Præste-beredskab skal hjælpe kriseramte minkavlere

Minkavlerne, der fik besked på at aflive alle deres dyr, har dermed fået fjernet deres eksistensgrundlag. Derfor skal Folkekirkens beredskabspræster stå klar til at rykke ud til de kriseramte familier, fastslår Viborg og Aalborg stifter.

Om minkavlernes nuværende situation udtaler ledende beredskabspræst i Aalborg Stift, Henrik Busk Rasmussen ifølge stiftets hjemmeside: ”Det kan sammenlignes med, at der, uden varsel, skyller en tsunami ind over ens liv.”

Regeringens omstridte udspil om, at alle mink i Danmark skal aflives for at bekæmpe Covid-19, har fået Region Nordjylland til at aktivere det psykosociale beredskab for at støtte borgere, der bor eller arbejder på minkfarmene i regionen.

Der er i alt syv beredskabspræster i Aalborg Stift og fire i Viborg Stift. Beredskabspræsterne i Aalborg Stift, der rykker ud sammen med blandt andre sygeplejersker, psykologer og læger, er dog ikke forbeholdt katastrofesituationer med adskillige døde, forklarer Henrik Busk Rasmussen.

”I denne her sammenhæng tænker jeg, at det kan være en familie, som er helt oppe at køre over situationen og har behov for akut hjælp. Det kan for eksempel være i forbindelse med aflivning af mink eller i dagene efter,” siger han.

Henrik Busk Rasmussen understreger samtidig, at præsterne er gode til at observere og lytte til folk og heller ikke bange for at se nogen græde meget og være magtesløse.