Hjælp fra Danmark bremser Corona og forebygger sult blandt verdens fattigste
Mission Øst sender coronahjælp til 652.000 personer i seks lande, selv om det meste af finansieringen mangler.
Mission Øst rykker ud med coronahjælp til 652.000 personer i seks lande. Men mangler stadig 79 procent af finansieringen. Vi må gøre noget nu; ellers har vi en katastrofe af uoverskuelige dimensioner, siger generalsekretæren.
Mens Danmark langsomt åbner, og vi glæder os over at gå på café og komme i kirke, lukker verden sig omkring mennesker i verdens fattige og konfliktramte egne. Corona-virus har tvunget familier i isolation. Butikker og markeder lukker. Mennesker mister arbejde og indtægt. Familier er sat skakmat. Og mange frygter en krise værre end Corona: Sult.
FN vurderer, at 113 millioner mennesker er truet af sultedøden, og at 820 millioner står over for kronisk hungersnød. Formanden for FN’s generalforsamling Tijjani Muhammad-Bande har desuden udtalt, at svimlende 2 milliarder mennesker i dag ikke har ”regelmæssig adgang til sikker, nærende og tilstrækkelig mad”.
Tallene er opgjort inden udbruddet af coronavirus og viser, at det kan gå grueligt galt i verden, hvis ikke alle gode kræfter kombinerer Corona-indsatsen med massiv fødevarehjælp.
Tusinder får hjælp
Den danske hjælpeorganisation Mission Øst er helt i front med hjælp til 625.000 personer i fem lande. Her får særligt udsatte familier både udstyr til beskyttelse mod Corona-smitten og fødevarer til at dække deres behov i en måned.
I Libanon har 1.150 familier fået hjælp, i Irak er det 5.400 familier, i Nepal 6.400 familier, og i Syrien har 5.000 personer i Homs og Aleppo modtaget hygiejneudstyr og fødevarehjælp, og det samme har 22.900 personer i Afghanistan. Her har Mission Øst også allieret sig med en radiostation og sender hver time oplysninger om beskyttelse mod Corona til 400.000 personer.
Men der er langt igen. Mission Øst har omfordelt midler, så man kunne rykke hurtigt ud med hjælp. Men mangler stadig 79 procent af finansieringen for at få enderne til at mødes.
– Vi er blevet nødt til at handle nu, selv om finansieringen endnu ikke er helt på plads. Ellers står vi over for en sultkatastrofe af helt uoverskuelige dimensioner. Vi håber og forventer at få indsamlet nok til at dække udgifterne hen over de kommende måneder, siger Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner.
Folk er taknemmelige
Derfor er Mission Øst og lokale samarbejdspartnere nu i fuld gang med at uddele hjælp fra dør til dør, fra telt til telt, og i landsby efter landsby i fjerne bjergegne med fly, lastbil og æseltransport.
Hjælpen bliver modtaget med stor taknemmelighed. Rita Rizk, der er socialarbejder i et af de medborgercentre, som Mission Øst støtter i Libanon, fortæller om responsen:
– Folk siger ”Mange tak, godt at vi har jer! Nu kan mine børn spise godt, og vi er beskyttet i de kommende uger!”
Sammen med mad og hygiejneartikler oplyser medarbejderne om, hvordan familierne kan beskytte sig mod Corona-smitten:
– Befolkningen i lokalsamfundene er meget modtagelige for vores oplysningskampagner. De følger reglerne om social distance strengt, fortæller Zarrena Velasquez, der er Mission Østs landeleder i Afghanistan.
Når ud til de mest sårbare
Mission Øst sender hjælp til de allermest sårbare befolkningsgrupper.
I Tadsjikistan får familier, som har børn med handicap, særlig rådgivning i hjemmene.
Fem rehabiliteringscentre og 17 sundhedsklinikker modtager beskyttelsesudstyr, sæbe og håndsprit til deres medarbejdere.
Værre end jordskælvet
I Nepal når hjælpen ud til de mest afsidesliggende landsbyer i Karnaliprovinsen, som er landets fattigste provins. Her er familier afskåret fra fødevareforsyninger og må ofte gå 10-12 dage efter mad.
Det er lykkedes Mission Øst at sende nødhjælp med fragtfly, videre med lastbil og det allersidste stykke på æselryg.
– Vi har aldrig oplevet denne situation før. Vi havde jordskælv i 2015, men det ramte kun bestemte områder. Denne gang lider hele landet. Folk er meget bange for COVID-19, fortæller Mission Østs landeleder Ujjwal Amatya direkte fra den nepalesiske hovedstad Kathmandu.
Han tilføjer:
– Befolkningen får ikke mad nok. Sundhedsvæsenet fungerer dårligt. Børnene er sendt hjem fra skole og går glip af deres uddannelse. Det kommer også til at påvirke regionens fremtid. Det er en stor katastrofe. Det er værre end jordskælvet.
Det indeholder hjælpepakkerne
• Information: flyers, plakater og radio-meddelelser (sidstnævnte særligt i områder med udbredt analfabetisme).
• Mad: Olie, ris, pasta, salt, grøntsager på dåse og andre langtidsholdbare, varmeresistente fødevarer med højt næringsindhold.
• Hygiejneartikler: sæbe, klor, håndsprit, vaskepulver, desinficerende midler og rengøringsprodukter.
• Værnemidler til sundhedsklinikker: Handsker, masker og desinficerende midler.