’Der foregår også negativ social kontrol i lukkede kristne miljøer’

Pia Olsen Dyhr efter kritik:

– Al social kontrol skal bekæmpes, mener Pia Olsen Dyhr (SF).

SF’s partileder vil ikke bare bekæmpe negativ social kontrol i muslimske miljøer, men vil også, efter indvendinger fra Børns Vilkår, se på negativ kontrol i ”lukkede kristne miljøer”.

Pia Olsen Dyhr og integrationsordfører Halime Oguz har flere gange skrevet og talt om undertrykkelse af kvinder i muslimske minoritetsmiljøer. For nylig udtalte Pia Olsen Dyhr i et interview med Jyllands-Posten, at negativ social kontrol i de muslimske miljøer skal kunne give op til tre års fængsel.

Berøringsangst?

Nu indvender Børns Vilkår, at partilederen også bør se på situationen for børn og unge i lukkede kristne miljøer.

” Forhåbentlig har du heller ikke berøringsangst, når det gælder børn og unge i lukkede kristne miljøer. De udsættes for massiv negativ social kontrol. Kommer gerne og fortæller dig om deres erfaringer. De udsættes for massiv negativ social kontrol,” skrev seniorkonsulent Bente Boserup til Pia Olsen Dyhr på Twitter.

SF’s partileder, der selv betegner sig som kristen, mener, at der findes negativ social kontrol i ekstremt konservative kristne miljøer. Hun pointerer samtidig, at SF mangler mere viden på området.

Partilederen peger dog på, at der sker undertrykkelse af kvinder, og at homoseksualitet opfattes som en synd i ”den meget ortodokse kristendom”.

Børns Vilkår nævner eksempler på personer, som voksede op i, men senere brød med Jehovas Vidner, mormonkirken, Luthersk Mission og Indre Mission. Børneorganisationen erkender, at de får flest henvendelser om negativ social kontrol blandt muslimer, men påpeger, at en ”ikke ubetydelig del kom fra lukkede krisnte miljøer”.

Relativisering?

Mens Halime Ogus advarer imod at relativisere problemet i de muslimske miljøer, siger Pia Olsen Dyhr nu, at der også skal sættes ind overfor de lukkede kristne miljøer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Al social kontrol skal bekæmpes,” fastslår hun i et interview med Kristeligt Dagblad den 22. september.

Tab af netværk

Formand og grundlægger af organisationen InsideOut, Camilla Louise Johnson, der selv er en udbryder fra Faderhuset, kalder problemet underbelyst. Hun peger på, at der er størst social kontrol i deciderede sekter, der er brudt ud af mere etablerede kirkelige grupper.

Mens udbrydere af muslimske miljøer oftere udsættes for dødstrusler og vold, vil udbrydere fra kristne grupper typisk opleve social isolation og tab af netværk, forklarer Camilla Louise Johnson.


Artiklen fortsætter efter annoncen: