Spanske psykologer laver bibelsk pandemi-guide

Kristne psykologer har fremstillet en gratis guide til mennesker i ’dødens skygge’.

Over 50 spanske psykologer har sammen lavet en overlevelsesguide for pandemi-tiden med udgangspunkt i Bibelen. Det 60-siders hæfte kan downloades gratis på spansk og engelsk, skriver netsiden Evangelical Focus.

Guiden er udgivet af Grupo de Psicólogos Evagélicos (GPE), som er en faggruppe under den kristne spanske studenterbevægelse Grupos Bíblicos Unidos (GBU).

I kriseguiden tilbydes 132 praktiske tips, der alle er knyttet til et bibelafsnit. Indholdet er fordelt på 10 sektioner med temaer som «At forstå krisen og vokse i den», «Brug din tid med omhu», «Tag vare på de unge og ældre» samt «Hvis du sørger».

– Dette er meget inspirerende. Jeg tror umiddelbart, at det er noget, vi bør få oversat til norsk.

Jeg synes, det har en enorm værdi, at faggrupper som psykologer også vejleder som kristne, siger generalsekretær i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget), Karl-Johan Kjøde.

Kristus midt i lidelsen

Initiativet startede i Spanien i de første uger af corona-epidemien i Sydeuropa. På lidt over en uge producerede de mange evangelikale psykologer materialet for at afhjælpe de behov, de så både i samfundet og i kirken.

I indledningen til dokumentet understreges det, at Kristus er midt i lidelsen.

– Som mennesker er vi kristne ikke fritaget for at opleve alle disse ting. Også vi erfarer et vist niveau af frustration, tvivl eller frygt. Dødens skygge er blevet mere håndgribelig og er nærmere end nogensinde, og den skræmmer os. Jesus selv oplevede mange af disse forfærdelige følelser i løbet af sin tid på jorden, skriver psykologerne i GPE.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Kristus viser os, at vi kan og bør lære at leve anderledes midt i en krise: på en måde, som lader os vokse og gå dybere i vor tro på Gud, som vi stoler på, når det gælder vor frelse og som har kontrol over alle situationer (også denne!), skriver de videre.

Grill en kristen psykolog

Karl-Johan Kjøde er bekendt med, at den spanske studenterbevægelse er god til at udgive relevant stof af denne type.

For tiden udgiver den norske studenterbevægelse Laget jævnligt ”Grill en kristen-videoer” på Facebook. Nu planlægger de at grille en kristen psykolog.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi tror, psykologer har en meget vigtig rolle i at vejlede i en tid som denne. Vi kender flere kristne psykologer, som formår at sammenfatte deres kristne verdensbillede med det at vejlede i samsvar med de psykologiske mekanismer, siger generalsekretæren.

Han er inspireret af, hvordan den spanske guide har gjort netop dette.

– Et eksempel ser du i kapitel to, hvor de helt enkelt forklarer begrebet angst og giver det en kontekst, før de vejleder med en bibelsk virkelighedsforståelse i hvorfor du ikke skal lade hjertet blive grebet af angst, siger Kjøde og henviser til Johannes 14.

Fag og tro

Gruppen af spanske psykologer har arbejdet i over ti år med at samle fagpersoner på forskellige konferencer og workshops for at tænke og samtale om forholdet mellem psykologien og Bibelen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Også i Laget i Norge er der dannet fagbaserede mentorgrupper. Samtidig samarbejder studenterbevægelsen med fag-tro-organisationer som fx. Norges Kristelige Lægeforening og Emmaus psykologiforening.

– Vi ser, at disse faggrupper sidder inde med gode kompetencer, og det er vigtigt, at fornuftige folk kommer til orde. Laget ønsker at give plads til stemmer, som bærer et kristent verdensbillede med sig indenfor alle forskellige sfærer. Vi tror, at det er til stor opmuntring og giver en håpsdimension i kriser, siger Karl-Johan Kjøde og tilføjer, at denne vejledning også er vigtig, når der ikke er pandemi.

– Kriserne er jo lige så reelle for folk, selv om de da er mere på et individuelt plan eller gruppeniveau. Dygtige fagfolk, som opererer både med stor grad af åbenhed om deres tro og anvender deres faglige kompetence, er guld værd, slutter han.