Presset på Indiens kristne vokser

Den hinduistisk-nationalistiske regering med Narenda Modi i spidsen har sendt Indien i top ti blandt de lande, hvor kristne forfølges mest.

Ved sidste års valg i Indien sikrede det hinduistisk-nationalistiske parti BJP sig det absolutte flertal i parlamentet. Det har skabt frygt for, at Indiens kristne de kommende år får endnu vanskeligere vilkår.

I de fleste lande i verden ville 65 millioner kristne og 195 millioner muslimer være ensbetydende med et religiøst flertal. Men sådan er det ikke i Indien, hvor 982 millioner hinduer reducerer alle andre religioner til religiøse mindretal.

Indiske kristne kan af sikkerhedshensyn ikke fotograferes forfra.

Inder = hindu?

Inden kaldes nogle gange verdens største demokrati, og sidste år var der valg til parlamentet i april og maj (valget strakte sig over seks uger). For Indiens religiøse minoriteter havde valget en ekstra dimension:

Ville koblingen mellem nationalisme og hinduisme – hvis du er inder, er du også hindu – komme styrket eller svækket ud af valget?

Markant styrket, viste det sig. Premierminister Narendra Modis hinduistisk-nationalistiske parti BJP sikrede sig solidt flertal i parlamentet de næste fem år, og meldingerne fra vores kontakter i landet er, at myndighederne efter valget er blevet langt mere aktive i forhold til at fremsøge informationer om ngo’er og kristne organisationer.

afbrænding af en kirke i Indien.

Anti-konverteringslov

De seneste fem år med Modi ved magten har i forvejen budt på hyppigere og hyppigere rapporter om overfald og overgreb mod landets kristne og muslimer udført af nationalistiske hinduer.

Desuden har otte indiske stater indført en antikonverteringslov, som betyder, at man skal varsko de indiske myndigheder en måned før, hvis man vælger at konvertere fra hinduismen. Flere andre stater er på vej med en lignende lov.

Dette har medført, at Indien de seneste to år har været at finde i topti på Open Doors’ World Watch List over de 50 lande i verden, hvor forfølgelsen af kristne er værst. Landet ligger lige nu nummer 10 – til sammenligning lå landet i 2015 som nummer 21.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En gudstjeneste

Lokal forankret modstand

Hinduistiske ekstremister har siden valget i 2014, hvor BJP kom til magten, skabt et miljø af had og intolerance i forhold til andre religioner. Det har ført til vold, ødelæggelse af ejendom, social udstødelse, hadefuld tale, fordømmelse af religiøse aktiviteter og falske anklager om ’omvendelsesaktiviteter’. Myndighederne vender enten det blinde øje til disse ting – eller deltager aktivt i dem.

Lokalt styres Indien af en række landsbyråd, og det er ofte dér, modstanden mod kristne blusser op. Det kan blive til vold, hvor man gennembanker og fordriver kristne fra landsbyen eller forhindrer dem i at udleve deres tro – en ret, som de ellers har ifølge forfatningen.

Det sker især, hvis det drejer sig om en beboer, som har været en del af landsbyen i mange år, men som konverterer fra hinduismen til kristendommen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Konvertitterne beskyldes for at fornærme samfundsguderne ved ikke at deltage i traditionelle ritualer og for at bringe ulykke til landsbyen. Dermed bliver troen ikke kun en personlig sag, men en sag for hele lokalsamfundet.

Modstanden har dog ikke forhindret kirken i Indien i at vokse. Nye troende taler ofte om de mirakuløse helbredelser, de har set, da de bad til Jesus. De har set ham arbejde gennem sin kraft, de ved, han er ægte – og de vil ikke forlade ham.

En dåb Fotos: Open Doors

Farvel til et sekulært Indien?

Bekymringen hos mange er, at Modi med endnu mindst fire år ved magten vil gøre op med Indiens identitet som en sekulær, demokratisk republik i stedet gøre Indien til et land, hvor det står indskrevet i forfatningen, at landet er hinduistisk. Hvis det sker, vil det med stor sandsynlighed øge den i forvejen spændte situation mellem hinduerne i landet og de religiøse minoriteter.

Heldigvis er det ikke i alle dele af Indien, at forfølgelsen af religiøse minoriteter finder sted. Staterne Chhattisgarh og Maharashtra står for del fleste af de rapporterede hændelser efterfulgt af de seks andre stater, som har antikonverteringslove. Men i stater hvor der er store kristne mindretal, er forfølgelsen mindre. Jo flere kristne der er, des mindre er forfølgelsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Internationalt pres

Indiens religiøse minoriteter går en højst usikker fremtid i møde. Men måske kan internationalt pres medvirke til, at Indien ikke bevæger sig helt ud for enden af den hinduistisk-nationalistiske linje.

Open Doors, som arbejder blandt forfulgte kristne, er en af flere organisationer, som forsøger at gøre det internationale samfund opmærksom på situationen i Indien. Blandt andet har Open Doors udarbejdet rapporten ”We are Indians too”, som en række politikere verden over har modtaget.

Se rapporten via dette link: kortlink.dk/yrvq

Hvad siger Indiens kirkeledere?

En ting er, at det internationale samfund ser med tiltagende bekymring på forfølgelsen af religiøse minoriteter i Indien. Noget andet er, hvad indiske kirkeledere siger. Her er tre eksempler:

1. De fleste modne kristne taler om Guds vilje. I disse tider tror vi, hvad Ordsprogenes Bog 16:33 siger: ”I kappefolden rystes loddet, men afgørelsen kommer altid fra Herren.”

Vi mediterer også på Ordsprogenes Bog 21:1, hvor der står:
”Som en bæk er kongens hjerte i Herrens hånd, han leder det hen, hvor han vil.”

2. Jeg støtter ikke noget bestemt parti, og jeg har fred i det, som står i Romerbrevet 8:28:
”Vi ved, at alt virker sammen til gode for dem, der elsker Gud, og som efter hans beslutning er kaldet.”

3. Indiske kristne har brug for den globale kirkes opmuntring og støtte.
Bed for vores regering. Bed om, at de får visdom til at lede landet. Indien er rigt på mangfoldighed – som en have med mange forskellige blomster.

Bed om, at vi må leve i harmoni med hinanden.

Bed også for de kristne, at de trofast vil bede for regeringen og landet, og at de vil blive accepteret af folk omkring dem.

Indiens religioner angivet i mio. tilhængere

Hinduer: 982
Muslimer: 195
Kristne: 65
Etnisk-religiøse: 51
Agnostikere: 16
Buddhister: 10
Ateister: 2
Bahai: 2
Andre: 31

Læs også: Jesus døde også for indere