Vil forebygge grænseoverskridende adfærd
Søndagsskolerne i samarbejde med 6 andre organisationer:
Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler (DFS) sætter i samarbejde med seks andre idræts- og ungdomsorganisationer fokus på adfærd og kommunikation mellem børn, unge og ledere i forenings- og fritidslivet for at kunne forebygge og handle på grænseoverskridende adfærd.
Organisationerne erkender, at seksuelle krænkelser af børn og unge kan ske alle steder og på alle tidspunkter – også i forenings-, idræts- og fritidslivet. Det kan være alt fra sproglig chikane, blufærdighedskrænkelse og sex på nettet til seksuelle overgreb.
Børn og unge risikerer at få alvorlige og langvarige psykiske og sociale mén af krænkelser begået mod dem. Krænkelsessager har desuden vidtrækkende negative konsekvenser for lokalområdet og for alle medlemmer i en forening.
– Jeg er glad for, at DFS er gået med i dette vigtige fællesskab. Det er enormt vigtigt, at vi også i kirkelige kredse er med til at snakke om disse meget relevante problemstillinger, og med det nye materiale kan vi være med til at forhindre seksuelle krænkelser i at blive en virkelighed hos os, siger Steen Møller Laursen, der er landsleder i DFS.
Når grænser brydes
Hjemmesiden graenser-brydes.dk indeholder videooplæg og meget andet materiale mod seksuel krænkelse af børn og unge i forenings- og fritidslivet.
– Materialet er brugbart til klubledere, men er også rigtig godt til junior- og teenklubber. Det er vigtigt, at vi ikke er berøringsangste, men tager samtalerne med hinanden og med de unge.
Her er eksemplerne i materialet et godt udgangspunkt, fordi de lægger op til dialog og erfaringsdeling, siger landslederen.
Materialet tager afsæt i virkelige hændelser og krænkelsessager og indeholder samtaleskabende spots, korte dokumentarer, digitale fortællinger, dilemma-øvelser og interaktive film, hvor man får mulighed for at reflektere over egne erfaringer, adfærd og handlemuligheder.
Til alle dele af materialet er der lærings- og inspirations-aktiviteter. Børn, unge og voksne kan desuden få akut hjælp, råd og vejledning til at handle på en mistanke, eller hvis de selv har oplevet grænseoverskridende adfærd og krænkelser.
Tilgangen i materialet er positiv og har til formål at sætte emnet på dagsordenen, at give indsigt og inspirere til lokalt at udvikle positive samværsregler. Materialet indeholder derfor også en værktøjskasse særligt udviklet til foreningerne, med inspiration til udviklingsmøder og workshops.
– Materialet hjælper os med at fastholde fokus på dialogen, og ydermere giver det os gode vinkler på, hvordan vi kan skabe et trygt miljø for vores unge mennesker, så de også bliver opmærksomme på deres egne og andres grænser, siger Steen Møller Laursen.
Foruden DFS er Danmarks Idrætsforbund, Red Barnet, Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), KFUM og KFUK, KFUM-spejderne og Dansk Skoleidræt med i samarbejdet.