Rejseguide til Israel og Vestbredden

Sognepræst, forfatter og rejseleder Poul Joachim Stender har skrevet en guide til de hellige steder, som enhver kristen pilgrim kan blive inspireret af, og som jeg efter mine mange rejser som rejseleder til alle de kendte steder varmt kan anbefale til enhver, der ønsker at følge i Jesu fodspor.

Bogen er meget brugervenlig, med en klar indholdsoversigt og en god beskrivelse af de enkelte steder, mange fine billeder og med noget så usædvanligt for en rejseguide, et afsnit med bibelhenvisninger vedrørende det enkelte sted og endelig en lille andagt, kaldet ”Tanker til fordybelse”.

De hellige steder bliver derved sat ind i den bibelske ramme og samtidig gjort åndeligt nærværende gennem opmuntringen til personlig eftertanke.

Stenders interesse for mad fornægter sig ikke, derfor indeholder bogen også en udførlig omtale af det store madmarked Mahane Jehuda i Jerusalem og tip om krydderier og brugen heraf. På den måde skabes der også en god forbindelse mellem det åndelige og det almindeligt menneskelige, som jo netop er noget af mysteriet i Jesu person.

Fascineret af Jesus

Bogens titel er flot illustreret på forsiden med Jesus malet i psykedeliske farver på siden af en kuffert, hvilket Stender kommenterer på denne måde: ”Når man er på et Jesus Trip i Israel og på Vestbredden, skal man vide, at ordet trip på en og samme tid betyder rejse og at være påvirket af et hallucinerende stof. Og sådan er det at følge i Jesu fodspor”.

Man mærker tydeligt ved læsningen af bogen, at Stender er dybt fascineret af Jesus, hans liv og gerninger og dermed også berørt af den særlige stemning, der er knyttet til mange af de steder, hvor Jesus færdedes.

Det er lidt pudsigt, at Stender konsekvent taler om den helliges land og ikke som vi ofte er vant til, om det hellige land. Med denne fokusering undgår han enhver politisering, hvilket er ganske rart, selv om noget af historien om dette mærkelige land derved går tabt, og også noget af mystikken ved det hellige land, som jeg selv så ofte har fornemmet på rejser i landet.