Forsøg med alternative gudstjenester

Denne bog tager os med ind i maskinrummet bag anderledes gudstjenester i folkekirken end den traditionelle om søndagen.

I første halvdel af bogen beskrives 10 alternative gudstjenesteformer, bl.a. lyrikgudstjeneste, halloweengudstjeneste, dansegudstjeneste, mindfulnessgudstjeneste og sanselig gudstjeneste med yoga-øvelser. Der holdes mange andre anderledes gudstjenester end de 10 beskrevne, og der bliver ikke gjort rede for, hvorfor man lige har valgt at beskrive de 10.

Omtalerne er et miks af beskrivelse og refleksion om baggrunden for og formålet med den anderledes gudstjenesteform. Beskrivelserne er grundige, men går også nogle steder for meget i detaljer.

Højtravende analyser

Bogens anden halvdel består af 10 analyser. Nogle af dem er om de anderledes gudstjenesteformer, der er beskrevet i første halvdel af bogen, andre er om generelle emner, f.eks. om musikkens rolle i en gudstjeneste.

Beskrivelserne i første halvdel af bogen var skrevet i et tilgængeligt sprog, men de fleste teoretiske afsnit i anden halvdel er højtravende og med mange fagudtryk og fremmedord.

Kun om folkekirken

Bogen handler kun om folkekirkens gudstjenester og perspektiverer eller motiverer ikke til andre kirkesamfunds gudstjenesteformer. Den er også kun for præster, kirkelige medarbejdere eller andre, der er meget interesseret i alternative gudstjenester.

Jette Bendixen Rønkilde og Jørgen Demant (red.): Mellem afbrydelse og forkyndelse. Gudstjenester til tid og sted.
315 sider. 278 kr. Forlaget Eksistensen.