Vatikanet fornyer aftale med Kina

Kina har stadig ret til at udpege biskopper, men de troende betaler prisen, lyder kritikken.

– Aftalen mellem Kina og Vatikanet har sjælesørgeriske årsager, forklarer Vatikanets talsmand.

Kina og Vatikanet har fornyet deres tidligere aftale om udnævnelse af biskopper. Men den nye aftale vil yderligere begrænse trosfriheden i det kommunistiske land.

Det skriver The Christian Post.

Sidste torsdag oplyste Vatikanet og Kinas udenrigsministerium, at de har fornyet aftalen fra 2018 med yderligere to år.

Denne aftale tillader Kinas regering at foreslå biskpekandidater til Vatikanet gennem den statsanerkendte Chinese Patriotic Catholic Association. Paven kan dog teoretisk set nedlægge veto mod udnævnelsen.

Samtidig anerkender Vatikanet de biskopper, som tidligere var blevet udnævnt af Kinas regering – og ekskommunikeret af kirken.

– Den hellige stol mener, at den første applicering af aftalen har været positiv, med god kommunikation og godt samarbejde mellem parterne, og vil forsætte en åben og konstruktiv dialog til gavn for den katolske kirke og det kinesiske folk, hed det i en udtalelse fra Vatikanet.

Det blev understreget, at Vatikanet med den nye aftale håber at skabe enhed mellem Kinas 10-12 millioner katolikker.

”Legitimerer forfølgelse”

Kritikerne peger på, at Vatikanet med den nye aftale tilsyneladende legitimerer Kinas undertrykkelse af religiøse minoriteter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kinas regering vil ikke acceptere, at biskopperne bliver udnævnt af paven – det er udenlandsk indblanding i Kinas indre anliggender, hævdes det.

Den oprindelige aftale fra 2018 havde efter sigende til hensigt at eliminere ”illegale” katolske kirker. Dokumentet kræver, at præsterne afviser kontakt med udlændinge, forbyder trosoplæring af unge under 18 år og begrænser kirkernes aktiviteter.

Menneskerettighedsorganisationen International Christian Concern understreger, at Kina koncentrerer indsatsen for at tvinge undergrundskirkernes præster til at komme med i den stasanerkendte CPCA – eller opgive præstegerningen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:ICC nævner biskop Guo Xijin i Mindong Diocese, som blev arresteret, fordi han nægtede at tilslutte sig statens ”uafhængige” kirke, samt den 88-årige biskop Zhuang Jianjian i Shantou Diocese, som blev tvunget til at gå af, fordi han ikke ville tilslutte sig den statslige katolske kirke.

Gina Goh, som er ICC’s regionale manager for Sydøstasien, kalder fornyelsen af dokumentet ”et slag i ansigtet på katolikkerne i undergrundsmenighederne”.

Trods aftalen vil undergrunskirkernes katolikker fortsat opleve undertrykkelse, hvor klostre bliver ødelagt, kors bliver fjernet og præster og nonner bliver truet eller arresteret, fastslog hun.

– Den forbedring for de troende, som Vatikanet taler om, er aldrig blevet til noget. I stedet er det blevet værre. Det er meget uheldigt, at Den hellige Stol har valgt at danse med ulven og ofre Kinas undergrundskatolikker for sine egne formål, sagde Ginah Goh.


Artiklen fortsætter efter annoncen: