Historisk fredsaftale mellem Israel og emiraterne på vej

En ny diplomatisk aftale mellem de Forenede Arabiske Emirater og Israel er endnu ikke underskrevet, men bliver allerede mødt med fordømmelse fra flere sider.

I en telefonsamtale den 13. august blev grundlaget for en fredsaftale mellem de Forenede Arabiske Emirater (UAE)og staten Israel lagt.

I samtalen deltog den israelske præsident, Netanyahu, samt kronprins Mohammed bin Zayed fra UAE. Også USA har en finger med i aftalen, som, hvis alt går efter planen, skal underskrives i september.

Ifølge den såkaldte Abraham-aftale lover Israel og UEA at genoprette alle diplomatiske relationer mellem landene. Begge lande forpligter sig til at fjerne hindringer for en to-stats-løsning.

Kritik fra bosættere

Det betyder i praksis, at Netanyahu sætter nye bosættelser på Vestbredden på pause. En beslutning, som er blevet mødt med stor kritik fra de mange bosættere i området.

Blandt lederen af Yesha-bosættelsen, David Elhayani, som anklagede Netanyahu for at svigte og bedrage mere end 100.000 vælgere.

Netanyahu forsvarer kompromisset med, at frysningen af nye bosættelser er midlertidig.

En kniv i ryggen

Også UAE har mødt stor fordømmelse på baggrund af aftalen fra øvrige mellemøstlige lande. Blandt andet har Irans udernrigsminister kaldt aftalen for ”skamfuld” og en ”farlig” kniv i ryggen på palæstinensere og muslimer.

Hanan Asrawi fra det palæstinensiske selvstyre bakker den tolkning op og anklager UAE for at ignorere sit politiske og humanitære ansvar i regionen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: