Unge har brug for at ’vandre med’ en erfaren kristen

KFS ansætter sammen med kristne ungdomsorganisationer en konsulent i ’medvandring’.

Henriette Engberg Vinkel

– Medvandring skal tilbage i vores fællesskaber

Sådan siger Henriette Engberg Vinkel, der er KFS-sekretær, og som i 2021 ansættes i et projekt, hvor Kristeligt Forbund for Studerende (KFS) er gået sammen med de kristne børne- og ungdoms-organisationer.

De andre er Luthersk Mission Børn og Unge (LMBU), Børne og Ungdoms Oase (BUO), Evangelisk Luthersk Ungdom (ELU), Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler (DFS) og Indre Missions unge (IMU).

Ansættelsen skal skabe et fornyet fokus på ”medvandring” i de kristne fællesskaber. Og det er ikke mindst de relationer, hvor en ældre kristen deler sine erfaringer og oplevelser i troslivet, relationen til Gud, medmennesker og verden omkring sig med en ung.

Unge efterspørger nogen at tale med

I 2017 foretog Kristent Pædagogisk Institut en spørgeundersøgelse på Discipeltræf.

Man spurgte bl.a. de 118 personer, hvad de havde savnet mest i forhold til at leve med en kristen identitet i ungdomskulturen.

56 % svarede, at de har savnet en medvandrer. Dette svar scorede højest, højere end mere viden om den kristne tro (52 %), mere viden om apologetik (48 %) og højere end stærkere kristen praksis (27 %).

Samtaler virker som en ventil

Det er baggrunden for det nye projekt. Og ifølge Henriette er det måske ikke så mærkeligt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Medvandring er en ressource ind i en præstationskultur, hvor vores liv helst skal fremstå perfekt, siger hun til KFS’ egen hjemmeside.

– Der er intet menneske, der er perfekt. Der kan medvandringen med et andet menneske være det tillidsfulde rum, hvor der er plads til at gøre sig sårbar. Hvor der er en anden, der ser dig og går med.

Også i troens liv kan vi have brug for steder, hvor vi kan være ærlige, og hvor spørgsmål og tvivl kan ventileres, siger hun.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Se sig selv i perspektiv

– En ældre kristen kan vise og fortælle en historie om Jesu trofasthed igennem et langt liv, som kan være en hjælp for unge at spejle sig i. Det kan sætte livet og troen ind i et større perspektiv.

Jeg har selv oplevet, hvordan det at tale med mennesker, der har mere livs- og troserfaring, har vist mig, at jeg ikke skal skabe min egen historie, men at Jesus skriver min historie, siger hun.

Der opstår noget nyt i samtalerne: nye perspektiver,
nye refleksioner over troen og livet,
som ikke ville være dukket op, hvis jeg sad med det selv.

Medvandring er for alle

– Det er ikke kun dem, der har en masse problemer, der skal finde sig en medvandrer, understreger Henriette.

– Medvandring tager udgangspunkt i den bibelske tanke, at mennesker har brug for mennesker. Også i vores relation til Gud. Der opstår noget nyt i samtalerne; nye perspektiver, nye refleksioner over troen og livet, som ikke ville være dukket op, hvis jeg sad med det selv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Teologisk speciale

Henriette har denne sommer færdiggjort sit teologiske studium, da hun afleverede sit speciale om netop medvandring.

Hun har udforsket konceptet, interviewet folk, der har erfaring med medvandring, og skal nu også arbejde med, hvordan det kan implementeres i fællesskaberne.

I KFS er der stor glæde over, at det er lykkedes at stable dette projekt på benene sammen med de andre samarbejdsorganisationer.

Christian Rasmussen, som er generalsekretær i KFS, er ikke i tvivl om, at Henriette er den helt rigtige til at skabe fornyet fokus på medvandring i de kristne fællesskaber:

– Hun er måske en af de tre personer i Danmark, der ved mest om medvandring, og hun er i hvert fald den, hvis research er mest opdateret.

Det vil vi gerne udnytte til gavn for kristne fællesskaber landet over, siger generalsekretæren, der opfordrer til at invitere den nye medvandrer-sekretær til de lokale fællesskaber i løbet af 2021.

Henriette kan kontaktes på henriette@kfs.dk eller tlf. 23 67 27 34.