Det er en gave at kunne give

Næstekærlighed er ikke blot et filosofisk begreb, men en konkret handling, mener Kasper Thorskov Hansen, der er tovholder på ”Børnenes julehjælp Bornholm”, som frikirken Rønne Vineyard står for.

Nogle af de frivillige i frikirkens julehjælp. Det er Kasper Thorskov Hansen yderst til venstre, og præsten Helle Rønne Samuelsen yderst til højre.

Det kimer nu – fra dørklokken herinde i Profil Optik på Store Torv i Rønne, og ind gennem døren træder en smilende dame med en pakke.

Lige nu er hun ikke en kunde, der trænger til nye briller, men endnu en glad giver, som kommer for at lægge en pakke under det juleønske-træ, som har fået lov til at stå herinde og pryde et af butikkens vinduer.

Det er frikirken Rønne Vine-yard, som har opstillet træet, hvis pendant også er at finde i tre af øens øvrige butikker – Borre & Severin Optik i Snellemark Centret, Ønskebørn i Åkirkeby og Holst Blomster i Nexø.

De grønne grantræer er ikke overlæsset med julepynt, men på grenene hænger i stedet små papirsedler med ønsker fra øens mindre bemidlede familiers børn.

Damen med pakken forlader butikken, og Kasper Thorskov Hansen, der er tovholder på projektet, sender hende et taknemmeligt nik og et stort smil.

Han har allerede været i butikken en god rum tid med sin computer og sit excell-ark, hvorfra der skal registreres, hvilke af de ønsker, der nu er gået i opfyldelse for de 186 børn fordelt på 80 familier, som har søgt om hjælp i år.

Der er meget at holde styr på, når man gerne vil sikre, at de omkring 500 gaver havner hos de rigtige børn, fortæller Kasper Thorskov Hansen.

Sammen med sin kone og to børn var han blandt de familier, der for 3,5 år siden valgte at forlade familie og venner på Sjælland for at være med til at starte frikirken Rønne Vineyard.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Konkret næstekærlighed

– Næstekærlighed er ikke blot et filosofisk begreb, men en konkret handling. Og som kirke og i vores måde at være kristne på ligger det meget i vores DNA, at vi gerne vil hjælpe dem, der har brug for det helt konkret.

Jeg var også engageret med julehjælp i København i mange år. Da vi flyttede til øen for 3,5 år siden, lå det derfor helt til højrebenet at starte et julehjælpsprojekt, forklarer han. En privatperson havde allerede havde haft et julehjælpsprojekt kørende i omkring fire år.

– Julia Dolleris hedder hun. Men projektet var vokset til en størrelse, hvor hun ikke kunne klare det som enkeltperson. Derfor gav det god mening – også for hende – at overdrage projektet til en gruppe med flere hænder, forklarer han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Som nyopstartet kirke fik vi på den måde dette julehjælpsprojekt i hånden som en kæmpe gave. For det er en gave at kunne hjælpe andre. Og for os er jul mere end blot jul for vores egne familier.

Det handler om næstekærlighed, og det handler om, at det skal være konkret og fysisk. Det skal være noget, som mennesker kan få glæde af. Og det føler vi virkelig, at det her er. Her rammer vi der, hvor der er behov for det, siger han og holder en kort pause.

– Og det har faktisk overrasket mig, hvor mange udsatte familier der er. Men vi kan heldigvis hjælpe alle de 80 familier, der har bedt om hjælp. Og det er der ikke noget pinligt i. Mange af vores frivillige er også selv ansøgere. For alle kan komme i en situation, hvor man har brug for hjælp, hvis man for eksempel mister sit job eller bliver skilt og pludselig står alene børnene.

Derfor har vi heller ikke krævet beviser for, hvorfor man søgte. Beder man om hjælp, skal man bare have den, mener Kasper Thorskov Hansen, og den tillidsbaserede tilgang har de endnu ikke oplevet at folk har udnyttet, fortæller han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Blandt de mange frivillige i år er der derimod også tre familier, der tidligere selv fik hjælp, men i år har overskud til at give gaver til mindre bemidlede familier.

– Det har været fantastisk at opleve. Og det er ikke fordi, at de tre familier så lige pludselig har to fuldtidsindtægter. Men nu har den ene forælder fået arbejde, og det er smukt at se, at de nu gerne vil hjælpe andre, der står samme sted, som de gjorde sidste år, fordi de ved, hvad den hjælp betyder.

Også pakke fra LEGO

Julen varer længe og koster mange penge, men med julehjælpen fra Rønne Vineyard får de fleste ansøgeres børn tre gaver.

– Det vil sige to personlige gaver, som de ønsker, og som vi hænger på træerne, og så har vi fået en donation fra LEGO, så alle børnene får en LEGO-pakke oveni, hvis de ønsker det.

Derudover får de, der har ansøgt om det, også en pose med mad, som er doneret af de forskellige supermarkeder. Vi oplever generelt en stor generøsitet fra alle mulige virksomheder. Både dagligvarebutikker, men også specialforretninger, siger han og lader blikket vandre rundt i den rummelige brillebutik.

– Det samme gælder butikkerne, som har vores fire ønsketræer stående. Vi er her ikke på tålt tid, men fordi disse forretninger gerne vil være en del af visionen. Det er både god branding for dem og samtidig kan de fortælle kunderne om ønsketræerne, og hvordan det fungerer.

– Det er sjovere at give en gave end selv få en, siger Kasper (til højre).

Hjælp til hele året

Rønne Vineyards julehjælp adskiller sig fra andre former for julehjælp ved, at den faktisk varer hele året.

– Som kirke har vi fokus på målgruppen hele året. Udover julehjælpen, hvor vi virkelig kører på, så har vi et familienetværk i partnerskab med Blå Kors.

Henover sommeren har vi for eksempel haft rigtig mange udflugter. Hver uge har vi været ude at sejle, i Brændegårdshaven, opstillet hoppeborg osv.

Julen er jo en højtid for at hjælpe, men det er jo ikke sådan, at de her familier ikke har brug for hjælp eller et sundt netværk, når vi når til januar.

Jesus blev en julegave

Julen er dog noget særligt, og alle børn fortjener en god jul, mener han.

– Børnene skal have en jul, og det er faktisk uafhængigt af, om forældrene har taget dumme beslutninger eller været uansvarlige med deres økonomi eller bruger penge på at ryge eller hvad ved jeg. Børnene skal stadigvæk have en god jul. Selvom det måske nogle gange er forældrenes skyld, er det aldrig børnenes skyld.

Hvad giver det dig selv at være med i sådan et projekt?

– Det er en stor glæde for mig. For jeg føler, at jeg er med til at gøre en forskel. For mig er jul, når det er for alle. Ikke når det kun er for dem, der har råd. Men når alle ligesom er med, og alle har mulighed for at have en god jul.

Saligere at give…

Jesus blev heller ikke født på et palads, så julen kun var for de rige, men de fattige hyrder var hans første julegæster.

Og for Kasper Thorskov Hansen er det også en kristen kernetanke, at det er saligere at give end at modtage.

– Frans af Assisi sagde, at det er først ved at give, at man modtager. Det, tror jeg, er rigtigt.
Det er sjovere at se en pakke, man har købt til en anden, blive åbnet end selv at åbne en.

Og det er jo julens budskab med sin fortælling om en kærlig Gud, der giver sig selv til os. Gud bliver menneske og bliver sårbar og bliver tjener i kærlighed til mennesker bare ved at ville dem det godt.

Han viste os ved eget eksempel, at det er større at tjene andre end at blive betjent. Og større at give end at modtage.

Her ser vi sommetider mennesker græde af taknemmelighed, og det fylder også mig med glæde, siger Kasper med varme i stemmen og tilføjer:

– Der er et eller andet, der klinger helt rigtigt, når man giver. Og hver eneste af de gaver, der ligger der, bringer jo glæde for det enkelte barn. Og det er takket være alle mulige forskellige folk, der konkret og næstekærligt har været inde og vælge et ønske – nogle vælger flere – og har tænkt: Det her vil jeg glæde en dreng på syv år eller en pige på ti med.

Kasper håber, at træet vil blive tømt for de sidste ønsker, så det den 24. december kan kime til julefest – for alle.