Hvordan kan jeg undgå migræne og søvnløshed?

– Jeg lider ofte af kraftig hovedpine eller migræne. Jeg har også haft mere travlt end normalt, arbejder længe på min pc om aftenen – og sover dårligt, skriver Niels Erik.

Kære Poul Henning

Jeg skriver, fordi jeg ofte lider af kraftig hovedpine. Det er blevet værre de sidste måneder. Nogle gange hjælper pamol, så jeg lige kan klare dagen, men andre gange hjælper de ikke. Jeg har nu hovedpine flere gange om ugen. Måske de værste gange er migræne.

Efter corona-oplukning har jeg haft mere travlt end normalt. Jeg sidder ved min pc til sent på aftenen. Min søvn er også blevet dårligere. Tak for gode råd.

Kærlig hilsen
Niels Erik

 

Kære Niels Erik

Tak at du skriver, det er vigtigt, at du får brudt den onde cirkel. Jeg føler med dig, en voldsom hovedpine kan være invaliderende.

Mange tager pamol mod migræne, det hjælper ikke. Jeg tænker, at du primært har spændingshovedpine. Denne hovedpine kan imidlertid gå over i en migræne-hovedpine.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Behandling af migræne

Migræne handler om, at hjernens kar udvides, hvilket medfører smerte. Derfor gives et middel, som får hjernes kar til at trække sig sammen. Din læge kan udskrive en recept på dette præparat – sumatriptan. De må maximalt tages 9 gange pr. måned, tages de oftere, kan medicinen i sig selv udløse nye anfald.

Din udfordring er at øve dig i at mærke, om det netop blot er en spændingshovedpine, eller det er en migræne, der er på vej. Sumatriptan skal gerne tages tidligt i anfaldet. Migræne er typisk halvsidigt kombineret med kvalme evt. opkastning og synsforstyrrelser.

Hvad udløser migrænen?

Der er mange udløsende migrænetriggere, og nogle gange er det en kombination af flere faktorer. De mest almindelige er stress, det kan omfatte spændinger i nakke og skuldre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Ændringer i søvnmønstre og afbrudt søvn kan forårsage flere migræneanfald. En regelmæssig og god søvn er guld værd.

Flere fødevarer kan også udløse migræneanfald. Du må prøve dig frem, men det spænder vidt fra chokolade, ost, citrusfrugter, kaffe til visse tilsætningsstoffer.

Du har sikkert allerede erfaret, at stærkt eller flimrende lys, høje lyde eller kraftige lugte kan udløse migræneanfald.

En god dagbog er væsentlig for dig selv, din egen læge og evt. en neurolog.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Den forebyggende behandling er typisk en lav daglig dosering af Amitriptylin. Det er et tricyklisk antidepressiva, som virker profylaktisk til behandling af både kronisk spændingshovedpine og migræne.
I forhold til spændinger i skulder og nakkeåg er den rigtige sidestilling, øvelsesprogram og evt. fysioterapi relevant.

Find ind i hvilen

Åndeligt set må du komme ind i en hvileposition. ”For den, der er kommet ind til hans hvile, har også selv fået hvile efter sine gerninger, ligesom Gud efter sine.”(Heb.4.10)

”Det er forgæves, at I fra tidlig morgen til sent om aftenen slider for det daglige brød: for den, Herren elsker, får det, mens han sover.”(Sal.127:2)

Må Gud give dig både den hvile og den indsigt, du har brug for. Den onde cirkel kan brydes. Få nogen til at bede for dig og salve dig med olie. Gud kan fjerne hovedpine på ét sekund.

Kærlig hilsen
Poul Henning