Hvordan holder I juleaftensgudstjeneste i år?

Jul på slottet, sang på kirkegården og streamet julegudstjeneste er nogle af mulighederne.

Mens menighedsrådsformand Gerhard Møller serverede kaffe og æbleskiver flettede 16 frivillige stjerner i ”Enkesædet” ved Aller kirke. Fotos: Susanne Madsen

Opfindsomheden har været stor siden nedlukningen i foråret. Og nu udfordrer corona-restriktionerne kirkernes juleaften. Vil der være plads til alle, og er det bedst ikke at synge? Udfordringen har talt med en række kirkeansatte for at høre, hvordan de vil holde juleaftensgudstjeneste i år.

I mange kirker har man valgt at øge antallet af gudstjenester og kræve tilmelding for ikke at skulle afvise folk i døren. Andre steder har man valgt at holde julegudstjeneste i en hal – eller forbyde menigheden at synge med på salmerne.

Ifølge biskoppen i Haderslev Stift kan man fx. vælge at lade en eller flere sangere synge salmerne, mens menigheden følger med i teksten. ”Der er erfaring for, at det kan bringe en fordybelse i salmernes indhold,” skriver Marianne Christiansen.

Stor musik-gudstjeneste i Aalborg aflyst

I Musikkens Hus i Aalborg havde man glædet sig til at byde indenfor i Koncertsalen til en helt særlig musikalsk juleaftensgudstjeneste. Arrangementet er nu aflyst, men julegudstjenesten bliver sendt på TV2 Nord Salto, ligesom den vil blive streamet på Facebook og YouTube.

Sognepræst Jesper Fodgaard og præst Thomas Willer vil lede gudstjenesten, der også byder på musik ved Aalborg Symfoniorkester, sangere, band, skuespilleren Mikkel Kaastrup-Mathew, inspirerende taler, oplæsning af juleevangeliet, salmesang mm.

Gudstjenesten kan ses på TV2 Nord Salto kl. 13.00.

Jul på kirkegården

Organist Krista Revsbech skal i år sidde i kirkedøren, når Fjelstrup og Aller Kirker holder juleaftensgudstjenester. Menigheden skal medbringe en stol og placere sig rundt omkring på kirkegården.

Krista fortæller, at frivillige har forberedt den udendørs gudstjeneste ved at flette stjerner i et vejrbestandigt materiale. Folk bedes medbringe en klapstol – eller overvære gudstjenesten fra parkeringspladsen, gennem en åben bilrude. Stjernerne uddeles, så man efterfølgende kan lægge én på sit familiegravsted, eller ved de ukendtes grav.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– I Aller og Fjelstrup bliver det med en musikergruppe med organisten på el-klaver, en el-bas, to kirkesangere med mikrofoner og så en trompet til at gjalde ud over gravene. Præsten vil holde en kortere prædiken, der bliver 3 julesalmer til at synge med på, og hele gudstjenesten forventes at vare en halv time, fortæller Krista.

Hvad nu, hvis der bli’r snestorm?

– Ja, hvis storm og nedbør medfører, at næsten ingen folk møder op, er der måske så få, så det er lovligt at rykke ind i kirken og holde julegudstjeneste dér alligevel…


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sognepræst Johannes Gjesing, der er vant til at optræde som Jesus ved skolekirke-spillet ”Jesus på slottet”, ses her foran Gram Slot sammen med 3. klasse-elever i 2013.

Jul i laden på Gram Slot

De sidste 10 år har Gram Slot i Sønderjylland været rammen om et stort anlagt rollespil i skolekirke-regi for skolernes 3. klasser. I år kunne det ikke gennemføres, men nu slår slottet dørene op for en juleaftensgudstjeneste i Den Holstenske Lade.

Om gudstjenesten på slottet siger ejerparret Sanne og Svend Brodersen til Ugeavisen Midtsyd:
”Det er første gang i vores tid, at her skal være gudstjeneste, men rummet i laden er jo perfekt til formålet, og for os er det en meget stor ære at lægge hus til. Det bliver fantastisk.”

Også sognepræst Johannes Gjesing, der ofte har spillet Jesus i det årlige rollespil, glæder sig til gudstjenesterne i slottets lade, hvor der kan være 200 deltagerne pr. gang. Der bliver opstillet prædikestol, alter og juletræ samt et elklaver til organisten i laden.

Åbner efter corona-lukning

Kingos Kirke på Nørrebro i København blev ramt af et corona-udbrud sidst i november, hvor mange blev smittet. Derfor har man aflyst mange aktiviteter i adventstiden, og kirkekontoret holder lukket indtil 4. januar. Personalet tager dog imod tilmeldinger til juleaftensgudstjenesten.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der er blevet holdt gudstjenester i kirken siden 3. søndag i advent – dog uden nadver. Juleaften er der planlagt tre gudstjenester, hver med plads til 37 i det 200 kvadratmeter store kirkerum, samt 15 i en mindre sal, fortæller kordegn Sofie Gärtner.

Streaming på KKRtv

Kirken i Kulturcenteret på Drejervej i København, som er en del af det evangelikale-pentekostale netværk Mosaik, holder kun online juleaftensgudstjeneste.

”Den 24. december kl. 14.00 kan du sidde i din egen stue og nyde stemningen, synge med på de velkendte julesange og starte juleaften med at fokusere på det vigtigste: Nemlig Guds kærlighed som gav sig udtryk i det lille barn i krybben”, skriver menigheden.

Gudstjenesten vil blive streamet på Facebook, Youtube og på KKRtv kl 14:00 den 24. december. Link til streaming bliver lagt op senest den 22. december.

 

SIDSTE NYT:
Biskopper må aflyse julegudstjenester.