Kristen radio sendes ind over Syrien

Et af programmerne fra Tyrkiet er sjælesørgerisk for yazidikvinder, der blev voldtaget af Islamisk Stat.

Den tyrkiske radio-pionér Soner Tufan interviewes af Samuel Nyman Eriksen.

Lederen af Radio Shema i Tyrkiet, Soner Tufan, besøgte for nylig Danmark i forbindelse med Norea Radios jubilæum.

Norea Mediemission og Dansk Europamission samarbejder med den kristne radiostation.

Danske kristne sikrede sidste år, at en ny kristen radiostation kunne åbnes i Tyrkiet – og bidrager også til, at kristne radioudsendelser kan sendes ind over grænsen til Syrien.

Samuel Nyman Eriksen, Dansk Europamission, mødte den tyrkiske radiomand:

Interview med Soner

Elegant klædt, som tyrkere typisk er, og engageret, fortæller Soner om, hvordan radio- og internet kan bruges til at dele evangeliet, ikke kun i Syrien, men også i Tyrkiet. Et land, hvor 40 missionærer og deres eventuelle familier alene i 2019 blev smidt ud af landet, og en sydkoreansk missionær led martyrdøden, men hvor mange tyrkere samtidig søger svar i den kristne tro.

Hvorfor starter I en ny radiostation i Midyat i Sydøst-Tyrkiet?
– Årsagen er, at vi havde et ønske om ikke kun at sende kristen radio på tyrkisk, men også på arabisk, kurdisk og assyrisk.

– De fleste assyrere i Tyrkiet bor i Midyat og er ortodokse kristne. Vores mål er ikke, at de skal skifte til en protestantisk kirke, men at de må opleve Guds kærlighed ved at tage imod Jesus som deres personlige frelser.

– Et mindretal af assyrerne er flygtet fra Islamisk Stat, og vi føler et ansvar for at nå dem. De har haft det meget svært ligesom yazidierne, som ligeledes er flygtet fra Islamisk Stat og taler arabisk.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvorfor er det vigtigt, at radioudsendelserne når ind i det nordlige Syrien?
– Selvom der er en grænse, og vi sender i det sydøstlige Tyrkiet og Nordsyrien, er det vigtigt også at sende til Syrien, da mange rejser frem og tilbage over grænsen.

– De har brug for at høre sandheden fra Guds ord. Så vidt vi ved, er der ingen kristne FM-radiostationer i Syrien. Dette krigsramte område har desperat brug for at høre håbet i evangeliet.

Hvilke typer programmer sender Radio Shema?
– I alle programmerne præsenteres evangeliet. Ét program er sjælesørgerisk, hvilket er meget relevant for yazidier, hvor nogle af deres kvinder blev voldtaget af Islamisk Stats krigere. De har brug for helbredelse. Vi kender nogle af dem personligt og prøver at hjælpe dem. Vi oplever, at sjælesorg fører til helbredelse af de indre sår, kvinder er påført som følge af overgrebene.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Eksempelvis blev en kvinde voldtaget 20–30 gange, blev gravid og ville ikke føde barnet. Hvordan håndterer en kvinde som hende at føde et barn med sæd fra en IS-kriger? Vi har programmer om, hvordan disse kvinder kan elske deres børn, hvordan de kan tilgive. Det er en slags førstehjælp for dem. I produktionen af disse udsendelser om følsomme emner må vi lytte til Gud, og han må give visdom.

Har I fået nogle reaktioner på programmerne?
– Ja, foreløbig har vi fået en henvendelse fra Syrien, og flere lyttere på den tyrkiske side har fortalt, at de er glade for udsendelserne. Den assyrisk-ortodokse metropolit (ærkebiskop) er også glad for vort arbejde.