Sdr. Bork fejrer 30 års succes med specialbørn

Brian Friis Jørgensen

Sdr. Bork Efterskole er en specialefterskole med kristne værdier, der blev startet i august 1990 af Hansa og Niels Vestergård.

Mange unge med særlige behov fra hele landet har modtaget støtte og hjælp her og er blevet udrustet til bedre at kunne klare de krav, som voksenlivet stiller til dem. Desuden får de et forhold til den kristne tro.

Brian Friis Jørgensen kom til skolen for 25 år siden som nyuddannet lærer, og de sidste seks år har han været skolens forstander, mens hustruen Pernille er viceforstander.
Parret er skolens ”mor og far”, og de møder ind hver dag før de andre lærere.

Elsk børnene!

– Det er skønt at opleve dem, der arbejder her, at de elsker Jesus og elsker børnene. De ansatte kommer fra næsten alle kirkesamfund, og der er stor gensidig respekt, hvor man aldrig diskuterer teologiske forskelligheder, men formidler Guds kærlighed, fortæller Pernille Jørgensen.

Pernille er viceforstander.

Størstedelen af de nuværende 76 elever kommer ikke fra kirkeligt aktive hjem. For at der skal være et så trygt miljø som muligt for børnene er der ud over lærere og pædagoger også ansat socialrådgiver og sygeplejerske og folk, som skønnes at have brugbare kompetencer.

Adskillige af børnene har behov for at bearbejde ting fra fortiden, og derfor tilbydes der mange personlige snakke. I alt er der 35 ansatte, så der er mange hænder til de ekstra behov, der er.

På Sdr. Bork Efterskole arbejder der også unge volontører. Alle bliver tilbudt efteruddannelse i huset med pædagogiske dage, undervisning i forskellige diagnoser m.m., forklarer Pernille.

Eksamensfri skole

Skolen har ikke som de fleste efterskoler et bagland. Baglandet er en lukket Facebook-gruppe, hvor dem, som elsker skolen, kan følge med og være med til at bede for stedet.

Skolen rummer 8.–11. klasse og er eksamensfri, men tilbyder i øvrigt samme pakke som andre efterskoler, inklusive udlandsrejser. Om formiddagen er der boglige fag, som er skræddersyet den enkelte elev, og om eftermiddagen kan der vælges mellem en lang række spændende valgfag:

Bagning, Bokart, Boldspil, Brætspil, Bygge & Anlæg, Challenge, Drama, Drengeklub, Fodbold, Guitar, Kor, Krea, Krop & Velvære, Kun for piger, Let’s dance, Mountainbike, Madlavning, Multimedie, Pigefitness, Ridning & Dyrepleje, Soloundervisning i musik, Sorte fingre, Sport på tværs, Styrketræning, Tysk, Ud & Se, Udeliv.

Godt samarbejde med kommunerne

– I alle weekender er der frihed til at tage hjem. Genkendelighed er en vigtig ingrediens for vore børn, forklarer Brian Friis Jørgensen.

De mange år har givet et godt forhold til skolens kommuner, der hvert år sender sårbare unge hertil, ligesom der også jævnligt kommer elever, som ikke er faldet til på andre efterskoler – og endda elever, der ikke har gået i skole i flere år.

Vi har mange statusmøder med kommunerne, og de har stor respekt for os, fordi de gennem mange år har set, at skolen kan noget og producerer gode resultater.

Derfor har vi heller aldrig ret mange ledige pladser og oplever stor søgning. Vi har virkelig oplevet Guds velsignelse på mange måder, pointerer forstanderen.

En skole af topkvalitet

En tur rundt på matriklen viser klasseværelser og faciliteter af absolut topkvalitet.

I den hyggelige spisesal er der foruden måltider og fællesskab også en daglig fællessamling, hvor der synges nutidige lovsange, og hvor lærerne på skift holder en kort og relevant andagt.

Det er vigtigt for personalet, at det er en glad, kristen tro, der bliver forkyndt på skolen, og at eleverne får så mange positive oplevelser såvel som god og brugbar læring med herfra.

Skolen vil gerne tage sig af hele mennesket, og det foregår ud fra den kærlighed til andre, der kommer fra en glad kristendom.