Edith døde pludselig

Tirsdag den 28. april trak Edith Johannesen sit sidste åndedrag. Hun var frisk til det sidste og døde pludselig.

Edith havde haft det lidt dårligt i weekenden og var blevet undersøgt, men havde ikke corona eller andre synlige sygdomme. Men pludselig døde hun i en stol derhjemme. Hun blev 83 år.

Edith nåede at være gift med Niels Peder Johannesen i næsten 60 år. Parret har haft stor betydning for mange, som de rådgav og hjalp med psykiske eller ægteskabelige problemer.

De underviste også på den apostolske højskole i Kolding for år tilbage. Men sådan begyndte deres liv slet ikke.

De boede ved Hadsund og Niels Peder drev en køkkenfabrik, mens Edith var lærer.
I vinteren 1975 kom Edith ind i en otte år lang depression:

– Det kom som et lyn fra en klar himmel. Som om jeg blev løbet ned bagfra, fortalte hun i et interview i Udfordringen.

Sygdommen var så alvorlig, at hun måtte indlægges flere gange og stoppe som lærer.
Men Niels Peder holdt trofast ud med sin kone.

Da den psykiatriske hjælp ikke hjalp, gik Edith en nat ud på græsplænen og kaldte på Gud, som hun tidligere havde afvist. Straks oplevede hun et kærligt nærvær – og blev rask.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Havde en gave

Hun søgte nu kontakt med andre kristne i Randers, og Niels Peder fulgte med, fordi han kunne se den store ændring i Ediths tilstand.

– Uden at vi selv gjorde noget for det, begyndte vi at kunne se menneskers problemer, selv om andre åbenbart ikke kunne. Senere forstod vi, at det er det, man kalder kundskabsord, har de tidligere fortalt.

– Når vi bad for mennesker, var der ind imellem en voldsom reaktion. Folk faldt om, skreg eller kastede op. Vi blev forskrækkede og forstod, at de åndelige kræfter var stærke, og vi ønskede at komme på bibelskole, så vi kunne lære mere og få et bagland, som kunne vejlede os.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lærere på højskole

Parret tog til Kolding International Højskole, hvor de først var studerende og derefter lærere fra 1992 til 2003.

Fordi de var kommet ind i kirken udefra og havde oplevet Guds nærvær, lå det dem meget på hjerte at nå længere ud med det gode budskab. Og de tog ofte ud og underviste. Ofte stod de begge på talerstolen og supplerede hinanden.

Nogle venner hjalp med at oprette en støtteforening, ”Kraftværket”, og de var bl.a. også på Grønland, Island og Færøerne.

Især på Grønland oplevede de, at mange mennesker blev hjulpet gennem deres tjeneste. Og da de kort før havde udgivet deres bog: ”Fri af fortiden – håb for fremtiden”, blev bogen også udgivet på grønlandsk.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Edith havde en kærlig og meget indfølende personlighed. Både hun og Niels Peder havde en profetisk gave, som de brugte i deres rådgivning.

Under angreb

Men de følte også, at de var ude i frontlinjen, når de satte plagede mennesker fri for åndelige og psykiske bindinger. Ofte følte de sig angrebet.

Edith blev gennem længere tid fejlbehandlet for sit blodtryk og havde det elendigt, indtil hun tilfældigt kom til en anden læge, som straks standsede den skadelige behandling.

Niels Peder fik kræft to gange og blev også fejlbehandlet, så han nær havde mistet livet for nogle år siden. Først da behandlingen blev radikalt ændret, kom der et vendepunkt – efter intensiv bøn i menigheden.

Ægteparret har to sønner. Den ældste, Jesper, er gift med Julie på Grønland. De har to børn.
Den yngste søn, Torben, er gift med Mette og bor i Aarhus. De har tre børn.

Edith holdt meget af at pusle om planterne i haven i deres hus i Seest.