheden.” 1. Korintherbrev 13, 13