Rekordsalg af julestjerner fra brødremenighedsby

Salget af julestjerner fra den tyske brødremenighedsby Hernnhut i Sachsen har i år slået alle rekorder, og mange modeller blev meldt udsolgt allerede i starten af adventstiden.

– 20% flere stjerner end i 2019 var ikke nok… 36.000 af de populære hvide 13 cm stjerner er revet væk! skriver Brødremeningheden på deres hjemmeside.

Geometri-projekt

Christiansfeld Centeret i den danske brødremenighedsby fortæller om hernnhut-stjernernes historie:

”Den populære adventsstjernen siges at stamme fra Brødremenighedsbyen Niesky, hvor en matematiklærer underviste i geometri på byens drengekostskole. Han lod drengene tegne de pyramideformede spidser i deres hæfter og brugte stjernen til at øge drengenes forståelse for geometrien.

Siden beretter flere historier om, at drengene hvert år ved adventstid fremstillede stjerner i karton og hængte dem op i skolestuen med lys i, til minde om den frelser, som julenat blev født under Betlehemsstjernen.

Stjernen består af 25 spidser: 17 med en firkantet fod (de lange spidser) og otte med en trekantet fod (de korte spidser).

Stjernerne produceres i dag i den tyske Brødremenighedsby Herrnhut i Sachsen, hvor produktionen har fundet sted siden 1894.”

Traditionelt bliver hernnhut-stjernerne hængt op før 1. søndag i advent, og de bliver hængende til Helligtrekonger. De er også kendt som Adventsstjerner, Christiansfelderstjerner eller Brødremenighedsstjerner.


Artiklen fortsætter efter annoncen: