Kampen om Løfternes Land

– Århundredets plan kan føre til en terrorstat inde i Jerusalem, mener kritikere.

Viceborgmester Aryeh King foran et kort over Israel og Jerusalem samt et billede af Theodor Herzl. Foto: Heljä Norberg

En kvart million mennesker i Jerusalem kommer til at leve under en daglig terrortrussel, hvis århundredets plan om en PLO-stat bliver en realitet.

Det var advarslen fra Jerusalems viceborgmester, Aryeh King, som talte foran statsminister Benjamin Netanyahus kontor søndag den 21. juni. King deltog i åbningen af en tre dage lang protest mod Trump-planen.

Den lægger op til, at palæstinenserne får 70 procent af Judæa og Samaria til en PLO-stat, så snart Israel annekterer 30 procent af Judæa, Samaria og Jordandalen med jødiske bosættelser.

Det var bevægelsen «Sovereignty Movement» (Suverænitets-bevægelsen) med Yehudit Katsover og Nadia Matar, som stod bag markeringerne. De er også kendt fra «Women in Green» (Kvinder i grønt).

Terrortrussel

– Jeg kom hertil for at demonstrere sammen med disse gode mennesker. «Bibi» (Benjamin Netanyahu) tænker på at etablere en palæstinensisk terrorstat på indersiden af Jerusalem.

Det er en stor fare for befolkningen. En kvart million mennesker i Jerusalem vil komme til at leve under en daglig terrortrussel, sagde King til Udfordringen og Reuters.

– Tror du, at araberne vil angribe, hvis Israel forlader områderne?

– Uden tvivl. Vi ser det i andre områder som på Gazastriben og i Hebron. Hvorfor skal vi løbe en sådan risiko? svarede Aryeh King.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han forklarede videre, at planen indebærer, at araberne skal få otte områder i nærheden af Jerusalem. Det gælder blandt andet Atarot. Der lå den gamle flyveplads, som blev lukket på grund af terror. Andre kendte bydele, som kan blive opgivet, er Kalandia, French Hill og Anata.

Viceborgmesteren sagde, at i den østlige del af Jerusalem gælder det blandt andet flygtningelejren Shuafat og i syd nogle mindre steder ved Amona.

– Hvor langt ligger disse fra Jerusalem?


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Shuafat og Anata ligger omkring 800 meter fra sporvognen.

Lille-Jerusalem

Aryeh King forudser også andre farer, hvis århundredets plan bliver en realitet med en PLO-stat.
– Bibis plan vil skabe en demografisk fare for Jerusalem. Så snart Netanyahu godkender planen, vil araberne forstå, at de kan komme under en terroristregering ligesom i Gaza.

De vil så prøve at redde livet ved at flytte. Jeg er bange for, at 150.000 arabere, måske 250.000, vil komme til de jødiske bydele. Det bliver et mindre Jerusalem, hvor araberne udgør 50 procent af befolkningen i det, vi kaldte en jødisk by.

Aryeh King pegede på, at disse arabere er israelske borgere, som har ret til at flytte fra en palæstinensisk stat og ind i det jødiske Jerusalem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Viceordføreren var også bange for, at opgivelse af områder i tilknytning til Jerusalem kan føre til præcedens med mere overgivelse af land til palæstinenserne.

– Det har implikationer, hvis man rører ved Jerusalems og Israels grænser. Om fem år kan der komme en ny statsminister. Han kan sige, at Israel også tidligere har indgået kompromis, og kan fortsætte med det. Bibi skaber konsensus omkring handel med Jerusalems grænser.

Århundredets plan

– Vil Judæa og Samaria blive opgivet for altid, hvis Netanyahu går med til århundredets plan fra Donald J. Trump?

– Dette er ikke Trumps plan. Det er Bibis «Netanyahu-plan». Trump sagde, at hvis Bibi ikke godkender den, vil han ikke påtvinge Netanyahu denne plan. Hvis Bibi nægter, bliver det ikke til noget.

–Tror du, at Netanyahu virkelig vil opgive dele af landet?

– Selvfølgelig. Han opgav Hebron, Abu Dis, Nord-Samaria og støttede overgivelsen af Gush Katif (de jødiske bosættelser i Gaza, red.).

– Er dette Oslo-aftalen på ny?

– Ja. Absolut. Bibi tænker på at opgive 70 procent af landet i Judæa og Samaria til en palæstinensisk stat. Dele af Jerusalem, Israels hovedstad, er også inden for de 70 procent. Dette er noget, som man aldrig før har hørt fra en højreleder. Hvis du spørger mig, så er Bibi ikke højreorienteret. Han er venstreorienteret, fastslog Aryeh King.

Jødernes land

– Vi beder om, at statsminister Benjamin Netanyahu må tage suverænitet over Judæa og Samaria, men ikke godkende Trump-planens anden del om en palæstinensisk stat. Det vil blive en terrorstat indenfor vore grænser, sagde koordinator Nili Naouri fra Israel Forever til Udfordringen.

– Den arabiske befolkning i Israel har ingen ret til Eretz (landet) Israel eller Judæa og Samaria. Vi er imod at afgive rettigheder og legitimitet til en arabisk bevægelse. Det er imod staten Israel, som er en jødisk stat.

– Landet mellem Jordanfloden og Middelhavet er vort, sagde Nili Naouri i sin tale.

– Vi er her for at fortælle Netanyahu, at Israels land tilhører Israels folk. Vi ønsker, at Netanyahu skal indføre suverænitet. Det skulle have været gjort for længe siden, men det må ikke knyttes op til Trump-aftalen med snak om en palæstinensisk stat. Dette er vort land. Hvorfor skal vi opgive 70 procent? spurgte Nadia Matar.

Yehudit Katsover og Nadia Matars budskab er et ja til suverænitet, og et nej til Palæstina.

– Det betyder, at man giver 70 procent af Judæa, Samaria og Jordandalen bort. Jøderne får bare 30 procent. Det er fuldstændig galskab, sagde Nadia Matar.

Terrorstaten

– Shuafat ligger bare 12–13 minutter fra Jerusalems centrum med sporvognen. En PLO-stat kommer til at blive udskydningsområdet mod Jerusalem. En stat vil styrke araberne, så de kan myrde jøder.

Jeg tror ikke, det er Trump, som står bag. Det er Netanyahus plan. Han tror, den vil skabe et godt indtryk af ham, sagde David Bedein fra Israel Behind The News i en forklaring på telefon til Udfordringen.